Dimljena cvekla:Sastojci:- Dve velike cvekle- Majčina dušica- So, biber- Maslinovo ulje- Mašina za dimljenje, drvca za aparatPriprema: Rernu zagrejati na 200 stepeni. Cveklu iseći na tanje kolutove, debljine oko 1cm. Na pleh staviti aluminijumsku foliju, pa naslagati drvca majčine dušice. Preko poslagati kolutove cvekle, pa posuti uljem i posoliti po ukusu. Prekriti opet aluminijumskom folijom i ubaciti u rernu da se peče 30 minuta.Kada je cvekla pečena (ali ne previše mekana), odstraniti kožicu i iseckati na kockice. Pobiberiti.Ubaciti u duboki pleh i nadimiti, pa prekriti sa aluminijumskom folijom da odstoji u dimu 10 minuta.Sladoled od ruže, višanja i cvekle:Sastojci:- 100g smrznute višnje- 75g kuvane cvekle- 150g pavlake za lupanje (nezaslađene)- 100g mleka- 30g šećera- 2 žumanca- 20g stabilizatora- prstohvat soli- 1 veći list bosiljka- ekstratk od burbon vanile/pola kašičice- ružina vodica/10mlPriprema:U šerpici zagrejati mleko i pavklaku za lupanje (ne treba da provri). Dodati šećer, vanilu, list bosiljka i prstohvat soli. Nakon 2 minuta izvaditi list bosiljka. U činiji sa strane odvojiti 2 žumanca. Polako dodavati vruće mleko i pavlaku u jaja uz konstantno mešanje žicom (da se jaja ne razdvoje). Vratiti u šerpu i kuvati sa žicom dok temperatura ne dostigne 82 stepena. Kada se postigne temperatura, dodati ružinu vodicu.U šerpici zagrejati i izblendati cveklu i višnje, pa procediti tečnost i dodati u smesu za sladoled. Dodati stabilizator i izmešati. Smesu ohladiti skroz (najbolje u zamrzivaču), pa prebaciti u mašinu za sladoled dok ne postigne kremastu teksturu.Gastrik od crvenog vina:Sastojci:- 80g šećera (beli kristal)- voda 15ml- 80g crvenog vinskog sirćeta- 160g crvenog vina (Merlot)- 2 zvezdasta anisa- 1/2 štapa cimetaPriprema:U malu šerpu staviti šećer na srednje jaku vatru i naliti vodu po ivicama. Kada šećer postigne bledu boju karamele naliti vinsko sirće. Nakon 2 minuta dodati vino i reducirati. Kada masa postane gušća, dodati anis i cimet. Reducirati dok ne prekrije zadnju stranu kašike, tako da se linije ne spoje kada pređete prstom po sredini. Treba da bude sirupasto.Kuvana cvekla:Izvući krugove kuvane cvekle austeherom i glazirati ih u šerpici sa gastrikom. Ohladiti ih u sirupu kako bi dobile lepu glazuru.Kečap od cvekle:Sastojci:- 250g soka od cvekle- 1/2 kašičice rena- 1 kašičica paradajz pirea- 20g jabukovog sirćeta- 2 prstohvata soli- 2g agar agarPriprema: Reducirati sok od cvekle u šerpi dok ne postane gušći i ne izgubi 60% mase. Začiniti sa svim namirnicama, pa dodati agar agar dok je još vruća smesa. Preliti u skvizer bočici i hladiti na sobnoj temperaturi (agar agar ne sme u ledeno okruženje).Dresing:Sastojci:- yuzu sok - 4 kašike- gastrik od crvenog vina - 2 kašike- ulje od koštice grozđa - 2 kašike- ulje od koštice šljive - 1 kašičica- light soya sos - 1 kašičicaPriprema:Pomešati sve sastojke i podesiti jačinu po ukusu.Kupine:Odvojiti manje, cele sveže kupine.Rolnica od cvekle:Sastojci:- 1 velika cvekla- so- maslinovo uljePriprema:Zagrejati tiganj. Dodati par kapi maslinovog ulja. Na mandolini iseći tanke listove cvekle, pa pržiti 2 minuta sa obe strane, ili dok ne postane savitljiva. Posoliti. Uviti listove cvekle u rolnicu i ostaviti sa strane preklopa na pleh, pa u zamrzivač kako bi se stegla u željenom obliku.Garniš:Mikro bilje: Dragoljub, rozelta, nana, amarat, venaServis:Ohladiti dubok tanjir u zamrzivaču. Ohladiti sve komponente. Na dno tanjira staviti kečap od cvekle. Dimljenu cveklu pomešati sa dresingom, pa staviti na tanjir. Poređati kupine i glaziranu kuvanu cveklu naizmenično preko dimljene. Rolnicu od cvekle napuniti sladoledom i postaviti na vrh. Ukrasiti začinskim biljem. Prijatno! 
"TARTARE ROUGE" od cvekle i kupine sa sladoledom od ruže, višnje i cvekle
Anja Đukić se u finalu MasterChefa predstavila zanimljivim predjelom.
Foto: Prva
12.12.2024.|23:11
Izvor: prva.rs
Podeli:
Vrati se na vest