Tomka je prevremeno rođena beba iz šestog meseca trudnoće. Rođena je u kolima, na putu do Kadinjače, do bolnice gde se uputila njena majka nakon što je osetila bolove.

Zbog prevremenog rođenja, Tomka ima problema sa vidom – na desno oko ne vidi oko 70 odsto.

Kada se rodila, otac se izjasnio da nije zainteresovan, odnosno da nije u mogućnosti da vodi brigu o detetu, dok ju je majka, inače zavisnica od narkotika, odmah po rođenju napustila.

Pošto je njena sudbina tada pripala u ruke Centra za socijalni rad, Tomkini baka i deka, roditelji njenog oca, odlučili su da se izbore za starateljstvo.

Baka Tomka i deka Radojko su pred kamerama Prve priznali da imaju troje dece i sedmoro unučadi, ali da “niko nije kao mala Tomka. Ona je sunce koje se pojavi posle oblaka”.

Foto: Prva TV Printcreen

Od tada do danas, baka i deka vode apsolutnu brigu o maloj Tomki, pomažu joj u školskim aktivnostima, redovno je vode probe folklore. Porodicu Adžić meštani komentarišu kao “vrlo skromnu i dobru, što je za današnje vreme prava retkost”.

Mala Tomka svoju baku Tomku zove mamom. U školi je hvale, važi za odličnog đaka. U slobodno vreme, brine o životinjama na farmi i pomaže u svim seoskim poslovima. Kaže da, kada odraste, želi da postane veterinarka.

Foto: Prva TV Printcreen

Nažalost, ne samo da žive u lošim i nefunkiconalnim uslovima, Tomka i Radojko su bolesni. Tomka boluje od visokog šećera, a Radojko je pre nekoliko meseci operisao kancer i prognoze nisu dobre.

Ekipa “Radne akcije sa Tamarom” želela je da im koliko-toliko olakša način života, odlučivši da se uputi u njihov kraj i saopšti im da će im obnoviti kuću.

Foto: Prva TV Printcreen

Većina zidova kuće Adžić su “zdravi” i majstori ih nisu menjali, ali postojale su prostorije u kojima to nije bio slučaj, pa su morali da stavljaju gips i kompletnu izolaciju i nove instalacije. Takođe, stari prozori koji su već dotrajali zamenjeni su novim. Stavljeni su novi oluci.

Nakon intenzivnih radova punih pet dana, Tamara je baku, deku i malu Tomku povela do njihove nove kuće.

“Želim ti da budeš sve što ti želiš u životu i da znaš da ti ni nebo nije granica”, poželela je Tamara maloj Tomki, koja joj je, u znak zahvalnosti, poletela u zagrljaj.

I baka i deka nisu mogli da veruju da se nalaze u svojoj kući, a kako su reagovali i kako je tekao sam proces promene, pogledajte u nastavku: