Recept za tart sa kremom od bele čokolade i korom od limuna, limete i nane, kandiranim kriškama limuna sa šafranom, zapečenog šama i ukrašen jestivim cvećem i preliven sa reduciranim sirupom od šafrana.Sastojci:Testo• 260 g brašna• 130 g omekšalog putera• 90 g šećera u prahu• 30 g bademovog praha (ili lešnik, ili drugo orašasto brašno)• 1 jaje (50/55 g)• Šaka pirinča ili pasuljaPriprema:U ciniji pomešati suve sastojke i maslac. Na kraju dodati jaje. Premesiti i ostaviti u frižideru da se hladi. Oblikovati tart sa modlama i ostaviti da se hladi. Pre pečenja tartove napuniti pirinčem ili pasuljem, da se testo prilikom pečenja ne bi podiglo.Peći na 180°C, 15 minuta, nakon toga skida se modla i pirinač i peći još 15 minuta.Premazati tart žumancem i maslacem.Krema od bele čokolade, limuna limete i nane• 250 ml slatke pavlake• 500 g bele čokolade• 5 limuna• 3 limete• Sveža nanaPriprema:Ugrejati slatku pavlaku koju smo aromatizovali svežom nanom, korom limete i limuna. Grejemo, ali ne sme da proključa. Vruću slatku pavlaku prelivamo preko bele čokolade i štapnim mikserom mutimo dok nam se sastojci ne sjedine. Prekrijemo prijanjajućom folijom i ostavimo da se ohladi. U zavisnosti od potrebe može se premutiti mikserom ili ostaviti takav kakav je, u obliku kreme.Kandirani limun• 200 ml vode• 200 g šećera• 2 limuna• Kesica šafranaPriprema:Pomešati sastojke i grejati, ubaciti limun koji smo isekli na 2 milimetra i nakon karamelizacije vadimo na papir za pečenje. Jako je bitno da se izvadi na podlogu koja nije sklona lepljenju.Italijanski mering• 400 g sećera• 4 belanaca• 150 ml vodePripema:Mikserom mutiti belanca, na srednjoj brzini. Šećer i vodu kuvamo dok ne dostigne temperaturu od 120°C. Na kraju dolivamo u tankom mlazu u belanca i povećavamo brzinu na najjače. Muti se dok se sama smesa ne ohladi, oko 25-30 minuta. Najbolje da se koristi stoni mikser (mikser koji sam muti).
Tart sa kremom od BELE ČOKOLADE po recepturi takmičara "MasterChef Srbija"
Predstavljamo vam recept za poslasticu koja je Aleksandru Marinkoviću obezbedila direktan prolazak u dalje takmičenje "MasterChef Srbija".
Foto: Eva Dukić
1.5.2025.|23:03
Izvor: prva.rs
Podeli:
Vrati se na vest