Napomena: Sve sastojke meriti u gramima.

Sastojci:

- Belo pšenično brašno, T-500, meko - 500g

- Suvi kvasac - 10g (1 kesica)

- So - 10g

- Voda - 300g 

- Beli susam - po ukusu - 1 kesica

- Rakija od dunje

- Med

- So

- Karanfilić

Testo:

Vodu zagrejati dok ne bude malo toplija od mlake, jer će joj hladna činija spustiti temepraturu. Toplu vodu dodati u činiju, pa pomešati sa kvascem. Kvasac razmutiti, pa pustiti 2-3 minuta da nadođe.

Pomešati brašno i so, pa dodavati postepeno u vodu. Sve vreme ručno sjedinjavati smesu. Kada je smesa ujednačena prebaciti na pobrašnjenu površinu i mesiti oko 10 minuta. Testo mora biti glatko i mekano.

Testo izdeliti na jednake loptice - oko 75g. Rolati testo tako da napravite valjke, pa ih spojiti na ivicama. Formirati oblik đevreka i ostaviti da nadođe ispod krpe dodatnih 20-30 minuta.

Voda za kuvanje:

U dublju šerpu naliti 1 l vode, 150 ml rakije od dunje, 5 kašika meda i 3 karanfilića. Dovesti do tačke ključanja, pa izvaditi karanfiliće. Posoliti vodu. Đevreke kuvati dok ne isplivaju na površinu, pa prebaciti na pek papir.

Zagrejati rernu na 220 stepeni. Kuvane đevreke uvaljati u susam, pa peći u rerni na pek papiru dok ne dobiju zlatno braon boju. Oko 15 minuta.

Poslužiti.

Povezane vesti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom
Recepti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom

Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.

4.12.2025. 22:31