Sastojci:
- hleb
- brašno
- so
- šećer
- kvasac
- beli luk
- maslinovo ulje
- prašak za pecivo
- voda
Za namaz:
- som
- maslinovo ulje
- šećer
- puter
- limunov sok
- crni luk
- beli luk
- so
- biber
Za prilog:
- brokoli
- spanać
- ulje
- nar
- so
- biber
Priprema:
U jednu činiju staviti prašak za pecivo, brašno, so i promešati suve sastojke. Zatim dodati sitno seckani beli luk i maslinovo ulje.
U drugoj činiji u mlakoj vodi rastvoriti kvasac i šećer i ostaviti da odstoji kako bi kvasac narastao. Kada kvasac naraste, spojiti ga sa ostalim sastojcima iz prve činije i zamesiti testo. Testo pokriti streč folijom i krpom i ostaviti da odstoji nekoliko minuta na sobnoj temperaturi kako bi naraslo. Za to vreme, na maslinovom ulju ispeći soma. Posoliti i ostaviti da se prohladi.
Skuvati brokoli u slanoj vodi i zatim ga nakon par minuta kuvanja prebaciti u hladnu vodu. Na maslinovom ulju prodinstati brokoli, bebi spanać i posoliti. Kada spanać postane mekan, prebaciti sve u jednu činiju, i kada se ohladi dodati začine i nar.
Kada je testo omekšalo i poraslo, posuti brašno po radnoj površini i zamesiti testo, zatim ga oblikovati u tanji hleb i staviti ga na tepsiju sa pek papirom, i premazati jajetom koje se ulupa sa malo soli. Ubaciti hleb u prethodno ugrejanu rernu na 180 stepeni, i peći dok ne porumeni. Zatim ga izvaditi i sačekati da se prohladi. Kada se ohladi, iseći ga i premazati sa malo maslinovog ulja i vratiti u rernu da se zapeče kako bi postao hrskav. Izvaditi iz rerne.
U blender staviti otkoštenog soma, limunov sok, začine, crni luk i beli luk, i izblendirati do strukture paštete. Ako ima viška vode procediti.
Hleb mazati paštetom, posuti malo bibera i servirati.
Prijatno!