Ravioli od cvekle punjeni rikotom, medom, orasima i limunovom korom, sa pireom od celera, lopticama od jabuka mariniranim limunovim sokom, uljem od mirođije i uljem od cvekle:

Sastojci:

Za raviole:

1 srednja cvekla

Za punjenje:

250 g rikote
2 kašičice meda
50 g oraha
Kora jednog limuna
So i biber po ukusu

Za pire od celera:

500 g celera (oguljenog i iseckanog)

200 ml mleka

So i biber po ukusu

Puter

Za loptice od jabuka:

2 jabuke

sok od jednog limuna

Za ulje od mirođije:

100 ml suncokretovog ulja

Sveža mirođije

Za ulje od cvekle:

100 ml suncokretovog ulja

1 manja cvekla (iseckana na kocke)

Uputstvo za pripremu:

1. Priprema raviole:

Svežu cveklu iseći na kolutiće, pomoću mandoline ili nožem. Obariti ili staviti u mikrotlasnu na 800kW, 2 minuta. Posoliti po ukusu.

2. Priprema punjenja:

U činiji pomešajte rikotu, med, orahe (grubo ustitniti) i kora limuna. Posolite i pobiberite po ukusu. Ostavite da se ohladi.

3. Priprema pirea od celera:

U mleko stavite iseckani celer i kuvajte dok ne omekša, oko 20 minuta. Procedite celer i stavite ga u blender. Dodajte puter, so i biber. Blendajte dok ne dobijete glatki pire. Procediti kroz sito.
Ostavite sa strane.

4. Priprema loptica od jabuka:

Jabuke iseckajte na male krugove pomoću modle i stavite u činiju. Prelijte sokom od limuna i dodajte med. Dobro promešajte.

5. Priprema ulja od mirođije:

U manjoj šerpi zagrejte suncokretovo ulje. Grejemo ulje do 70°C i prelivamo u blenderu svežu mirođiju. Blendati i na kraju procediti kroz sito.

6. Priprema ulja od cvekle:

U blender stavite suncokretovo ulje, koje smo ugrejali na 70°C i iseckanu cveklu. Blendajte dok ne dobijete glatku tečnost. Procedite ulje kroz gazu ili sitnu cediljku.

Povezane vesti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom
Recepti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom

Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.

4.12.2025. 22:31