Kardiolozi kažu da treba da obratimo posebnu pažnju na to šta jedemo uveče. Jer upravo u ovo vreme – bliže noći – našem srcu je potrebno najvažnije: mir. Ali mu često dajemo nešto sasvim drugo.

Zašto je večera uopšte važna?

Sa godinama, telo se restrukturira. Da, zvuči dosadno. Ali to je činjenica. Posle četrdesete, čak i ako izgledate "na 35", unutra se odvijaju procesi. Ne traže dozvolu.

Nekim ljudima krvni pritisak počinje da "skače" bez razloga, drugima se puls ubrzava noću, a neki odjednom ne mogu da zaspu, iako su u mladosti zaspali sa knjigom u rukama na sredini stranice. To nisu hirovi. To je metabolizam, hormoni, vaskularni tonus, oslabljena osetljivost na šećer - i druge radosti o kojima ne razmišljate sa 20 godina.

Prema Evropskom udruženju za srce, obilna ili neodgovarajuća večera može izazvati noćnu tahikardiju, prekinut san i jutarnje skokove krvnog pritiska. Posebno kod žena u premenopauzi i muškaraca starijih od 50 godina.

Grubo govoreći, način na koji ste večerali određuje ne samo vaš san, već i vaše jutro. A ponekad – i ceo sutrašnji dan.

Šta sam kardiolog nikada ne jede za večeru – i zašto:

1. Crveno meso, posebno prženo

U početku se čini: meso je protein, snaga, sitost. Da, ako ste drvoseča u tajgi. Ali uveče, kada se telo sprema za restart, komad bifteka kuvan "srednje pečeno" nije melem, već izazov.

Prženo meso:

tera stomak da radi prekovremeno,
aktivira simpatički nervni sistem (onaj odgovoran za budnost),
povećava proizvodnju kiselina i enzima,
sprečava srce da "pređe na pauzu".

Zasićene masti i životinjski proteini povećavaju nivo C-reaktivnog proteina, markera upale. To znači da čak i ako ležite u krevetu, vaši krvni sudovi vode tihi rat.

2. Sir, kiseli krastavčići i sve što je "ukusno, ali se dobro slaže sa vinom"

Da, orašasti bri zvuči kao uteha. Ali veče nije najbolje vreme za so. Pogotovo ako više niste u fazi života u kojoj možete da zaspite uz zvuke klupske muzike.

So zadržava vodu, povećava krvni pritisak, opterećuje bubrege – a sa njima i srce. Čak i ako pojedete "samo par komada".

Japanci su sproveli studiju: dodatni gram soli uveče povećava rizik od noćne hipertenzije za skoro četvrtinu. Jedan gram. Ovo je štipaljka.

Sir, slana riba, soja sos – sve je to "buka" u telu. Ono što je potrebno je tišina.

Koji je bolji? Neutralni ukusi: sveži sir, dinstano povrće, topla supa. Telo ne treba da se bori uveče - treba da izdahne.

3. Alkohol. Čak i čaša "polusuvog, ali dobrog"

Iluzija opuštenosti je upravo to - iluzija. Alkohol u početku širi krvne sudove – da. Ali posle par sati izaziva grč. I sada ti srce lupa u mraku, i budiš se, ne razumejući – šta nije u redu?

Kod hipertenzivnih pacijenata, skokovi noću mogu se povećati 2-3 puta. Čak i iz čaše vina. Paradoks je u tome što se upravo oni koji „malo pre spavanja da im pomogne da zaspu“ najčešće bude iscrpljeni.

Koja je alternativa? Topli čaj od kamilice, nane, limuna, vode. Ili, ako baš želite udobnost – mleko sa kapljicom vanile. Nije moderno. Ali funkcioniše.

4. Šećer i sve njegove druge inkarnacije

Desert uveče nije stvar zadovoljstva, već anksioznosti u 3:17. Šećer naglo povećava glukozu, izaziva oslobađanje insulina i remeti autonomni sistem.

Kada kortizol poraste noću, ne odmarate se. Kao da spavaš u ukletoj sobi sa upaljenim svetlima.

Ljudi koji jedu slatkiše za večeru doživljavaju povećanje otkucaja srca za 10-12% tokom spavanja. Mala stvar? Pokušajte da zaspite sa blagom tahikardijom - nije baš najprijatniji osećaj.

Šta umesto torte? Bobice, pečena jabuka, kašičica meda, orasi. Ukusno, ali ne i "eksplozija za telo".

5. Kafa, crni čaj, pa čak i "smirujući" zeleni čaj

Izgleda da je posle 15:00 već bezbedno. Ali u stvarnosti – ne. Nakon 40 godina, metabolizam kofeina se usporava. Njegov efekat traje do 6-8 sati.

Čak i ako se ne osećate energično, vaš nervni sistem je "u dobroj formi". Srce ne zna da "nisi uzbuđen". Samo brže kuca.

Kardiolog je priznao da ne pije kafu posle ručka. Uopšte. Zato što sam primetio previše noćnih buđenja kod pacijenata koji su sigurni da "čaj sigurno ne bi škodio".

Šta je moguće? Nana, matičnjak, voda sa limunom. Ili samo tišina. Ponekad je tišina najbolje piće za srce.

Povezane vesti