Tajlandski specijalitet TOM KHA - kombinacija ukusa koja svakim zalogajem oduševljava sve više
Uz pravilno doziranje začina, dobijate jelo koje će oduševiti i najveće kritičare.
6.11.2025. 22:08
Evo kako da napravite riblju paštetu na heljdinom hlebu, rižoto sa dimljenom pastrmkom, riblju čorbu, krekere i sos.
Foto: Eva Dukić
30.10.2025.|22:18
Izvor: prva.rs
Nikola, Aleksandar, Srđan, Zoran sa Jelenom kao vođom, bili su tim koji je direktno otišao na balkon, zahvaljujući ovim jelima:
Riblja pašteta na heljdinom hlebu:
200 ml vode sa 1 kesicom kvasca, kašika šećera,1 mala soli, malo ulja,100 gr heljdinog brašna i 250 belog tip 400.
Kada odleži testo 30 minuta umesiti u dve jufkice i ostaviti da naraste narednih 20 min. Peći na 180 stepeni, 15 minuta.
File od štuke propržiti na ulju dok se prži na drugom tiganju glavica šalota i komorača na kockice prodinstati da omekani.
U blender sipati file štuke, dinstani šalot i komorač i fonda od ribe, da se napravi lepa glatka pašteta. Posoliti i pobiberiti. Na štanglice rezati hleb i premazati paštetom.
Rižoto sa dimljenom pastrmkom
Potrebno je:
Priprema:
Na maslinovom ulju propržiti da odmekani sitno iseckan šalot, dodati pirinač da se lepo zagreje, pa dodati belo vino preko, kada ispari lagano dodavati fond od ribljih kostiju, dok se ne skuva a dente, skloniti sa vatre i dodavati kocke putera uz konstantno mešanje, pa parmezan da bude lepo povezano i kremasto, začiniti po ukusu.
Iseckati na malo deblji žilien filet pastrmke pa pržiti na tihoj vatri.
Servirati rižoto pa odozgo filete.
U šerpi pripremimo riblji fond od smuđa, tolstolobika, soma i dimljenog šarana sa povrćem. Sa strane u tiganju izdinstamo veću glavicu luka, šargarepu i 100g korena celera, dodamo dva blanširana oljuštena paradajza i nastavimo dinstanje. Ispasiramo izdinstano povrće uz dodatak 15g slatke mlevene paprike, ocedimo temeljac i spojimo u šerpu da provri. Dodamo 4g sveže habanero paprike bez semena, otkošteno, usitnjeno meso dimljenog šarana i mlečac sečen na ujednačene komade.
Posoliti, pobiberiti.
Priprema:
Pastrmku očistiti od utorbe i škrge. Dobro je prosušiti i usoliti, dodati grančicu ruzmarina i krišku limuna. Neka stoji dok ne bude vreme za prženje.
Krompir skuvati u opranoj ljuski i skuvati da nož nema otpor. Ohladiti ga, skinuti ljusku pa iseckati na kockice, dodati sitno seckan šalot, kupus sitno seckan, peršunov list, so, biber i maslinovo ulje, limunov sok.
Pastrmku na zagrejano ulje staviti da se peče, ne dirati na jednoj strani 5 min, smanjiti vatru kada se stavi, pa na drugu isto 5 min. i na leđima isto toliko.
Kreker
Sastojci:
Priprema:
Sastojci:
Priprema:
Prijatno!
Uz pravilno doziranje začina, dobijate jelo koje će oduševiti i najveće kritičare.
6.11.2025. 22:08
Vladimir Đokanović pred sudije je izneo jelo koje je nazvao "Moje srce je tvoje", a u pitanju je čokoladni brauni biskvit sa kulijem od jagode.
13.11.2025. 22:25
Takmičarka Jelena Milutinović uspešno je odgovorila na sudijski zadatak i pripremila rekonstruisanu i poboljšanu verziju svog prvog slatkog deserta koji je spremala u životu - Patišpanj u musu od bele čokolade, obložen nugatom.
14.11.2025. 22:17
Prezentacija Vladimirovog kolača iz detinjstva sigurno nije impresionirala sudije, ali je ukus očigledno vrlo zadovoljio kriterijume.
14.11.2025. 22:17
Takmičarka Jelena Milutinović uspešno je odgovorila na sudijski zadatak i pripremila rekonstruisanu i poboljšanu verziju svog prvog slatkog deserta koji je spremala u životu - Patišpanj u musu od bele čokolade, obložen nugatom.
14.11.2025. 22:17
Aleksandar Zobec pred sudije je izneo pačetinu sa pireom od celera i kruške, sosom od kruške i karamelizovanim lešnicima, a mi vam predstavljamo njegov recept.
13.11.2025. 22:25
Vladimir Đokanović pred sudije je izneo jelo koje je nazvao "Moje srce je tvoje", a u pitanju je čokoladni brauni biskvit sa kulijem od jagode.
13.11.2025. 22:25
Uz pravilno doziranje začina, dobijate jelo koje će oduševiti i najveće kritičare.
6.11.2025. 22:08
Dušan Nešić je ovim jelom obezbedio prolaz na balkon. Pogledajte njegov zanimljiv recept za testeninu sa artičokama u kombinaciji sa kozjim sirom!
24.10.2025. 22:31