Donosimo vam recept za krokete od krompira koje je Aleksandar ukombinovao sa rozbratnom i sosom od bibera:

Rozbratna

Sastojci:
• 2 komada rozbratne (oko 250–300 g po komadu)
• So (krupna morska ili himalajska)
• Sveže mleveni crni biber
• Maslinovo ulje
• Kašika putera
• 1 čen belog luka (zgnječen)
• Grančica svežeg timijana ili ruzmarina

Priprema:
• Meso izvadi iz frižidera 30 minuta pre pečenja da dostigne sobnu temperaturu.
• Naulji meso s obe strane, začini solju i biberom.
• U jako zagrejan tiganj stavi rozbratnu i peci 2–3 minuta po strani (za medium rare), ne pomeraj da bi se stvorila korica.
• Pred kraj dodaj puter, beli luk i timijan, pa kašikom prelivaj meso puterom još 1 minut.
• Skloni sa vatre i ostavi da odmara 5 minuta pre sečenja.

Biber sos
Sastojci:
• 1 kašika zelenog ili crnog bibera u zrnu (lagano zgnječen) najbolje mešani
• 1 kašika putera
• 100 ml goveđeg bujona
• 100 ml pavlake za kuvanje
• 1 kašika konjaka ili viskija (za flambiranje)
• So po ukusu


Priprema:
• Na srednjoj vatri dodaj biber i kratko proprži (pusti aromu)
• Dodaj alkohol, i krčkati 3–4 minuta da ispari alkohol
• Dodati bujon i krckati dok se bujin ne redukuje, pa dodati pavlaku po zelji
• Posoli po ukusu i ostavi sa strane do serviranja.

Kroketi od krompira
Sastojci:
• 500 g krompira (po mogućstvu brašnastog)
• 1 žumance
• 30 g putera
• 2 kašike brašna
• So, biber, prstohvat muskatnog oraščića
• Brašno, jaje i prezle za pohovanje
• Ulje za prženje


Priprema:
• Krompir oljušti i skuvaj u slanoj vodi, zatim ocedi i izgnječi kao za pire.
• Dodaj žumance, puter, brašno, začine i sjedini dok ne dobiješ glatku masu.
• Ostaviti u frižideru, najbolje u zamrzivaču da odstoji pre prženja
• Oblikuj krokete (cilindri ili loptice), pa ih prvo uvaljaj u brašno, zatim u jaje i na kraju u prezle.
• Prži u dubokom ulju *180°C) dok ne postanu zlatni i hrskavi.
• Ocedi na papirnom ubrusu pre serviranja.


 

Povezane vesti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom
Recepti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom

Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.

4.12.2025. 22:31

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom
Recepti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom

Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.

4.12.2025. 22:31