Sastojci:
Plankton
100 gr ribljih škembića
File bakalara
1 paškanat
1 šalot
1 šargarepa
5-6 čaura kardamoma
3 čena belog luka
1/2 korena celera
Lovorov list
1 manji komadić đumbira
500 ml mleka
Muskatni oraščić
Beli biber
100 gr maslaca
Suncokretovo ulje 500 ml
Prezla
So
1 Limun

Postupak:
U šerpu na malo ulja propržiti šargarepu, šalot, celer i škembiće. Dodati vode i lovorov list. Kuvati 10 ak min. Nakon toga procediti. U drugoj šerpici propržiti šalot dodati paškanat i dodati prethodno napravljen bujon. Kuvati oko 10- 15 min. Kada se redukuje, ubaciti u blender dodati malo muskatnog oraščića i putera. Izblendati i procediti, u prohladjen pire dodati plankton oko 2 prstohvata.
Batat kuvati u mleku sa belim lukom, karadamomom, djumbirom. Kad omekša, izvaditi, ringom formirati oblik, i propržiti na malo putera. Bakalar propržiti na malo ulja sa obe strane oko 6-7 min.
Zagrejati ulje, ubaciti u blender sa svežom mirođijom, posoliti, dodati zest limuna. Ublendati i procediti da se dobije ulje od mirodjije.
Škembiće dobro ocediti malo posloliti uvaljati u prezlu i na vrelom ulju pržiti oko 1/2 min.

 

Povezane vesti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom
Recepti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom

Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.

4.12.2025. 22:31

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom
Recepti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom

Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.

4.12.2025. 22:31