Donosimo vam recept za krokete od krompira koje je Aleksandar ukombinovao sa rozbratnom i sosom od bibera:RozbratnaSastojci:• 2 komada rozbratne (oko 250–300 g po komadu)• So (krupna morska ili himalajska)• Sveže mleveni crni biber• Maslinovo ulje• Kašika putera• 1 čen belog luka (zgnječen)• Grančica svežeg timijana ili ruzmarinaPriprema:• Meso izvadi iz frižidera 30 minuta pre pečenja da dostigne sobnu temperaturu.• Naulji meso s obe strane, začini solju i biberom.• U jako zagrejan tiganj stavi rozbratnu i peci 2–3 minuta po strani (za medium rare), ne pomeraj da bi se stvorila korica.• Pred kraj dodaj puter, beli luk i timijan, pa kašikom prelivaj meso puterom još 1 minut.• Skloni sa vatre i ostavi da odmara 5 minuta pre sečenja.Biber sosSastojci:• 1 kašika zelenog ili crnog bibera u zrnu (lagano zgnječen) najbolje mešani• 1 kašika putera• 100 ml goveđeg bujona• 100 ml pavlake za kuvanje• 1 kašika konjaka ili viskija (za flambiranje)• So po ukusuPriprema:• Na srednjoj vatri dodaj biber i kratko proprži (pusti aromu)• Dodaj alkohol, i krčkati 3–4 minuta da ispari alkohol• Dodati bujon i krckati dok se bujin ne redukuje, pa dodati pavlaku po zelji• Posoli po ukusu i ostavi sa strane do serviranja.Kroketi od krompiraSastojci:• 500 g krompira (po mogućstvu brašnastog)• 1 žumance• 30 g putera• 2 kašike brašna• So, biber, prstohvat muskatnog oraščića• Brašno, jaje i prezle za pohovanje• Ulje za prženjePriprema:• Krompir oljušti i skuvaj u slanoj vodi, zatim ocedi i izgnječi kao za pire.• Dodaj žumance, puter, brašno, začine i sjedini dok ne dobiješ glatku masu.• Ostaviti u frižideru, najbolje u zamrzivaču da odstoji pre prženja• Oblikuj krokete (cilindri ili loptice), pa ih prvo uvaljaj u brašno, zatim u jaje i na kraju u prezle.• Prži u dubokom ulju *180°C) dok ne postanu zlatni i hrskavi.• Ocedi na papirnom ubrusu pre serviranja. 
Za ČISTU DESETKU: Kroketi i rozbratna NA ZRNU BIBERA
U eliminacionom izazovu Aleksandar Marinković napravio je jelo koje su sudije ocenile “čistom desetkom”!
Foto: Eva Dukić
23.5.2025.|22:34
Izvor: Prva TV/M.K.
Podeli:
Vrati se na vest