Recept za SARMU po recepturi sudije Ljubice Komlenić
Predstavljamo vam recept za sarmu po recepturi sudije Ljubice Komlenić.
27.11.2025. 22:15
Predstavljamo vam recept za poslasticu koja je Aleksandru Marinkoviću obezbedila direktan prolazak u dalje takmičenje "MasterChef Srbija".
Foto: Eva Dukić
1.5.2025.|23:03
Izvor: prva.rs
Recept za tart sa kremom od bele čokolade i korom od limuna, limete i nane, kandiranim kriškama limuna sa šafranom, zapečenog šama i ukrašen jestivim cvećem i preliven sa reduciranim sirupom od šafrana.
• 260 g brašna
• 130 g omekšalog putera
• 90 g šećera u prahu
• 30 g bademovog praha (ili lešnik, ili drugo orašasto brašno)
• 1 jaje (50/55 g)
• Šaka pirinča ili pasulja
U ciniji pomešati suve sastojke i maslac. Na kraju dodati jaje. Premesiti i ostaviti u frižideru da se hladi. Oblikovati tart sa modlama i ostaviti da se hladi. Pre pečenja tartove napuniti pirinčem ili pasuljem, da se testo prilikom pečenja ne bi podiglo.
Peći na 180°C, 15 minuta, nakon toga skida se modla i pirinač i peći još 15 minuta.
Premazati tart žumancem i maslacem.
• 250 ml slatke pavlake
• 500 g bele čokolade
• 5 limuna
• 3 limete
• Sveža nana
Ugrejati slatku pavlaku koju smo aromatizovali svežom nanom, korom limete i limuna. Grejemo, ali ne sme da proključa. Vruću slatku pavlaku prelivamo preko bele čokolade i štapnim mikserom mutimo dok nam se sastojci ne sjedine. Prekrijemo prijanjajućom folijom i ostavimo da se ohladi. U zavisnosti od potrebe može se premutiti mikserom ili ostaviti takav kakav je, u obliku kreme.
• 200 ml vode
• 200 g šećera
• 2 limuna
• Kesica šafrana
Pomešati sastojke i grejati, ubaciti limun koji smo isekli na 2 milimetra i nakon karamelizacije vadimo na papir za pečenje. Jako je bitno da se izvadi na podlogu koja nije sklona lepljenju.
• 400 g sećera
• 4 belanaca
• 150 ml vode
Mikserom mutiti belanca, na srednjoj brzini. Šećer i vodu kuvamo dok ne dostigne temperaturu od 120°C. Na kraju dolivamo u tankom mlazu u belanca i povećavamo brzinu na najjače. Muti se dok se sama smesa ne ohladi, oko 25-30 minuta. Najbolje da se koristi stoni mikser (mikser koji sam muti).
Predstavljamo vam recept za sarmu po recepturi sudije Ljubice Komlenić.
27.11.2025. 22:15
Sudije MasterChefa su bile oduševljene ovim jelom, a sigurni smo da ćete i vi.
21.11.2025. 22:27
Ukoliko ste ljubitelj kuvanja u spremanju ovog jela ćete posebno uživati.
20.11.2025. 22:18
Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.
4.12.2025. 22:31
Sanja je ovim tanjirom – izgledom i ukusom, oduševila sudije! Donosimo vam recept!
4.12.2025. 22:31
Srđan je još jednom bio najbolji od najboljih. Spremio je brancin file sa koricom, tartar u wonton korpici, paštetu od jetre, jus od kostiju i povrtni garnirung koji je oduševio sudije!
3.12.2025. 22:28
Predstavljamo vam recept za sarmu po recepturi sudije Ljubice Komlenić.
27.11.2025. 22:15
Sudije MasterChefa su bile oduševljene ovim jelom, a sigurni smo da ćete i vi.
21.11.2025. 22:27
Ukoliko ste ljubitelj kuvanja u spremanju ovog jela ćete posebno uživati.
20.11.2025. 22:18