Ravioli od cvekle punjeni rikotom, medom, orasima i limunovom korom, sa pireom od celera, lopticama od jabuka mariniranim limunovim sokom, uljem od mirođije i uljem od cvekle:Sastojci:Za raviole:1 srednja cveklaZa punjenje:250 g rikote2 kašičice meda50 g orahaKora jednog limunaSo i biber po ukusuZa pire od celera:500 g celera (oguljenog i iseckanog)200 ml mlekaSo i biber po ukusuPuterZa loptice od jabuka:2 jabukesok od jednog limunaZa ulje od mirođije:100 ml suncokretovog uljaSveža mirođijeZa ulje od cvekle:100 ml suncokretovog ulja1 manja cvekla (iseckana na kocke)Uputstvo za pripremu:1. Priprema raviole:Svežu cveklu iseći na kolutiće, pomoću mandoline ili nožem. Obariti ili staviti u mikrotlasnu na 800kW, 2 minuta. Posoliti po ukusu.2. Priprema punjenja:U činiji pomešajte rikotu, med, orahe (grubo ustitniti) i kora limuna. Posolite i pobiberite po ukusu. Ostavite da se ohladi.3. Priprema pirea od celera:U mleko stavite iseckani celer i kuvajte dok ne omekša, oko 20 minuta. Procedite celer i stavite ga u blender. Dodajte puter, so i biber. Blendajte dok ne dobijete glatki pire. Procediti kroz sito.Ostavite sa strane.4. Priprema loptica od jabuka:Jabuke iseckajte na male krugove pomoću modle i stavite u činiju. Prelijte sokom od limuna i dodajte med. Dobro promešajte.5. Priprema ulja od mirođije:U manjoj šerpi zagrejte suncokretovo ulje. Grejemo ulje do 70°C i prelivamo u blenderu svežu mirođiju. Blendati i na kraju procediti kroz sito.6. Priprema ulja od cvekle:U blender stavite suncokretovo ulje, koje smo ugrejali na 70°C i iseckanu cveklu. Blendajte dok ne dobijete glatku tečnost. Procedite ulje kroz gazu ili sitnu cediljku.
"Rubin i smaragd na tanjiru"
Predstavljamo vam predjelo "Rubin i smaragd na tanjiru" - jelo po recepturi Aleksandra Marinkovića, takmičara "MasterChef Srbija".
Foto: Prva TV Printcreen
29.5.2025.|22:28
Izvor: prva.rs
Podeli:
Vrati se na vest