Pogledajte kako se priprema Vladin čokoladni kolak i frosting sa sosom od narandže, koji u Finskoj pripremaju čak i deca.Sastojci:Kolač (kora)100g ulja100g vode30g kakaa120g brašna (400)100g šećera u prahu80g šećerainstant kafa + voda + amarettofrancuski keks (po želji)Čokoladni frostingŠećer u prahuKrem sirMaskarponeKakaoOmekšani puterinstant kafa + voda + amarettoKuli (sos) od narandze200ml ceđenog soka20g šećeravanilaKaramelizovane kore od narandžeKora od narandže, beli deo izbačenPriprema:Prokuvati ulje i vodu i dodajti kakao, dobro izmešati pa staviti u frižider da se ohladi.Odvojiti belanca i žumanca. Izlupati žumanca i šećer u prahu. U drugoj posudi izlupati belanca sa šećerom da se dobije lep šam. Pažljivo sastaviti marizom smese, bez mešanja - samo spojiti.Peći na 180 stepeni Celzijusovih 10-15 minuta dok se kora ne ispeče do dna.Frosting praviti ručnim mikserom. Spakati sastojke dok se ne dobije smesa kojom ste zadovoljni. Proverite da ne bude previše vodenasta, a ni kamenasta pa dodajte šećer u prahu, kakao i tečnost sa kafom po ukusu (probajte).Kuli (sos) od narandže se pravi tako što se iscedi otprilike 4 narandže i polako se kuvaju sa šećerom, reducirajte dok ne dobijete malo gušću tečnost. Dodajte vanilu pred kraj i druge začine po želji.Za karamelizovane kore, prvo ogulite jednu narandžu, očistite beli deo, pa blansirajte kratko 3 puta (kuvajte 15 sekundi, pa ledena voda) kako biste izvadili gorčinu iz kore. Posle blansiranja prokuvajte sa šećerom i vodom dok ne dobiju boju i karamelizaciju. Koristiti kao dekoraciju. 
Finski mokkapalat na Vladimirov način
Prezentacija Vladimirovog kolača iz detinjstva sigurno nije impresionirala sudije, ali je ukus očigledno vrlo zadovoljio kriterijume.
Foto: Eva Dukić
14.11.2025.|22:17
Izvor: Prva TV/M.K.
Podeli:
Vrati se na vest