
Desert koji je Nini Došen doneo POBEDU u "MasterChef Srbija"
Predstavljamo vam recept Nine Došen, pobednice treće sezone "MasterChef Srbija".
28.6.2025. 22:23
Nema sumnje da su deca možda i "surovije" sudije od odraslih, ali je ovo jelo zadobilo čak i njihove simpatije.
Foto: Prva TV Printscreen
7.11.2024.|22:33
Izvor: Prva TV
Sastojci:
Priprema:
Pire od karfiola:
Jednu glavicu karfiola iseći na cvetiće, tako da odstranite tvrdo stablo iz sredine.
Istostirati lešnik na tiganju 3-4 minuta, pa istrljati ubrusom ili krpom tako da otpadne gorka ljuspica.
Karfiol i lešnik ubaciti u mleko da se kuva. Oko 1L, ili koliko mleka je potrebno da prekrije karfiol.
Doliti čašu vode u mleko kako ne bi prekipelo. Posoliti i kada proključa spustiti temperaturu na srednju vatru i kuvati dok karfiol ne omekša. Oko 35 minuta.
Kada se karfiol skuva procediti karfiol i lešnik od mleka i ubaciti u blender.
Dodati 3-4 veće kocke putera, so po ukusu.
Blendirati dok smesa ne postane u potpunosti glatka pa dodati 2-3 kašičice ekstrakta od vanile i pomešati.
Ostaviti pire sa strane do servisa.
Hrskavi karfiol:
Drugu glavicu karfiola očistiti tako da odstranimo tvrdu stabljiku iz sredine i ostavimo lepe cvetove, odnosno krošnjice.
Što su krošnjice manje, to će brže biti gotove.
U činiji umasirati malo maslinovog ulja u cvetiće karfiola tako da se ono ponaša kao lepak za smesu od prezli.
U drugoj činiji spojiti panko prezle, oko 2 čaše, sa kašičicom sušenog bosiljka, kašikom origana, kašikom slatke paprike, kašičicom belog luka u prahu i dve kašike kari začina. Posoliti po ukusu.
Promešati pa uvaljati karfiol u smesu.
Rasporediti na plehu sa pek papirom i peći u rerni na 190 stepeni dok karfiol ne porumeni.
Čips od bundeve i šargarepe:
Oguliti bundevu i odstraniti semenke.
Oljuštiti šargarepu.
Ljuštilicom ili na mandolini tanko iseći bundevu i šargarepu pa slagati na pek papir na plehu.
Posuti sa malo maslinovog ulja i začiniti solju po ukusu.
Peći u rerni na 150 stepeni oko 20 minuta ili na jačoj temperaturi (180 stepeni) oko 10 ako nemate puno vremena.
Paziti da ne zagori.
Ohladiti na pek papiru.
Servis:
Staviti kašiku pirea na tanjir i razvući špatulom.
Ređati čips od bundeve i šargarepe naizmenično na pire i dodati hrskavi karfiol sa strane.
Prijatno!
Predstavljamo vam recept Nine Došen, pobednice treće sezone "MasterChef Srbija".
28.6.2025. 22:23
Predstavljamo vam desert po recepturi superfinalistkinje Teodore Spasojević.
28.6.2025. 21:58
Predstavljamo vam recept za glavno jelo koje je Teodora Spasojević poslužila sudijama u drugoj finalnoj epizodi "MasterChef Srbija".
27.6.2025. 22:00
Predstavljamo vam recept Nine Došen, pobednice treće sezone "MasterChef Srbija".
28.6.2025. 22:23
Predstavljamo vam desert po recepturi superfinalistkinje Teodore Spasojević.
28.6.2025. 21:58
Predstavljamo vam recept za glavno jelo koje je Teodora Spasojević poslužila sudijama u drugoj finalnoj epizodi "MasterChef Srbija".
27.6.2025. 22:00
Nina Došen je u prvoj finalnoj epizodi pred sudije "MasterChef Srbija" iznela predjelo koje je nazvala "Šuma blista", a koje ih je oborilo sa nogu, te je dobila čak tri desetke!
27.6.2025. 13:37
U 20. epizodi sedmoro takmičara je kuvalo zajedno sa sudijom Filipom Ćirićem, jelo po njegovom izboru. Reč je o grilovanim telećim brizlama sa lardom, jeguljom u terijaki marinadi, žuom od crnog luka sa baharat začinom i pireom od karfiola.
13.6.2025. 22:25
Najbolju varijantu dubai poslastice sa kadaifom, čokoladom i pistaćima ovog četvrtka napravila je Nina Došen koja se odmah plasirala na balkon.
12.6.2025. 22:20