Kolač sa korama sa makom, filom od višanja infuziranih sa kardamomom i belom čokoladom.

Sastojci:

Za kore

Mak kora:

4 jaja

100 gr mlevenog zaslađenog maka

4 kašike smeđeg šećera

4 kašike mekog brašna

Bela kora:

3 belanceta

150 gr šećera u prahu

1/2 supene kašike brašna

1/2 supene kašike limunovog soka

Maskarpone

300 gr višanja

Kardamom

50 gr surutke sa aromom vanile

100 ml ulupane slatke pavlake

200 gr bele čokolade

Slatka pavlaka 100 ml

Priprema

Sastojke za koru sa makom pripremiti kao klasičan patišpanj, prvo umutiti belanca, šećer lagano dodati žumanca, brašno i na kraju mak, smanjujući brzinu mućenja u mikseru. Peći oko 15 min na 120 stepeni.

Za belu koru umutiti belanca u čvrst sneg, postepeno dodavati šećer u prahu, brašno i limunov sok na kraju. Izliti u pleh i peći na 150 stepeni oko 30 min.

Ugrejati slatku pavlaku i preliti belu čokoladu. Ukuvati malo u šerpici.

Višnje iseckati, ubaciti kardamom u šerpu i prokuvati kratko kako bi kardamom pustio aromu. Nekoliko višanja ostaviti u komadu radi dekoracije.

Prohladiti i sjediniti ga sa maskarponeom, ulupanom slatkom pavlakom, dodati 1/3 prohlađene smese otopljene bele čokolade, dok ostatak ostavljamo za glazuru, surutku. Fil treba da se prohladi.

Formirati deblji sloj od kore sa makom, zatim fi, pa bela kora, zatim kora sa makom. Preliti ganažom od bele čokolade, posuti izlomljeni francuski keks i iseckan pečeni lešnik, i cele višnje.

Povezane vesti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom
Recepti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom

Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.

4.12.2025. 22:31