Recept:

- Jagnjetina

- Paradajz pire

- Šargarepe

- Paškanat

- Krompir

- Celer

- Glavica crvenog luka

- 250g Paradajza

- Paprike

- Začini: so, biber, paprika dimljena i slatka

- 3 komadića suve šljive

- Zelje

Priprema:

1. Jagnjetina se odkosti, pa se kosti zapeku u rerni za bujon. Meso se začini solju i biberom, pa se takođe zapeče u rerni da dobije koricu. Zatim se iseče na kockice i ubaci u sos da se dovrši.

2. Jagnjeći bujon se sprema tako što se zapečene kosti proprže u šerpi sa povrćem. Dolije se voda i kuva dok ne potamni i primi ukuse iz kostiju i povrća.

3. Za sos, prvo isceckajte luk, i na blagoj vatri u tavi sa maslinovim uljem i malo putera peći dok se luk ne karamelizuje, otprilike 10-15 minuta. Posle, pojačajte malo vatru i dodajte isceckan paradajz. Ubacite 2 male isceckane paprike. Pozačinite još i ubacite iseckane suve šljive. Dodajte 2dl buljona. Kad je sos inkorporiran i ima fenomenalan ukus, izblendajte. 

4. Sa strane, direktno na vatri, ispržite papriku dok cela ne postane crna. Ogulite je i ubacite u blender sa sosom. Probajte i začinite opet ako nešto fali. 

5. Isceckajte krompir u lepe kockice i ispecite u tiganju, pa ubacite 1dl bujona. Kad je krompir 80% gotov ubacite sos iz blendera da krčka. Dodajte isceckanu jagnjetinu.

6. Kuvajte sve zajedno dok jagnjetina ne omekša i primi sav ukus. Pri kraju ubacite zelje i jelo je gotovo.

Prijatno!

Povezane vesti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom
Recepti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom

Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.

4.12.2025. 22:31