Tart testo:

Sastojci:

- Brašno 250g

- Šećer u prahu 60g

- Bademovo brašno (ili sitno samleveni pečeni badem) 35g

- So prstohvat

- Puter 100g

- Vanila burbon 1/4 štapa

- 1 jaje (60g)

- 30g yuzu soka

Priprema:

U planetarnom mikseru staviti nastavak lopatu i pomešati sve suve sastojke. Hladan puter iseckati na kockice i ubacivati polako u smesu. Kada se puter spoji, dodati vanilu, jaje i yuzu sok. Testo razvući između dva pek papira i istanjiti na 5mm. Ostaviti u zamrzivaču da se stegne 10 minuta. Kada je testo hladno i čvrsto, izvući oblik za tart modlu, pa izbosti dno. Vratiti u zamrzivač da se stegne u modli dodatnih 10-15minuta. Peći u rerni na pek papiru na 180 stepeni, 20 minuta.

Džem od jagoda:

Sastojci:

- Jagode 300g

- burbon vanila šećer (pola kesice)

- cimet (1 kašičica)

- želatin - 10g (rastvoren u vodi)

Priprema:

U šerpi spojiti jagode i šećer. Kuvati dok se ne zgusne i izblendati štapnim mikserom. Dodati cimet, pa želatin. Ohladiti, pa naliti do pola visine tarta u ispečen tart.

Genaž od bele čokolade i yuzu-a:

Sastojci:

- Bela čokolada 210g

- Glukoza 5g

- Yuzu sok - 6 kašika

- Pavlaka za lupanje (nezaslađena) 125g

Priprema:

U činiju sipati čokoladu sitno iseckanu i glukozu. Zagrejati pavlaku, pa preliti preko čokolade. Ostaviti da odleži 5 minuta da se čokolada istopi, pa izmešati ručnim blenderom dok smesa ne postane glatka. Dodati yuzu sok. Prekriti streč folijom na kontakt, pa ostaviti u frižider da se ohladi. Kada je genaž ohlađen, prebaciti u dreser kesu i dopuniti tart do kraja, preko džema od jagoda.

Švajcarski mering:

Sastojci:

- 4 belanca

- 200g šećera (kristal beli)

- 2 kapi alkoholnog sirćeta

Priprema:

Staviti u šerpu malo vode da ključa. U metalnoj činiji pomešati belanca i šećer. Staviti metalnu činiju preko kipuće vode na šerpu, tako da ne dodiruje vodu. Na laganoj vatri, mutiti žicom bez prestanka belanca i šećer dok smesa ne postigne 70 stepeni. Na 70 stepeni, preliti u mikser i dodati 2 kapi ulja. Mutiti na najbržem podešavanju do polu čvrstih belanaca, oko 5 minuta. Preneti u dreser kesu i dekorisati tart dok je mering još uvek topao. Spaliti brenerom.

Sladoled od tonke i vanile:

Sastojci:

- 150g pavlake za lupanje (nezaslađene)

- 100g mleka

- 30g šećera

- 2 žumanca

- 20g stabilizatora

- prstohvat soli

- ekstrakt od burbon vanile (pola kašičice)

- tonka (2 manja zrna) 

Priprema:

U šerpici zagrejati mleko i pavlaku za lupanje (ne treba da provri). Dodati šećer, vanilu i prstohvat soli. U činiji sa strane odvojiti 2 žumanca. Polako dodavati vruće mleko i pavlaku u jaja uz konstantno mešanje žicom. (Da se jaja ne razdvoje). Vratiti u šerpu i kuvati sa žicom dok temperatura ne dostigne 82 stepena. Kada se postigne temperatura, dodati tonku i stabilizator i izmešati. Smesu ohladiti skroz (najbolje u zamrzivaču), pa prebaciti u mašinu za sladoled dok ne postigne kremastu teksturu.

Matcha krambl "krckalica od zelenog čaja":

Sastojci:

- 120g brašno

- 30g bademovo brašno

- 90g hladan puter u kockicama

- prstohvat soli

- 30g beli kristal šećer

- 1 kesica burbon vanila šećer

- 1 kašika matcha praha (ili puna kašičica)

Priprema: 

Pomešati sve suve sastojke u činiji. Ugnječiti rukama kockice putera u suvu smesu. Smesa treba da bude rastresita. Zagrejati rernu na 180 stepeni, pa peći krambl 10 minuta na papiru za pečenje. 

Temperirana mlečna čokolada:

Sastojci:

- 100g mlečna čokolada

- 2g kakao puter u prahu

Priprema:

Zagrejati čokoladu u mikrotalasnoj do 45 stepeni i dodati kakao puter. Ohladiti na 28 stepeni. Razvući na foliji za čokoladu i ohladiti dok se ne stvrdne.

Servis:

Tart staviti na tanjir. Sa strane staviti krambl od zelenog čaja i preko sladoled od tonke i vanile. Preko sladoleda izdrobiti liofilizovanu jagodu. Ukrasiti tart sa temperiranom čokoladom.

Prijatno!

 

Povezane vesti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom
Recepti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom

Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.

4.12.2025. 22:31