Sastojci:

1 fazanske grudi

1 kom putera

Majčina dušica

100 g sveže dunje

Anis

1 šalot

Fazanski bujon

Lard

Panko prezla

Ljuta mlevena paprika

Priprema:

Grudi otkostiti i napraviti šnicle. Iseći na iste kockice dunju, skinuti kožu sa dunje. Malo je sotirati na puteru i dodati zest anisa. Zarolati dunju u meso, vakumirati, dodati malo putera i majčinu dušicu i spustiti na suvidiranje, oko 30 min na 62 stepena. Nakon toga izvaditi, obmotati rolnu sa tankim slojem lard i zapeći u rerni na 200 stepeni 10-ak minuta. Seći na kolutove. Panko prezlu propržiti na puteru i dodati majčinu dušicu i dimnjenu papriku. Jedan kolut uvaljati u panko prezlu, druga dva ostaviti da se lepo vidi presek.

Sos od vrganja

Sastojci:

100 g sušenih vrganja

1 šalot

Fazanski bujon

So

Biber

Neutralna pavlaka

Priprema:

Potopiti vrganj u vodu, da odstoji nekih 20 minuta.

Propržiti šalot na malo putera, dodati proceđene vrganje, iseckane na nepravilne delove, naliti bujonom, dodati so, biber, majčinu dušicu, dodati i vodu u kojoj je stajao vrganj. Kada se redukuje, dodati neutralnu pavlaku, sve u blenderu izmiksati, procediti i servirati kao sos.

Aćeto sos

Sastojci:

250 ml balzamiko sirćeta

1-2 kašike meda

Majčina dušica

Staviti sve u šerpicu, redukovati do željene gustine.

Špecle

3 jaja

1 žumance

So

300 gr oštrog brašna

Voda

Seckani peršun

Priprema:

U posudi umutiti jaja i žumance, dodati brašno, so seckani peršun i vodu dok se ne dobije gusta smesa.

U šerpu staviti vodu kada ključa, kroz rupičastu kutlaču lagano propuštati testo kako bi se formirale špecle. Kuvati 3 min. Procediti, dovršiti ih u redukovanom bujonu i dodati narendani parmezan.

6 svežih sotiranih smrčkova

Za dekoraciju livadsko bilje: mrtva kopriva, latice bele rade

Povezane vesti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom
Recepti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom

Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.

4.12.2025. 22:31