Tajlandski specijalitet TOM KHA - kombinacija ukusa koja svakim zalogajem oduševljava sve više
Uz pravilno doziranje začina, dobijate jelo koje će oduševiti i najveće kritičare.
6.11.2025. 22:08
U pitanju je tart od pačetine sa gljivama i gelom od kupine.
Foto: Prva TV Printscreen
10.10.2025.|22:21
Izvor: Prva
Tart
Konfit of patke
Shiitake duxelles
Gel od kupine
1. Počnite sa pripremom pačetine. Prvo na tiganju izpržite batake, koža prvo pa onda ostalo da dobije dobru boju. Sa strane ispeći u ekspres loncu povrće za buljon i staviti vodu da se prokuva. Kad je meso dobilo boju, staviti batake u buljon, dodati začine i prosuti mast sa tiganja u ekspres lonac. Proveriti da buljon pokrije oba bataka, ostaviti da se kuva u ekspres loncu 40min, ako nemate ekpres lonac kuvajte minimum 1,5 sat.
2. Napravite tart, spojite sve sastojke u mikser i sačekajte da se sve spoji u jednu glatku masu. Kad je spojeno, stavite testo između dva pek paprira, oklagijom ga oblikujte u disk. Ostavite da se ohladi u frižideru 10min.
3. Shiitake duxelles pravite tako što ćete prvo nožem izdinstati gljive u sitne komadiće. Ispeći na srednjoj vatri sa uljem/puterom shallot da omekša. Dodati sitno isceckan beli luk. Dodati isceckane gljive i peći 10ak minuta na blagoj-srednjoj vatri da sva voda ispari iz gljiva. Kad se gljive osuše, deglazirajte crvenim vinom i dodajte ostatak tečnosti. Kad sve ispari i masa bude suva, gotovi ste.
4. Kad je tart odstojao malo u frižideru, oklagijom ga utanjite i oblikujte u omote. Stavite mali komad pek papira i rižu pa pecite na 180 stepeni, 10 minuta. Posle toga, izvadite papir i rižu sa tartova i vratite 5 minuta da dobiju boju. Kad su gotovi ostavite da se ohlade.
5. Kad se pačetina iskuvala u ekpres loncu, izvadite batake da se ohlade malo. Buljon tečnost iz lonca odvojite u drugu šerpu i stavite da se kuva i reducira. Kad su se bataci malo ohladili pocepajte na male komadiće viljuškom i prstima. Stavite meso u blender, dodajte so, mešajte dok dodajete malo po malo hladne kockice putera i buljona koji se reducirao. Smesa treba da bude glatka, a ne vodenasta. Ohladite smesu kad ste gotovi.
6. Gel od kupine se pravi tako što se kupine prvo iskuvaju malo da omekšaju, pa se izblendiraju i izpasiraju od semenki. Sok od kupina se krčka sa ostalim sastojcima. U međuvremenu aktivirajte želatin sa hladnom vodom. Sklonite sok sa vatre sačekajte malo da se ohladi (maks 60s) pa stavite želatin i dobro izmešajte.
7. Spojite sve sastojke, stavite po tartu prvo duxelles, pa smesu sa pačetinom i na vrh gel od kupine. Sve zajedno stavite u frižider.
Uz pravilno doziranje začina, dobijate jelo koje će oduševiti i najveće kritičare.
6.11.2025. 22:08
Evo kako da napravite riblju paštetu na heljdinom hlebu, rižoto sa dimljenom pastrmkom, riblju čorbu, krekere i sos.
30.10.2025. 22:18
Vladimir Đokanović pred sudije je izneo jelo koje je nazvao "Moje srce je tvoje", a u pitanju je čokoladni brauni biskvit sa kulijem od jagode.
13.11.2025. 22:25
Prezentacija Vladimirovog kolača iz detinjstva sigurno nije impresionirala sudije, ali je ukus očigledno vrlo zadovoljio kriterijume.
14.11.2025. 22:17
Takmičarka Jelena Milutinović uspešno je odgovorila na sudijski zadatak i pripremila rekonstruisanu i poboljšanu verziju svog prvog slatkog deserta koji je spremala u životu - Patišpanj u musu od bele čokolade, obložen nugatom.
14.11.2025. 22:17
Aleksandar Zobec pred sudije je izneo pačetinu sa pireom od celera i kruške, sosom od kruške i karamelizovanim lešnicima, a mi vam predstavljamo njegov recept.
13.11.2025. 22:25
Vladimir Đokanović pred sudije je izneo jelo koje je nazvao "Moje srce je tvoje", a u pitanju je čokoladni brauni biskvit sa kulijem od jagode.
13.11.2025. 22:25
Uz pravilno doziranje začina, dobijate jelo koje će oduševiti i najveće kritičare.
6.11.2025. 22:08
Evo kako da napravite riblju paštetu na heljdinom hlebu, rižoto sa dimljenom pastrmkom, riblju čorbu, krekere i sos.
30.10.2025. 22:18