Sastojci:

  • Suncokretovo ulje – 35 ml
  • Crni i crveni luk (kockice) – po 45 g
  • Mladi luk – 30 g
  • Beli luk i đumbir pasta – 50 g
  • Lemongrass  – 10 g
  • Curry pasta zelena – 10 g
  • Curry pasta crvena – 10 g
  • Gambori ljuske – 100 g
  • Hoisin sos – 20 g
  • Soja sos – 20 g
  • Korijander zrno – 3 g
  • Voda – 400 ml
  • Čili paprika – 5 g
  • Čimičuri – 50 g
  • Majčina dušica – 2 g
  • Kokosovo mleko – 400 ml
  • Sok limete – 2 kom
  • Zest limete – ⅔ kom
  • Sok limuna – 1 kom
  • Zest limuna – ¼ kom
  • Fish sos – 4 ml
  • 10 gambora 50-60 veličina
  • Pasta od đumbira i belog luka 20g
  • Čili paprika sveža 10g
  • Svež korijander za dekoraciju
  • Čili paprika tricolore za dekoraciju
  • Togarashi
  • Čili ulje

Uputstvo:

  • Na jakoj vatri sotirati crveni, crni i mladi luk.
  • Nakon 4 minuta dodati obe curry paste, đumbir, beli luk i lemongrass. Nakon još 3 minuta dodati ljuske gambora i posoliti.
  • Nakon 5 minuta dodati hoisin sos, soja sos i naliti vodom. Dodati korijander zrno i kuvati oko 40 minuta.
  • Izblendirati i dobro procediti celu masu.
  • Vratiti na vatru, dodati kokosovo mleko i majčinu dušicu, kuvati još 10 minuta.
  • Začiniti čimičurijem, sokom i koricom limuna i limete.
  • Na kraju dodati fish sos i so po ukusu i čili po ukusu.
  • Nakon što je supa gotova, na jakoj vatri peći gambore, dodati ostatak paste od đumbira i belog luka, čili papriku i naliti sa unapred pripremljenim fondom.

Servirati i dekorisati svežim korijanderom, čili paprikom, togarashi mešavinom začina, čili uljem i kriškom limete.

Povezane vesti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom
Recepti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom

Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.

4.12.2025. 22:31