Napomena: Sve sastojke meriti u gramima. 

Sastojci:

- Belo pšenično brašno, T-500, meko 500gr

- Suvi kvasac 10gr

- So 10gr

- Voda 300gr   

Postupak:

Toplu vodu pomešati sa kvascem. Pomešati brašno i so, pa dodavati postepeno u vodu. Sve raditi ručno. Kada je smesa ujednačena prebaciti na pobrašnjenu površinu, umesiti testo, pa kada krene da “puca”, preklopiti krpom/vanglom da nadođe i da se “spoje pukotine”. Gledajte da je na nekom toplom mestu. Taj postupak ponoviti još dva puta. Testo razvući oklagijom, u obliku trougla, ne tanjiti previše, čisto toliko da zaliči na “trougao”. Zarolati rukama, krenuti od šireg dela ka užem i formirati u veknu. Staviti na pleh sa pek papirom i namazati sa malo vode. Prekriti krpom i ostaviti da se udvostruči. Rernu zagrejati na 270C. Pre pečenja, još jednom premazati testo vodom, pa zaseći nožem gornji deo hleba, gde je testo najtanje.

Peći oko 20/30 minuta, temperatura hleba mora da bude 90C (koristiti termometar). 

Kada je gotov, premazati sa malo maslinovog ulja, uviti u krpu, i služiti kada se malo ohladi.

 

Povezane vesti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom
Recepti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom

Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.

4.12.2025. 22:31