Ravioli od cvekle punjeni rikotom, medom, orasima i limunovom korom, sa pireom od celera, lopticama od jabuka mariniranim limunovim sokom, uljem od mirođije i uljem od cvekle:

Sastojci:

Za raviole:

1 srednja cvekla

Za punjenje:

250 g rikote
2 kašičice meda
50 g oraha
Kora jednog limuna
So i biber po ukusu

Za pire od celera:

500 g celera (oguljenog i iseckanog)

200 ml mleka

So i biber po ukusu

Puter

Za loptice od jabuka:

2 jabuke

sok od jednog limuna

Za ulje od mirođije:

100 ml suncokretovog ulja

Sveža mirođije

Za ulje od cvekle:

100 ml suncokretovog ulja

1 manja cvekla (iseckana na kocke)

Uputstvo za pripremu:

1. Priprema raviole:

Svežu cveklu iseći na kolutiće, pomoću mandoline ili nožem. Obariti ili staviti u mikrotlasnu na 800kW, 2 minuta. Posoliti po ukusu.

2. Priprema punjenja:

U činiji pomešajte rikotu, med, orahe (grubo ustitniti) i kora limuna. Posolite i pobiberite po ukusu. Ostavite da se ohladi.

3. Priprema pirea od celera:

U mleko stavite iseckani celer i kuvajte dok ne omekša, oko 20 minuta. Procedite celer i stavite ga u blender. Dodajte puter, so i biber. Blendajte dok ne dobijete glatki pire. Procediti kroz sito.
Ostavite sa strane.

4. Priprema loptica od jabuka:

Jabuke iseckajte na male krugove pomoću modle i stavite u činiju. Prelijte sokom od limuna i dodajte med. Dobro promešajte.

5. Priprema ulja od mirođije:

U manjoj šerpi zagrejte suncokretovo ulje. Grejemo ulje do 70°C i prelivamo u blenderu svežu mirođiju. Blendati i na kraju procediti kroz sito.

6. Priprema ulja od cvekle:

U blender stavite suncokretovo ulje, koje smo ugrejali na 70°C i iseckanu cveklu. Blendajte dok ne dobijete glatku tečnost. Procedite ulje kroz gazu ili sitnu cediljku.

Povezane vesti

Dubai kanoli
Recepti

Dubai kanoli

Najbolju varijantu dubai poslastice sa kadaifom, čokoladom i pistaćima ovog četvrtka napravila je Nina Došen koja se odmah plasirala na balkon.

12.6.2025. 22:20

Dubai gomboce
Recepti

Dubai gomboce

Dezert koji je sve oborio s nogu u 19. epizodi treće sezone "MasterChefa Srbija" je specijalitet Teodore Spasojević koja je od kadaifa, čokolade i pistaća napravila Dubai gomboce.

12.6.2025. 22:20