SASTOJCI

Za sarmu (punjenje):

  • 300 g mlevene junetine
  • 100 g mlevene svinjetine
  • 150 g kiselog kupusa (sitno seckanog)
  • 120 g pulpe od ceđenih pečenih paprika
  • 1 jaje
  • 50 g starog hleba (namočenog i oceđenog)
  • So, biber po ukusu
  • Dimljena paprika (po ukusu)
  • Blaga mlevena paprika (po ukusu)

Za gel od pečene paprike:

  • 170 g sok od pečene paprike
  • 330 ml flaširane vode
  • 3,2 g agar-agara

Za espumu od krompira:

  • 250 g kreme od pečenog krompira
  • 150 ml pavlake sa 35% mlečne masti
  • 2 patrone za espumu (sifon), na pola litra smese

Za penu od kiselog kupusa:

  • 150 ml soka od ceđenog kiselog kupusa
  • 50 ml flaširane vode
  • 2 g lecitina
  • (Lecitin se dodaje kada se tečnost zagreje na ~40 °C)
Foto: Eva Dukić

Za insert od pirinča:

  • 100 g belog pirinča (ili po potrebi)
  • Voda za kuvanje
  • So (po želji)

PRIPREMA

1. Sarma (punjenje i kuvanje):

  1. Pomešati mleveno meso, kiseli kupus, pulpu od paprike, jaje i natopljeni hleb.
  2. Začiniti dimljenom i blagom paprikom, solju i biberom.
  3. Formirati sarmice - klasično u listu ili kao reinterpretacija bez omota.

2. Gel od pečene paprike:

  1. Pire od pečene paprike pomešati s vodom i agar-agarom.
  2. Kratko prokuvati, pa sipati u plitku posudu da se stegne.
  3. Po potrebi seći ili blendati za posluženje.

3. Espuma od krompira:

  1. Kremu od pečenog krompira sjediniti s pavlakom, procediti.
  2. Sipati u sifon, dodati dve patrone, protresti i držati na toplom (do 65 °C).

4. Pena od kiselog kupusa:

  1. Pomešati sok kupusa i vodu, zagrejati na 40 °C.
  2. Dodati lecitin i blendati štapnim mikserom tik ispod površine dok se ne formira pena.

5. Insert od pirinča:

  1. Pirinač skuvati u blago posoljenoj vodi dok ne omekša.
  2. Procediti i izblendati u homogenu pastu.
  3. Sipati u silikonske kalupe željenog oblika.
  4. Ohladiti u čileru dok se insert ne stabilizuje i stegne.

Serviranje (predlog):

Na tanjir položiti sarmu kao glavni element. Pored nje pažljivo dodati gel od pečene paprike, espumu od krompira, i umetnuti insert od pirinča kao teksturalni i vizuelni kontrapunkt. Pena od kiselog kupusa se servira neposredno pre iznošenja, kao vazdušasti, kiseli akcenat. Završiti začinskim prahom, uljem od paprike ili mikro biljem.

Povezane vesti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom
Recepti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom

Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.

4.12.2025. 22:31