Sastojci:

- 100 gr junećeg mesa

- 1 jaje

- 100 gr brašna

- 1 šalot

- 1 čen belog luka

- 1 paradajz

- Grančica peršuna

- Grančica bosiljka

- 100 ml ulja

- 20 gr prezli

Foto: Eva Dukić

Priprema:

1. Zamesiti pastu od pola jajeta, malo soli i brašna da bude čvrsta. Ostaviti testo u frižider da odstoji.

2. U meso dodati sitno sekani šalot (30 grama) i čenj belog luka, sitno iseckan list od grančice peršuna, prezle i pola jajeta. Sve dobro izmešati i sačekati da malo odmori.

Kada je meso odmorilo, od njega napravite što manje ćuftice i propržite ih u zagrejanom ulju (jedan minut). Izvadite ih i poklopite da se ne hlade.

3. Očistite paradajz od kožice i semenki, iseci ga na sitne kockice, dodajte mu so i biber, a potom kuvajte da omekša. Kada omekša, procedite ga kroz cediljku i ostavite za sos.

4. Testo tanko razvući i iseckati na što tanje crviće, pokriti brašnom i prokuvati u slanoj vodi.

5. Paradajz koji ste prethodno procedili, stavite da se redukuje u sos i začinite ga.

6. Servirati testeninu, sos, pa ćufte i ponovo sos. Na sredinu stavite malo listova bosiljka.

Prijatno!

Povezane vesti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom
Recepti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom

Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.

4.12.2025. 22:31