Pogledajte kako se priprema Vladin čokoladni kolak i frosting sa sosom od narandže, koji u Finskoj pripremaju čak i deca.

Sastojci:

Kolač (kora)

100g ulja
100g vode
30g kakaa
120g brašna (400)
100g šećera u prahu
80g šećera
instant kafa + voda + amaretto
francuski keks (po želji)

Čokoladni frosting

Šećer u prahu
Krem sir
Maskarpone
Kakao
Omekšani puter
instant kafa + voda + amaretto

Kuli (sos) od narandze

200ml ceđenog soka
20g šećera
vanila

Karamelizovane kore od narandže

Kora od narandže, beli deo izbačen

Priprema:

Prokuvati ulje i vodu i dodajti kakao, dobro izmešati pa staviti u frižider da se ohladi.
Odvojiti belanca i žumanca. Izlupati žumanca i šećer u prahu. U drugoj posudi izlupati belanca sa šećerom da se dobije lep šam. Pažljivo sastaviti marizom smese, bez mešanja - samo spojiti.
Peći na 180 stepeni Celzijusovih 10-15 minuta dok se kora ne ispeče do dna.
Frosting praviti ručnim mikserom. Spakati sastojke dok se ne dobije smesa kojom ste zadovoljni. Proverite da ne bude previše vodenasta, a ni kamenasta pa dodajte šećer u prahu, kakao i tečnost sa kafom po ukusu (probajte).
Kuli (sos) od narandže se pravi tako što se iscedi otprilike 4 narandže i polako se kuvaju sa šećerom, reducirajte dok ne dobijete malo gušću tečnost. Dodajte vanilu pred kraj i druge začine po želji.
Za karamelizovane kore, prvo ogulite jednu narandžu, očistite beli deo, pa blansirajte kratko 3 puta (kuvajte 15 sekundi, pa ledena voda) kako biste izvadili gorčinu iz kore. Posle blansiranja prokuvajte sa šećerom i vodom dok ne dobiju boju i karamelizaciju. Koristiti kao dekoraciju.

Povezane vesti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom
Recepti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom

Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.

4.12.2025. 22:31

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom
Recepti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom

Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.

4.12.2025. 22:31