
Jagnjetina sa salsom i prilogom od tapioke i edamamea
Sočna jagnjetina, pripremljena na ovaj način će vam se sigurno topiti u ustima.
9.5.2025. 22:27
Trinaestoro takmičara je imalo zadatak da pripremi samo jedno jelo - dezert i to ne bilo kakav!
Foto: Prva TV Printcreen
31.10.2024.|22:19
Izvor: prva.rs
U nastavku vam donosimo recept za veliko čokoladno jaje sa musom od bele čokolade i čoko lešnikom:
500 grama crne čokolade Cacao Barry Extra Bitter Quayaquil 64%
2 grama MyCryo liofilizovan kakao puter Callebaut
Čokolada se temperira prema zadanim temperaturama.
U ovom slučaju temperature su :
1. Topljenje čokolade na 45C
2. Ubacivanje MyCryo i hladjenje čokolade na 27 stepeni
3. Grejanje na radnu temperaturu od 30 stepeni
Pune se kalupi za čokoladna jaja (2 kalupa po osobi, 1 kalup je dve polutke = jedno celo jaje).
Kalup se čisti špatulom i okreće na racan pleh sa papirom za pečenje tako da se višak
čokolade cedi na dole i zalepi na papir. Na isti način se stvara vakuum da čokolada ne pokupi
vlagu u frižideru.
Odložiti u frižider do trenutka serviranja kolača.
Od ostatka čokolade se rade čokoladna gnezda : u chilleru hladiti 2 pleha bez ivica, moraju
da se zalede. Čokoladu sipati u mali dresir džak, odrezati vrh širine 2mm, izvaditi 1 pleh iz
chillera i brzim potezima razvući nitne u širini pleha, 20 komada.
Odložiti dresir džak sa strane, uzeti metalnu špatulu i odseći krajeve čokolade, rukama
(obavezno nositi rukavice za ovaj deo) omotati čokoladu u oblik gnezda.
Odložiti u pripremljenu posudu sa strane i staviti u frižider do trenutka serviranja kolača.
Ponoviti postupak za drugo gnezdo, sa drugim zaledjenim plehom u chilleru.
260 gr slatke pavlake 35% m.m. Debic
korica ½ limete
5 gr mlevenog želatina
20 gr vode
300 gr bele čokolade Callebaut
400 gr slatke pavlake 35% m.m. Debic
Pomešati mleveni želatin sa vodom i ostaviti da nabubri.
Ugrejati 130 gr slatke pavlake sa koricom limete, procediti i preliti preko čokolade i
pripremljenog želatina, promešati da se spoji i ostaviti da se ohladi do sobne temperature
(meriti termometrom na 30 stepeni).
Ručno umešati lupanu slatku pavlaku. Ohladiti mousse u frižideru.
Pred servis ga blago promešati kašikom da bude kremast i prebaciti u dresir džak.
100 gr vode
100 gr šećera
0.5 gr soli
250 gr crna Callebaut čokolada 60%
85 gr putera
2 jaja
30 gr šećera
½ štapića burbon vanila
Vodu, 100 gr šećera i so ugrejati do tačke ključanja i preliti preko čokolade i putera, mešati
dok se ne istopi i ne dobije ujednačena masa.
Hladiti na sobnoj temperaturi.
Jaja, 30 gr šećera i vanilu ručno mutiti žicom za mućenje dok se ne spoje sastojci. Lagano
spojiti ove dve mase i izliti u kalup (masa u kalupu mora da bude visine 1 cm) i peći na 160
stepeni, max 10 minuta - u sredini mora da ostane drhtavo - da dodje do temperature cca
60stepeni. Proveravati termometrom u medjuvremenu.
Ohladiti u frižideru i auštehovati okruglom modlom.
Ovaj kolač ide na dno čokoladnog jajeta.
200 gr bele čokolade Callebaut
200 gr šećera
75 gr vode
80 gr crne čokolade 60% Callebaut
20 gr kakao Callebaut
20 gr maslinovog ulja (nekog finijeg)
50 gr seckanog lešnika (pečeni)
0.5 gr soli
Peći belu čokoladu na 160 stepeni dok ne dobije boju karamele i toplu usitniti pomoću
metalne špatule dok je još vruća, ohladiti.
Šećer i vodu kuvati do 135 stepeni (jako gust sirup) i sipati preko crne čokolade (u široku
metalnu posudu ispod koje se nalazi krpa, zbog vreline sirupa) i žustro mešati žicom dok se
ne pretvori u „prah“ sa manjim komadima čokolade, ohladiti.
U činiji spojiti sve sastojke sa kakaom i na kraju dodati ulje i mešati rukama (kao da mrvimo
prstima) dok se ne spoji i ostanu komadi čokolade i lešnika i postane „sjajno“, ne sme da
bude previše masno.
Ohladiti, kad se stegne razbiti zemlju na komadiće.
180 gr slatke pavlake 35% m.m. Debic
40 gr žumanaca
40 gr šećera
180 gr mascarponea
6 gr mlevenog želatina
20 gr vode
90 gr pire passion fruit - marakuja
limeta – 10 gr sok, malo korice (1/4 limete)
Žumanca i šećer penasto umutiti. Preliti ih hladnom slatkom pavlakom, prebaciti u šerpicu I
kuvati na LAGANOJ vatri do 82 stepena (paziti da ne pređe zadanu temperaturu jer će
nastati kajgana umesto krema).
Pomešati mleveni želatin sa vodom i ostaviti da nabubri.
Vreli krem skloniti sa vatre.
Ubaciti spreman i nabubren želatin u vrelu masu i izmešati da se istopi (na taj način se
prekida kuvanje krema i on kreće da se hladi).
Ubaciti mascarpone sobne temperature i izblendirati štapnim mikserom u gladak krem.
Na kraju umešati pire od marakuje sobne temperature i sok i koricu limuna.
Uliti u kalupe i zamrznuti.
Zlatni sedefasti prah, potreban alat – obična četkica (mekana, kao za vodene boje)
Na tanjir staviti čokoladno gnezdo, u sredinu gnezda staviti malo pečenog čokoladnog
kolača, uz pomoćn istopljene čokolade zalepiti prvu polutku jajeta.
Staviti u frižider da se stegne ILI stegnuti uz pomoć hladnog spreja za čokoladu.
Na dno polutke staviti malo pečenog čokoladnog kolača, zatim beli čokoladni mousse,
napraviti kašikom udubljenje u sredini i u to udubljenje staviti 2 spojene polovine
zamrznutog žumanceta (dakle forma kuglice).
Na gornju stranu mousse-a sipati kašiku hrskave čokoladne zemlje.
Uzeti vruću šerpicu i u njoj zagrejati blago rubove čokoladne polutke i odmah zalepiti za
donju polutku. Ohladiti hladnim sprejem za čokoladu spojeve jajeta.
Staviti ga ODMAH u frižider na minumun 5 minuta da se stegne i da se čokolada ohladi.
SLUŽITI PRAVO IZ FRIŽIDERA DA JAJE OSTANE HRSKAVO.
Posuti jaje zlatnim prahom da ima sedefasti sjaj, pred sam servis.
Sočna jagnjetina, pripremljena na ovaj način će vam se sigurno topiti u ustima.
9.5.2025. 22:27
MasterChef takmičar Riznić je za ovo jelo dobio posebne pohvale, pa ukoliko želite i sami da ga napravite, evo kako to možete učiniti.
9.5.2025. 22:24
Svaki zalogaj se topi u ustima.
8.5.2025. 22:23
U eliminacionom izazovu Aleksandar Marinković napravio je jelo koje su sudije ocenile “čistom desetkom”!
23.5.2025. 22:34
Pljeskavica koju je Nina Došen spremala u timskom zadatku, bila je toliko ukusna da joj je donela titulu vođe crvenog tima, nedugo zatim su i gurmanska, punjena i uštipci crvenih, proglašeni – najboljim roštiljem večeri!
22.5.2025. 22:20
Takmičari Stefan i Tamara su u 11. epizodi "MasterChefa Srbija" imali dve "srpske" namirnice - kiseli kupus i maline, a u nastavku vam prenosimo njihov recept sarme sa malinama...
15.5.2025. 22:20
Nemanja i Vesna su zajedno pravili pileće batake i karabatake u sataj sosu, sa grilovanim povrćem i tofu-maskarpone kremom.
15.5.2025. 22:20
Ovaj specijalitet je crveni tim odveo na balkon, i zato ga morate napraviti kod kuće!
15.5.2025. 22:20
Nesvakidašnji dezert u tri sloja.
15.5.2025. 22:20