Kolač sa korama sa makom, filom od višanja infuziranih sa kardamomom i belom čokoladom.
Sastojci:
Za kore
Mak kora:
4 jaja
100 gr mlevenog zaslađenog maka
4 kašike smeđeg šećera
4 kašike mekog brašna
Bela kora:
3 belanceta
150 gr šećera u prahu
1/2 supene kašike brašna
1/2 supene kašike limunovog soka
Maskarpone
300 gr višanja
Kardamom
50 gr surutke sa aromom vanile
100 ml ulupane slatke pavlake
200 gr bele čokolade
Slatka pavlaka 100 ml
Priprema
Sastojke za koru sa makom pripremiti kao klasičan patišpanj, prvo umutiti belanca, šećer lagano dodati žumanca, brašno i na kraju mak, smanjujući brzinu mućenja u mikseru. Peći oko 15 min na 120 stepeni.
Za belu koru umutiti belanca u čvrst sneg, postepeno dodavati šećer u prahu, brašno i limunov sok na kraju. Izliti u pleh i peći na 150 stepeni oko 30 min.
Ugrejati slatku pavlaku i preliti belu čokoladu. Ukuvati malo u šerpici.
Višnje iseckati, ubaciti kardamom u šerpu i prokuvati kratko kako bi kardamom pustio aromu. Nekoliko višanja ostaviti u komadu radi dekoracije.
Prohladiti i sjediniti ga sa maskarponeom, ulupanom slatkom pavlakom, dodati 1/3 prohlađene smese otopljene bele čokolade, dok ostatak ostavljamo za glazuru, surutku. Fil treba da se prohladi.
Formirati deblji sloj od kore sa makom, zatim fi, pa bela kora, zatim kora sa makom. Preliti ganažom od bele čokolade, posuti izlomljeni francuski keks i iseckan pečeni lešnik, i cele višnje.