
Jagnjetina sa salsom i prilogom od tapioke i edamamea
Sočna jagnjetina, pripremljena na ovaj način će vam se sigurno topiti u ustima.
9.5.2025. 22:27
Anja Đukić se u finalu MasterChefa predstavila zanimljivim predjelom.
Foto: Prva
12.12.2024.|23:11
Izvor: prva.rs
- Dve velike cvekle
- Majčina dušica
- So, biber
- Maslinovo ulje
- Mašina za dimljenje, drvca za aparat
Rernu zagrejati na 200 stepeni. Cveklu iseći na tanje kolutove, debljine oko 1cm. Na pleh staviti aluminijumsku foliju, pa naslagati drvca majčine dušice. Preko poslagati kolutove cvekle, pa posuti uljem i posoliti po ukusu. Prekriti opet aluminijumskom folijom i ubaciti u rernu da se peče 30 minuta.
Kada je cvekla pečena (ali ne previše mekana), odstraniti kožicu i iseckati na kockice. Pobiberiti.
Ubaciti u duboki pleh i nadimiti, pa prekriti sa aluminijumskom folijom da odstoji u dimu 10 minuta.
- 100g smrznute višnje
- 75g kuvane cvekle
- 150g pavlake za lupanje (nezaslađene)
- 100g mleka
- 30g šećera
- 2 žumanca
- 20g stabilizatora
- prstohvat soli
- 1 veći list bosiljka
- ekstratk od burbon vanile/pola kašičice
- ružina vodica/10ml
U šerpici zagrejati mleko i pavklaku za lupanje (ne treba da provri). Dodati šećer, vanilu, list bosiljka i prstohvat soli. Nakon 2 minuta izvaditi list bosiljka. U činiji sa strane odvojiti 2 žumanca. Polako dodavati vruće mleko i pavlaku u jaja uz konstantno mešanje žicom (da se jaja ne razdvoje). Vratiti u šerpu i kuvati sa žicom dok temperatura ne dostigne 82 stepena. Kada se postigne temperatura, dodati ružinu vodicu.
U šerpici zagrejati i izblendati cveklu i višnje, pa procediti tečnost i dodati u smesu za sladoled. Dodati stabilizator i izmešati. Smesu ohladiti skroz (najbolje u zamrzivaču), pa prebaciti u mašinu za sladoled dok ne postigne kremastu teksturu.
- 80g šećera (beli kristal)
- voda 15ml
- 80g crvenog vinskog sirćeta
- 160g crvenog vina (Merlot)
- 2 zvezdasta anisa
- 1/2 štapa cimeta
U malu šerpu staviti šećer na srednje jaku vatru i naliti vodu po ivicama. Kada šećer postigne bledu boju karamele naliti vinsko sirće. Nakon 2 minuta dodati vino i reducirati. Kada masa postane gušća, dodati anis i cimet. Reducirati dok ne prekrije zadnju stranu kašike, tako da se linije ne spoje kada pređete prstom po sredini. Treba da bude sirupasto.
Izvući krugove kuvane cvekle austeherom i glazirati ih u šerpici sa gastrikom. Ohladiti ih u sirupu kako bi dobile lepu glazuru.
- 250g soka od cvekle
- 1/2 kašičice rena
- 1 kašičica paradajz pirea
- 20g jabukovog sirćeta
- 2 prstohvata soli
- 2g agar agar
Reducirati sok od cvekle u šerpi dok ne postane gušći i ne izgubi 60% mase. Začiniti sa svim namirnicama, pa dodati agar agar dok je još vruća smesa. Preliti u skvizer bočici i hladiti na sobnoj temperaturi (agar agar ne sme u ledeno okruženje).
- yuzu sok - 4 kašike
- gastrik od crvenog vina - 2 kašike
- ulje od koštice grozđa - 2 kašike
- ulje od koštice šljive - 1 kašičica
- light soya sos - 1 kašičica
Pomešati sve sastojke i podesiti jačinu po ukusu.
Odvojiti manje, cele sveže kupine.
- 1 velika cvekla
- so
- maslinovo ulje
Zagrejati tiganj. Dodati par kapi maslinovog ulja. Na mandolini iseći tanke listove cvekle, pa pržiti 2 minuta sa obe strane, ili dok ne postane savitljiva. Posoliti. Uviti listove cvekle u rolnicu i ostaviti sa strane preklopa na pleh, pa u zamrzivač kako bi se stegla u željenom obliku.
Garniš:
Mikro bilje: Dragoljub, rozelta, nana, amarat, vena
Ohladiti dubok tanjir u zamrzivaču. Ohladiti sve komponente. Na dno tanjira staviti kečap od cvekle. Dimljenu cveklu pomešati sa dresingom, pa staviti na tanjir. Poređati kupine i glaziranu kuvanu cveklu naizmenično preko dimljene. Rolnicu od cvekle napuniti sladoledom i postaviti na vrh. Ukrasiti začinskim biljem.
Prijatno!
Sočna jagnjetina, pripremljena na ovaj način će vam se sigurno topiti u ustima.
9.5.2025. 22:27
MasterChef takmičar Riznić je za ovo jelo dobio posebne pohvale, pa ukoliko želite i sami da ga napravite, evo kako to možete učiniti.
9.5.2025. 22:24
Svaki zalogaj se topi u ustima.
8.5.2025. 22:23
Pljeskavica koju je Nina Došen spremala u timskom zadatku, bila je toliko ukusna da joj je donela titulu vođe crvenog tima, nedugo zatim su i gurmanska, punjena i uštipci crvenih, proglašeni – najboljim roštiljem večeri!
22.5.2025. 22:20
Nemanja i Vesna su zajedno pravili pileće batake i karabatake u sataj sosu, sa grilovanim povrćem i tofu-maskarpone kremom.
15.5.2025. 22:20
Takmičari Stefan i Tamara su u 11. epizodi "MasterChefa Srbija" imali dve "srpske" namirnice - kiseli kupus i maline, a u nastavku vam prenosimo njihov recept sarme sa malinama...
15.5.2025. 22:20
Ovaj specijalitet je crveni tim odveo na balkon, i zato ga morate napraviti kod kuće!
15.5.2025. 22:20
Nesvakidašnji dezert u tri sloja.
15.5.2025. 22:20
Sočna jagnjetina, pripremljena na ovaj način će vam se sigurno topiti u ustima.
9.5.2025. 22:27