Sanjini puževi u belom vinu – harmonija i remek-delo na tanjiru!
Sanja je ovim tanjirom – izgledom i ukusom, oduševila sudije! Donosimo vam recept!
4.12.2025. 22:31
Srđan je još jednom bio najbolji od najboljih. Spremio je brancin file sa koricom, tartar u wonton korpici, paštetu od jetre, jus od kostiju i povrtni garnirung koji je oduševio sudije!
Foto: Eva Dukić
3.12.2025.|22:28
Izvor: Prva TV/M.K.
Sastojci:
Za mozaik:
10 tankih zelenih špargli
2 lista nori alge
1/2 lista želatina
50 ml bistre supe dashi-ja (nezasoljena)
Prstohvat soli
1 kap sezamovog ulja
Dodatno za finalni efekat: Par kapi ponzu sosa
Mikro bilje (npr. korijander, shiso, dragoljub, vena, mizuna)
Priprema:
1. Priprema špargli:
Odseći donji drvenasti deo špargli. Blanširati ih 2 minuta u posoljenoj vodi, zatim odmah staviti u ledenu vodu. Kada se ohlade, izjednači dužinu svake špargle (sloziti u 3 do 4 reda u visini).
2. Nori alga:
Nori list iseći na trake iste dužine kao špargle. Po dužini iseći na trake, algu blago pokvasiti i uviti oko špargle jedan omot.
3. Formiranje mozaika:
Koristiti kvadratni ili pravougaoni kalup. Špargle poređati po duzini.
4. Želatin/dashi lepak:
Ugrejati 50 ml supe sa dasijem. Dodati omekšali list želatina (ili agar-agar, prethodno prokuvan 2 minuta).
Začiniti vrlo blago sa solju. Lagano prelij preko mozaika tek toliko da obuhvati i poveže sloj (oko 3–4 cm visine). Staviti u frižider da se stegne (30–45 minuta).
Sastojci:
1 filet brancina (~100 g),
So
Za mus od brancina:
130g brancina
45g belanaca
10g brasna
2g so
limun kora
Između dva fileta, napuniti 25g musa i zaviti u foliju i ostaviti da se stegne 15 min u frižideru.
Za koricu:
15 g parmezana, sitno rendan
10 g panko prezli
1 g limunove kore
10 g sitno naseckanog blanširanog peršuna i timijana
20 g putera, omekšalog
Pomešati omekšali puter i peršun blanširani (dobro oceđen od vode) i samleti, pa dodati ostale sastojke, izliti između dva pek papira i ostaviti da se ohladi.
Priprema:
1. File očistiti od kostiju, porcionisati na pravougaonik.
2. Začiniti so i staviti ga na pari 8 minuta.
3. Koricu izrezati u obliku ribe oli poloziti je preko.
4. Zapeći u rerni (200°C, 2 do 3min) ili brenerom je otopiti sa paznjom da je ne zapalite samo da se otopi preko ribe.
Sastojci za tartar:
40 g sirovog fileta brancina, sitno seckanog
1 g limunove korice
40g so
40g šećer
Brancin ostaviti u montiranoj soli 30 minuta, zatim isprati i dobro osušiti, a pri serviranju dodati sok od limete.
Wonton korpica:
1 wonton kora
Ulje za prženje
Priprema:
1. Wonton koru oblikovati preko male modle. Staviti koru između dve korpice i ispržiti do zlatne boje.
2. Tartar začiniti sokom i korom lajma - limetom.
3. Puniti tartar u korpicu preko patea.
Sastojci:
Jetra od brancina (~10–15 g)
5 g putera
1/2 kašičice konjaka ili suvog belog vina
Prstohvat timijana
So, biber
5g neutralne pavlake
Priprema:
1. Jetru sotirati minut na puteru uz timijan. Omekšati je u mazivu strukturu na slaboj temperaturi.
2. Deglazirati alkoholom.
3. Izblendirati sa neutralnom pavlakom dok ne postane fina pasta.
4. Čuvati u frižideru do serviranja, pa dodati pri dnu u korpici
Sastojci:
Kosti, glava bez škrga
50 ml belog vina
150 ml vode
1 čen belog luka, seckan
1 grančica timijana
1 list lovora
50g šargarepe, sitno iseckano
1 kašičica soja sosa
10g brašno
Priprema:
1. Pržiti kosti sa povrćem dok ne porumene, zatim dodati brašno da se uprži.
2. Deglazirati vinom, dodati vodu i začine.
3. Krčkati jedan sat. Procediti i reducirati do guste teksture.
4. Po želji montirati sa malim komadom hladnog putera.
Pire od brokolija sa inčunima:
50 g brokolija
1/2 file inčuna
10g putera
Skuvati brokoli u slanoj vodi. Sve blendati vrelo dok ne postane glatko, začiniti po ukusu.
Gel od pečenog limuna:
1 limun prepolovljen i pečen u rerni (200°C ~25 min)
100 ml vode
1 g agar-agar
Po ukusu šećera
Iscediti pečeni limun dodati vodu i agar. Provreti, sipati u posudu, ostaviti da se stegne. Zatim blendati u finu gelastu strukturu.
Kada se mozaik stegne, izvaditi ga iz kalupa.
Precizno iseći oštrim nožem (toplim nožem za savršen rez).
Sanja je ovim tanjirom – izgledom i ukusom, oduševila sudije! Donosimo vam recept!
4.12.2025. 22:31
Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.
4.12.2025. 22:31
Predstavljamo vam recept za sarmu po recepturi sudije Ljubice Komlenić.
27.11.2025. 22:15
Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.
4.12.2025. 22:31
Sanja je ovim tanjirom – izgledom i ukusom, oduševila sudije! Donosimo vam recept!
4.12.2025. 22:31
Predstavljamo vam recept za sarmu po recepturi sudije Ljubice Komlenić.
27.11.2025. 22:15
Sudije MasterChefa su bile oduševljene ovim jelom, a sigurni smo da ćete i vi.
21.11.2025. 22:27
Ukoliko ste ljubitelj kuvanja u spremanju ovog jela ćete posebno uživati.
20.11.2025. 22:18
Prezentacija Vladimirovog kolača iz detinjstva sigurno nije impresionirala sudije, ali je ukus očigledno vrlo zadovoljio kriterijume.
14.11.2025. 22:17