Dimljena cvekla:
Sastojci:
- Dve velike cvekle
- Majčina dušica
- So, biber
- Maslinovo ulje
- Mašina za dimljenje, drvca za aparat
Priprema:
Rernu zagrejati na 200 stepeni. Cveklu iseći na tanje kolutove, debljine oko 1cm. Na pleh staviti aluminijumsku foliju, pa naslagati drvca majčine dušice. Preko poslagati kolutove cvekle, pa posuti uljem i posoliti po ukusu. Prekriti opet aluminijumskom folijom i ubaciti u rernu da se peče 30 minuta.
Kada je cvekla pečena (ali ne previše mekana), odstraniti kožicu i iseckati na kockice. Pobiberiti.
Ubaciti u duboki pleh i nadimiti, pa prekriti sa aluminijumskom folijom da odstoji u dimu 10 minuta.
Sladoled od ruže, višanja i cvekle:
Sastojci:
- 100g smrznute višnje
- 75g kuvane cvekle
- 150g pavlake za lupanje (nezaslađene)
- 100g mleka
- 30g šećera
- 2 žumanca
- 20g stabilizatora
- prstohvat soli
- 1 veći list bosiljka
- ekstratk od burbon vanile/pola kašičice
- ružina vodica/10ml
Priprema:
U šerpici zagrejati mleko i pavklaku za lupanje (ne treba da provri). Dodati šećer, vanilu, list bosiljka i prstohvat soli. Nakon 2 minuta izvaditi list bosiljka. U činiji sa strane odvojiti 2 žumanca. Polako dodavati vruće mleko i pavlaku u jaja uz konstantno mešanje žicom (da se jaja ne razdvoje). Vratiti u šerpu i kuvati sa žicom dok temperatura ne dostigne 82 stepena. Kada se postigne temperatura, dodati ružinu vodicu.
U šerpici zagrejati i izblendati cveklu i višnje, pa procediti tečnost i dodati u smesu za sladoled. Dodati stabilizator i izmešati. Smesu ohladiti skroz (najbolje u zamrzivaču), pa prebaciti u mašinu za sladoled dok ne postigne kremastu teksturu.
Gastrik od crvenog vina:
Sastojci:
- 80g šećera (beli kristal)
- voda 15ml
- 80g crvenog vinskog sirćeta
- 160g crvenog vina (Merlot)
- 2 zvezdasta anisa
- 1/2 štapa cimeta
Priprema:
U malu šerpu staviti šećer na srednje jaku vatru i naliti vodu po ivicama. Kada šećer postigne bledu boju karamele naliti vinsko sirće. Nakon 2 minuta dodati vino i reducirati. Kada masa postane gušća, dodati anis i cimet. Reducirati dok ne prekrije zadnju stranu kašike, tako da se linije ne spoje kada pređete prstom po sredini. Treba da bude sirupasto.
Kuvana cvekla:
Izvući krugove kuvane cvekle austeherom i glazirati ih u šerpici sa gastrikom. Ohladiti ih u sirupu kako bi dobile lepu glazuru.
Kečap od cvekle:
Sastojci:
- 250g soka od cvekle
- 1/2 kašičice rena
- 1 kašičica paradajz pirea
- 20g jabukovog sirćeta
- 2 prstohvata soli
- 2g agar agar
Priprema:
Reducirati sok od cvekle u šerpi dok ne postane gušći i ne izgubi 60% mase. Začiniti sa svim namirnicama, pa dodati agar agar dok je još vruća smesa. Preliti u skvizer bočici i hladiti na sobnoj temperaturi (agar agar ne sme u ledeno okruženje).
Dresing:
Sastojci:
- yuzu sok - 4 kašike
- gastrik od crvenog vina - 2 kašike
- ulje od koštice grozđa - 2 kašike
- ulje od koštice šljive - 1 kašičica
- light soya sos - 1 kašičica
Priprema:
Pomešati sve sastojke i podesiti jačinu po ukusu.
Kupine:
Odvojiti manje, cele sveže kupine.
Rolnica od cvekle:
Sastojci:
- 1 velika cvekla
- so
- maslinovo ulje
Priprema:
Zagrejati tiganj. Dodati par kapi maslinovog ulja. Na mandolini iseći tanke listove cvekle, pa pržiti 2 minuta sa obe strane, ili dok ne postane savitljiva. Posoliti. Uviti listove cvekle u rolnicu i ostaviti sa strane preklopa na pleh, pa u zamrzivač kako bi se stegla u željenom obliku.
Garniš:
Mikro bilje: Dragoljub, rozelta, nana, amarat, vena
Servis:
Ohladiti dubok tanjir u zamrzivaču. Ohladiti sve komponente. Na dno tanjira staviti kečap od cvekle. Dimljenu cveklu pomešati sa dresingom, pa staviti na tanjir. Poređati kupine i glaziranu kuvanu cveklu naizmenično preko dimljene. Rolnicu od cvekle napuniti sladoledom i postaviti na vrh. Ukrasiti začinskim biljem.
Prijatno!