Kolač sa korama sa makom, filom od višanja infuziranih sa kardamomom i belom čokoladom.Sastojci:Za koreMak kora:4 jaja100 gr mlevenog zaslađenog maka4 kašike smeđeg šećera4 kašike mekog brašnaBela kora:3 belanceta150 gr šećera u prahu1/2 supene kašike brašna1/2 supene kašike limunovog sokaMaskarpone300 gr višanjaKardamom50 gr surutke sa aromom vanile100 ml ulupane slatke pavlake200 gr bele čokoladeSlatka pavlaka 100 mlPripremaSastojke za koru sa makom pripremiti kao klasičan patišpanj, prvo umutiti belanca, šećer lagano dodati žumanca, brašno i na kraju mak, smanjujući brzinu mućenja u mikseru. Peći oko 15 min na 120 stepeni.Za belu koru umutiti belanca u čvrst sneg, postepeno dodavati šećer u prahu, brašno i limunov sok na kraju. Izliti u pleh i peći na 150 stepeni oko 30 min.Ugrejati slatku pavlaku i preliti belu čokoladu. Ukuvati malo u šerpici.Višnje iseckati, ubaciti kardamom u šerpu i prokuvati kratko kako bi kardamom pustio aromu. Nekoliko višanja ostaviti u komadu radi dekoracije.Prohladiti i sjediniti ga sa maskarponeom, ulupanom slatkom pavlakom, dodati 1/3 prohlađene smese otopljene bele čokolade, dok ostatak ostavljamo za glazuru, surutku. Fil treba da se prohladi.Formirati deblji sloj od kore sa makom, zatim fi, pa bela kora, zatim kora sa makom. Preliti ganažom od bele čokolade, posuti izlomljeni francuski keks i iseckan pečeni lešnik, i cele višnje.
Neodoljivi mak-višnja dezert
Teodora Spasojević, takmičarka "MasterChef Srbija", predstavlja vam recept za ukusnu poslasticu sa makom i višnjama.
Foto: Printscreen/ Prva TV
29.5.2025.|22:47
Izvor: prva.rs
Podeli:
Vrati se na vest