Sastojci:

Biscuit borwnie

- 300g crne čokolade

- 230g putera

- 385g šećera

- 200g jaja

- 225g brašna (400)

- 200g oraha u jezgru

Čokoladni krem/preliv

- 450g mleka

- 215g šećera

- 215g žumanca

- 325g crne čokolade

- 450g slatke nelupane pavlake

- 20g želatina (+100g vode za aktivaciju želatina)

Kuli (sos) od jagode

- 200g jagoda

- 20g šećera

- malo soli, kurkume, 2 kapi vanilinog ekstrakta, limunovog soka i kore

Priprema:

1. Otopi puter i čokoladu zajedno u bain marie. Izlupati jaja i šecer, pa dodati otopljenu čokoladu i puter. U sve to umesiti ostale sastojke. Peći na 180 stepeni sa ventilatorom oko 12-15 minuta. Kada je dobilo boju i ispeklo se, ostavite da se ohladi.

2. Pomešajte mleko, pavlaku, žumanca i šećer i kuvajte do 85 stepeni. Dodajte želatin da se istopi i sve prelijte preko čokolade. Masu preliti preko pečene i ohlađene kore. Sve ostaviti u frižider ili zamrzivač da se dobro slegne.

3. Kuli se pravi kako tako što prvo skuvate jagode da omekšaju, a potom ih izblendirate. Ispasirajte, pa vratite da se kuva. Dodajte šećer i kuvajte na blagoj vatri da voda malo ispari, a potom dodajte ostale sastojke. Sos je gotov onog trenutka kad prestane da bude vodenast, odnosno kada dobije teksturu sosa.

4. Spojite romantične sastojke na tanjir.

Prijatno!

Povezane vesti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom
Recepti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom

Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.

4.12.2025. 22:31