Za puževe:

  • smrznuti puževi
  • šalot
  • belo vino
  • pačeći bujon (ili drugi bujon)
  • puter
  • majčina dušica, so i biber
  • jabukovo sirće

Puževe kratko prokuvati pa baciti vodu u kojoj su se kuvali, naliti novom vodom i sačekati da opet kratko proključa. Ponoviti ovaj postupak 3-4 puta, dok puževi ne izgube karakterističan ukus zemlje.

Kratko na puteru propržiti šalot, dodati puževe zatim deglazirati sa vinom. Postepeno dodavati kutlaču po kutlaču bujona - svaki put čekajući da prethodna skoro ispari… Začiniti grančicom majčine dušice, solju i biberon i pred kraj dodati hladan puter - kao za dobar sos i po želji kašičicu jabukovog sirćeta.

Za zemlju od kinoe:

  • kinoa
  • crne masline
  • maslinovo ulje
  • limun, sok i korica
  • so, biber

Skuvati kinou, sitno naseckati masline, pomešati sa kinoom, začiniti maslinovim uljem, solju, biberom i limunom.

Za sunđer sa začinskim biljem:

  • vlašac, peršun, korijander, bosiljak
  • 1 jaje
  • 20g brašna
  • 40ml aromatizovane obojene vode

Vlašac, persun, korijander i bosiljak izblendati sa vrucom vodom, zatim procediti vodu.

Tu vodu pomesati sa jajetom, brasnom i malo soli. Puniti sifon. Smesu iz sifona puniti u papirne čaše probušene sa nekoliko malih rupica na dnu. Peći u mikrofalasnoj 2x40sec. 

Za gel od zelene jabuke sa limetom:

  • 200ml soka granny smit jabuke
  • sok 1 limete
  • 1 kašika šećera
  • 1.2g agar agar

Sok jabuka pomešati sa limetom, šećerom i agar agarom. Dovesti do ključanja, ostaviti 15ak sekundi i liti u kalupe da se ohladi. Pre korišćenja izblendati. 

Povezane vesti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom
Recepti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom

Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.

4.12.2025. 22:31

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom
Recepti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom

Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.

4.12.2025. 22:31