Sladoled od bosiljka

- 550ml mleka

- 150g slatke pavlake

- 100g šećera

- 30g žumanaca

- 5 grama stabilizatora za sladoled

- 50g listova svežeg bosiljka

Oblanširati bosiljak i izblendati ga sa malo mleka. Ugrejati mleko, pavlaku i šećer. Pomešati žumanca i stabilizator, pa ugrejanu smesu od mleka i pavlake polako dodavati u žumanca kako se ne bi skuvala. Prebaciti u šerpu, dodati bosiljak i kuvati do 82 stepena kako bi se jaja pasterizovala. Smesu prebaciti u pleh i staviti u frižider/zamrzivač/čiler kako bi se dobro ohladila. Ne sme da se zamrzne. Ohlađenu smesu prebaciti u mašinu za sladoled i ostaviti 20-ak minuta.

Gel od paradajza:

- Paradajz

- 3 grančice sveže majčine dušice

- 15g belog vinskog sirćeta

- so

- 1g agar agar

Dobro izblendirati paradajz kako bi se dobilo 300ml vode od paradajza. Izblendirani paradajz procediti kroz krpu kako bi ostala samo voda od paradajza. U vodu od paradajza dodati majčinu dušicu, vinsko sirće i so i prokuvati. Kada prokuva dodati agar agar i kuvati još minut.

Izliti na pleh i ostaviti da se ohladi. Ne sme da se hladi na jako niskim temperaturama. Može se ostaviti da se ohladi ili na sobnoj temperaturi ili u frižideru.

Krem od mocarele i inćuna:

- 120g mocarela sira

- 50g kisele pavlake

- 50g neutralne pavlake

- 5 fileta inćuna iz teglice

- so

Sve sastojke izblendati i odložiti u frižider.

Krambl od badema:

- 50g brašna

- 50g putera

- 50 grama badema

- puter

- so

Sve sastojke dobro pomešati, staviti na pleh i peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 7-8 minuta. Ne sme da se prepeče.

Marinirani čeri paradajz:

- Čeri paradajz (žuti i crveni)

- 100g vinskog sirćeta

- 100g vode

- 100g šećera

- zvezdasti anis

- seme korijandera

Sve sastojke osim paradajza prokuvati i ostaviti da se ohladi. Dok se tečnost hladi, oblanširati paradajz, oguliti kožu i iseći donji deo paradajza. Vakumirati paradajz sa hladnom tečnošću i ostaviti da odstoji 10-ak minuta.

Breskve iseći auhsteherom (na krugove)

Servis:

Na dno tanjira postaviti okruglu modlu u koju ide krem od mocarele i inćuna. Preko istom modlom, iseći gel od paradajza i postaviti na krem od mocarele i inćuna. Preko gela, staviti kriške mariniranog čeri paradajza i breskve. Krambl staviti oko kreme od mocarele. Na paradajz staviti sladoled od bosiljka. Dekorisati sa nekoliko listova mikro bosiljka.

 

Povezane vesti

Desert “Za Anjinu dušu”
Recepti

Desert “Za Anjinu dušu”

Nina Došen je svoj recept Lava kolač sa gelom od cvekle i ganazom, posvetila gostujućem sudiji i prošlogodišnjoj pobednici "MasterChef Srbija", Anji Đukić.

11.4.2025. 23:12