Mozaik od špargli sa nori algama (za 1 tanjir)

Sastojci:

Za mozaik:

10 tankih zelenih špargli

2 lista nori alge

1/2 lista želatina

50 ml bistre supe dashi-ja (nezasoljena)

Prstohvat soli

1 kap sezamovog ulja

Dodatno za finalni efekat: Par kapi ponzu sosa

Mikro bilje (npr. korijander, shiso, dragoljub, vena, mizuna)

Priprema:

1. Priprema špargli:

Odseći donji drvenasti deo špargli. Blanširati ih 2 minuta u posoljenoj vodi, zatim odmah staviti u ledenu vodu. Kada se ohlade, izjednači dužinu svake špargle (sloziti u 3 do 4 reda u visini).

2. Nori alga:

Nori list iseći na trake iste dužine kao špargle. Po dužini iseći na trake, algu blago pokvasiti i uviti oko špargle jedan omot.

3. Formiranje mozaika:

Koristiti kvadratni ili pravougaoni kalup. Špargle poređati po duzini.

4. Želatin/dashi lepak:

Ugrejati 50 ml  supe sa dasijem. Dodati omekšali list želatina (ili agar-agar, prethodno prokuvan 2 minuta).

Začiniti vrlo blago sa solju. Lagano prelij preko mozaika tek toliko da obuhvati i poveže sloj (oko 3–4 cm visine). Staviti u frižider da se stegne (30–45 minuta).

File brancina s koricom od parmezana i bilja

Sastojci:

1 filet brancina (~100 g),

So

Za mus od brancina:

130g brancina

45g belanaca

10g brasna

2g so

limun kora

Između dva fileta, napuniti 25g musa i zaviti u foliju i ostaviti da se stegne 15 min u frižideru.

Za koricu:

15 g parmezana, sitno rendan

10 g panko prezli

1 g limunove kore

10 g sitno naseckanog blanširanog peršuna i timijana

20 g putera, omekšalog

Pomešati omekšali puter i peršun blanširani (dobro oceđen od vode) i samleti, pa dodati ostale sastojke, izliti između dva pek papira i ostaviti da se ohladi.

Priprema:

1. File očistiti od kostiju, porcionisati na pravougaonik.

2. Začiniti so i staviti ga na pari 8 minuta.

3. Koricu izrezati u obliku ribe oli poloziti je preko.

4. Zapeći u rerni (200°C, 2 do 3min) ili brenerom je otopiti sa paznjom da je ne zapalite samo da se otopi preko ribe.

Tartar od brancina u wonton korpici

Sastojci za tartar:

40 g sirovog fileta brancina, sitno seckanog

1 g limunove korice

40g so

40g šećer

Brancin ostaviti u montiranoj soli 30 minuta, zatim isprati i dobro osušiti, a pri serviranju dodati sok od limete.

Wonton korpica:

1 wonton kora

Ulje za prženje

Priprema:

1. Wonton koru oblikovati preko male modle. Staviti koru između dve korpice i ispržiti do zlatne boje.

2. Tartar začiniti sokom i korom lajma - limetom.

3. Puniti tartar u korpicu preko patea.

Pašteta od jetre brancina

Sastojci:

Jetra od brancina (~10–15 g)

5 g putera

1/2 kašičice konjaka ili suvog belog vina

Prstohvat timijana

So, biber

5g neutralne pavlake

Priprema:

1. Jetru sotirati minut na puteru uz timijan. Omekšati je u mazivu strukturu na slaboj temperaturi.

2. Deglazirati alkoholom.

3. Izblendirati sa neutralnom pavlakom dok ne postane fina pasta.

4. Čuvati u frižideru do serviranja, pa dodati pri dnu u korpici

Jus od kostiju brancina

Sastojci:

Kosti, glava bez škrga

50 ml belog vina

150 ml vode

1 čen belog luka, seckan

1 grančica timijana

1 list lovora

50g šargarepe, sitno iseckano

1 kašičica soja sosa

10g brašno

Priprema:

1. Pržiti kosti sa povrćem dok ne porumene, zatim dodati brašno da se uprži.

2. Deglazirati vinom, dodati vodu i začine.

3. Krčkati jedan sat. Procediti i reducirati do guste teksture.

4. Po želji montirati sa malim komadom hladnog putera.

5. Garnirung od povrća

Pire od brokolija sa inčunima:

50 g brokolija

1/2 file inčuna

10g putera

Skuvati brokoli u slanoj vodi. Sve blendati vrelo dok ne postane glatko, začiniti po ukusu.

Gel od pečenog limuna:

1 limun prepolovljen i pečen u rerni (200°C ~25 min)

100 ml vode

1 g agar-agar

Po ukusu šećera

Iscediti pečeni limun dodati vodu i agar. Provreti, sipati u posudu, ostaviti da se stegne. Zatim blendati u finu gelastu strukturu.

Serviranje:

Kada se mozaik stegne, izvaditi ga iz kalupa.

Precizno iseći oštrim nožem (toplim nožem za savršen rez).

Povezane vesti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom
Recepti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom

Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.

4.12.2025. 22:31

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom
Recepti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom

Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.

4.12.2025. 22:31