Recept za SARMU po recepturi sudije Ljubice Komlenić
Predstavljamo vam recept za sarmu po recepturi sudije Ljubice Komlenić.
27.11.2025. 22:15
Predstavljamo vam recept za glavno jelo koje je Teodora Spasojević poslužila sudijama u drugoj finalnoj epizodi "MasterChef Srbija".
Foto: Prva TV Printcreen
27.6.2025.|22:00
Izvor: prva.rs
1 fazanske grudi
1 kom putera
Majčina dušica
100 g sveže dunje
Anis
1 šalot
Fazanski bujon
Lard
Panko prezla
Ljuta mlevena paprika
Grudi otkostiti i napraviti šnicle. Iseći na iste kockice dunju, skinuti kožu sa dunje. Malo je sotirati na puteru i dodati zest anisa. Zarolati dunju u meso, vakumirati, dodati malo putera i majčinu dušicu i spustiti na suvidiranje, oko 30 min na 62 stepena. Nakon toga izvaditi, obmotati rolnu sa tankim slojem lard i zapeći u rerni na 200 stepeni 10-ak minuta. Seći na kolutove. Panko prezlu propržiti na puteru i dodati majčinu dušicu i dimnjenu papriku. Jedan kolut uvaljati u panko prezlu, druga dva ostaviti da se lepo vidi presek.
100 g sušenih vrganja
1 šalot
Fazanski bujon
So
Biber
Neutralna pavlaka
Potopiti vrganj u vodu, da odstoji nekih 20 minuta.
Propržiti šalot na malo putera, dodati proceđene vrganje, iseckane na nepravilne delove, naliti bujonom, dodati so, biber, majčinu dušicu, dodati i vodu u kojoj je stajao vrganj. Kada se redukuje, dodati neutralnu pavlaku, sve u blenderu izmiksati, procediti i servirati kao sos.
250 ml balzamiko sirćeta
1-2 kašike meda
Majčina dušica
Staviti sve u šerpicu, redukovati do željene gustine.
3 jaja
1 žumance
So
300 gr oštrog brašna
Voda
Seckani peršun
U posudi umutiti jaja i žumance, dodati brašno, so seckani peršun i vodu dok se ne dobije gusta smesa.
U šerpu staviti vodu kada ključa, kroz rupičastu kutlaču lagano propuštati testo kako bi se formirale špecle. Kuvati 3 min. Procediti, dovršiti ih u redukovanom bujonu i dodati narendani parmezan.
6 svežih sotiranih smrčkova
Za dekoraciju livadsko bilje: mrtva kopriva, latice bele rade
Predstavljamo vam recept za sarmu po recepturi sudije Ljubice Komlenić.
27.11.2025. 22:15
Sudije MasterChefa su bile oduševljene ovim jelom, a sigurni smo da ćete i vi.
21.11.2025. 22:27
Ukoliko ste ljubitelj kuvanja u spremanju ovog jela ćete posebno uživati.
20.11.2025. 22:18
Sanja je ovim tanjirom – izgledom i ukusom, oduševila sudije! Donosimo vam recept!
4.12.2025. 22:31
Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.
4.12.2025. 22:31
Srđan je još jednom bio najbolji od najboljih. Spremio je brancin file sa koricom, tartar u wonton korpici, paštetu od jetre, jus od kostiju i povrtni garnirung koji je oduševio sudije!
3.12.2025. 22:28
Predstavljamo vam recept za sarmu po recepturi sudije Ljubice Komlenić.
27.11.2025. 22:15
Sudije MasterChefa su bile oduševljene ovim jelom, a sigurni smo da ćete i vi.
21.11.2025. 22:27
Ukoliko ste ljubitelj kuvanja u spremanju ovog jela ćete posebno uživati.
20.11.2025. 22:18