Sladoled od bosiljka

- 550ml mleka

- 150g slatke pavlake

- 100g šećera

- 30g žumanaca

- 5 grama stabilizatora za sladoled

- 50g listova svežeg bosiljka

Oblanširati bosiljak i izblendati ga sa malo mleka. Ugrejati mleko, pavlaku i šećer. Pomešati žumanca i stabilizator, pa ugrejanu smesu od mleka i pavlake polako dodavati u žumanca kako se ne bi skuvala. Prebaciti u šerpu, dodati bosiljak i kuvati do 82 stepena kako bi se jaja pasterizovala. Smesu prebaciti u pleh i staviti u frižider/zamrzivač/čiler kako bi se dobro ohladila. Ne sme da se zamrzne. Ohlađenu smesu prebaciti u mašinu za sladoled i ostaviti 20-ak minuta.

Gel od paradajza:

- Paradajz

- 3 grančice sveže majčine dušice

- 15g belog vinskog sirćeta

- so

- 1g agar agar

Dobro izblendirati paradajz kako bi se dobilo 300ml vode od paradajza. Izblendirani paradajz procediti kroz krpu kako bi ostala samo voda od paradajza. U vodu od paradajza dodati majčinu dušicu, vinsko sirće i so i prokuvati. Kada prokuva dodati agar agar i kuvati još minut.

Izliti na pleh i ostaviti da se ohladi. Ne sme da se hladi na jako niskim temperaturama. Može se ostaviti da se ohladi ili na sobnoj temperaturi ili u frižideru.

Krem od mocarele i inćuna:

- 120g mocarela sira

- 50g kisele pavlake

- 50g neutralne pavlake

- 5 fileta inćuna iz teglice

- so

Sve sastojke izblendati i odložiti u frižider.

Krambl od badema:

- 50g brašna

- 50g putera

- 50 grama badema

- puter

- so

Sve sastojke dobro pomešati, staviti na pleh i peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 7-8 minuta. Ne sme da se prepeče.

Marinirani čeri paradajz:

- Čeri paradajz (žuti i crveni)

- 100g vinskog sirćeta

- 100g vode

- 100g šećera

- zvezdasti anis

- seme korijandera

Sve sastojke osim paradajza prokuvati i ostaviti da se ohladi. Dok se tečnost hladi, oblanširati paradajz, oguliti kožu i iseći donji deo paradajza. Vakumirati paradajz sa hladnom tečnošću i ostaviti da odstoji 10-ak minuta.

Breskve iseći auhsteherom (na krugove)

Servis:

Na dno tanjira postaviti okruglu modlu u koju ide krem od mocarele i inćuna. Preko istom modlom, iseći gel od paradajza i postaviti na krem od mocarele i inćuna. Preko gela, staviti kriške mariniranog čeri paradajza i breskve. Krambl staviti oko kreme od mocarele. Na paradajz staviti sladoled od bosiljka. Dekorisati sa nekoliko listova mikro bosiljka.

 

Povezane vesti