Sastojci:

Za koru:

  • 4 jaja
  • 4 kašike brašna
  • 4 kašike šećera

Za anglese kremu:

  • Mleko 400 grama
  • Slatka pavlaka 100 grama
  • Žumanca 100 grama
  • Ekstrat vanile
  • Somborski sir 200 grama
  • Šećer u prahu 200 grama

Žele od zmajevog voća:

  • 200 grama zmajevog voća
  • Ružina vodica
  • Med 30 grama
  • Limeta sok
  • Želatin 10 grama

Za krem od liči voća:

  • 50  grama liči voća
  • Kora narandže
  • 20 grama kakaa
  • 30 grama meda
  • Par kapi soka od narandže
  • 30 grama pečenog lešnika

Priprema:

1. Priprema kore:

U dve činije odvojiti belance od žumanca, belnace mutiti mikserom sve dok ne dobije strukturu šlaga, dodati šećer pa miksati još malo dok se ne sjedini belance i šećer, nakon toga dodati žumance i brašno i sve zajedno mutiti. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 20 minuta. Nakon što se ispreče ostaviti da se kora ohladi, napraviti oblik kruga.

2. Priprema anglese kreme:

Kuvati na pari anglese sos tako što se prvo dodaju žumanca, zatim mleko, konstantno mešati dok se ne poveže, nakon toga dodati šećer, zatim slatku pavlaku I na kraju ekstrat vanije, sve zajeno mešati žicom dok se ne dobije čvršća struktura, ostaviti u čileru na hlađenje.Nakon što se ohladi u kremu dodati somborski sir i umutiti sve miksreom.

3. Žele od zmajevog voća:

Zmajevo voće iseći na kockice, u šerpu dodati med, ružinu vodicu I zmajevo voće, reducirati sve zajedno dok se voće na raskuva, nakon toga dodati sok od limete. Sve zajedno reducirati I ostaviti da se prohladi. U čaši razmutiti želatin sa vodom i dodati u reducirano voće.

4. Krem od liči voća:

Na tiganju propržiti sirove lešnike, te im skinuti opnu. U blender dodati liči voće, kakao, lešnike, med, koru narandže i par kapi soka od narandže. Sve zajedno blendati dok se ne dobije tekstura krema.

Serviranje:

  1. Kora
  2. Na koru namazati krem od liči voća
  3. Na koru i krem dodati anglese sos sa somborskim sirom
  4. Na samom vrhu dodati žele od zajevog voća
  5. Ukrasiti žele sa listovima cveća

Povezane vesti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom
Recepti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom

Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.

4.12.2025. 22:31