TRI SJAJNA načina pripreme ostriga po MASTERCHEF RECEPTIMA!
Sudije MasterChefa su bile oduševljene ovim jelom, a sigurni smo da ćete i vi.
21.11.2025. 22:27
U pitanju je tart od pačetine sa gljivama i gelom od kupine.
Foto: Prva TV Printscreen
10.10.2025.|22:21
Izvor: Prva
Tart
Konfit of patke
Shiitake duxelles
Gel od kupine
1. Počnite sa pripremom pačetine. Prvo na tiganju izpržite batake, koža prvo pa onda ostalo da dobije dobru boju. Sa strane ispeći u ekspres loncu povrće za buljon i staviti vodu da se prokuva. Kad je meso dobilo boju, staviti batake u buljon, dodati začine i prosuti mast sa tiganja u ekspres lonac. Proveriti da buljon pokrije oba bataka, ostaviti da se kuva u ekspres loncu 40min, ako nemate ekpres lonac kuvajte minimum 1,5 sat.
2. Napravite tart, spojite sve sastojke u mikser i sačekajte da se sve spoji u jednu glatku masu. Kad je spojeno, stavite testo između dva pek paprira, oklagijom ga oblikujte u disk. Ostavite da se ohladi u frižideru 10min.
3. Shiitake duxelles pravite tako što ćete prvo nožem izdinstati gljive u sitne komadiće. Ispeći na srednjoj vatri sa uljem/puterom shallot da omekša. Dodati sitno isceckan beli luk. Dodati isceckane gljive i peći 10ak minuta na blagoj-srednjoj vatri da sva voda ispari iz gljiva. Kad se gljive osuše, deglazirajte crvenim vinom i dodajte ostatak tečnosti. Kad sve ispari i masa bude suva, gotovi ste.
4. Kad je tart odstojao malo u frižideru, oklagijom ga utanjite i oblikujte u omote. Stavite mali komad pek papira i rižu pa pecite na 180 stepeni, 10 minuta. Posle toga, izvadite papir i rižu sa tartova i vratite 5 minuta da dobiju boju. Kad su gotovi ostavite da se ohlade.
5. Kad se pačetina iskuvala u ekpres loncu, izvadite batake da se ohlade malo. Buljon tečnost iz lonca odvojite u drugu šerpu i stavite da se kuva i reducira. Kad su se bataci malo ohladili pocepajte na male komadiće viljuškom i prstima. Stavite meso u blender, dodajte so, mešajte dok dodajete malo po malo hladne kockice putera i buljona koji se reducirao. Smesa treba da bude glatka, a ne vodenasta. Ohladite smesu kad ste gotovi.
6. Gel od kupine se pravi tako što se kupine prvo iskuvaju malo da omekšaju, pa se izblendiraju i izpasiraju od semenki. Sok od kupina se krčka sa ostalim sastojcima. U međuvremenu aktivirajte želatin sa hladnom vodom. Sklonite sok sa vatre sačekajte malo da se ohladi (maks 60s) pa stavite želatin i dobro izmešajte.
7. Spojite sve sastojke, stavite po tartu prvo duxelles, pa smesu sa pačetinom i na vrh gel od kupine. Sve zajedno stavite u frižider.
Sudije MasterChefa su bile oduševljene ovim jelom, a sigurni smo da ćete i vi.
21.11.2025. 22:27
Ukoliko ste ljubitelj kuvanja u spremanju ovog jela ćete posebno uživati.
20.11.2025. 22:18
Uz pravilno doziranje začina, dobijate jelo koje će oduševiti i najveće kritičare.
6.11.2025. 22:08
Sanja je ovim tanjirom – izgledom i ukusom, oduševila sudije! Donosimo vam recept!
4.12.2025. 22:31
Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.
4.12.2025. 22:31
Srđan je još jednom bio najbolji od najboljih. Spremio je brancin file sa koricom, tartar u wonton korpici, paštetu od jetre, jus od kostiju i povrtni garnirung koji je oduševio sudije!
3.12.2025. 22:28
Predstavljamo vam recept za sarmu po recepturi sudije Ljubice Komlenić.
27.11.2025. 22:15
Sudije MasterChefa su bile oduševljene ovim jelom, a sigurni smo da ćete i vi.
21.11.2025. 22:27
Ukoliko ste ljubitelj kuvanja u spremanju ovog jela ćete posebno uživati.
20.11.2025. 22:18