Sanjini puževi u belom vinu – harmonija i remek-delo na tanjiru!
Sanja je ovim tanjirom – izgledom i ukusom, oduševila sudije! Donosimo vam recept!
4.12.2025. 22:31
Sukreatorka ovog deserta koji se služi u Filipovom restoranu Homa je Anja Đukić, pobednica 2. sezone "MasterChef Srbija" koja je pripremila i servirala desert za prikazivanje. Evo kako se pravi!
Foto: Eva Dukić
23.10.2025.|22:21
Izvor: Prva TV/M.K.
Sastoji iz nekoliko komponenti: dve vrste temperirane čokolade (crne i rubi za čije se temperiranje koriste potpuno različite temperature), piškote od lešnika, kulija od jagode sa crvenim biberom, poslastičarskog žutog krema sa infuzijom svežeg bosiljka, semi freda sa ružinom vodicom i keksa od pržene rubi čokolade.
Evo kako se pravi!
Kranč od pink čokolade
Šećer 115 g
Voda 50 g
Pink čokolada 65 g
"Šećer i vodu na laganoj vatri dovesti do 150 °C.
Skloniti sa vatre pa dodati čokoladu.
Nakon dodavanja čokolade odmah mešati i lepo spojiti masu koja će ubrzo postati ušećerena i zgrudvana.
Vratiti na najlaganiju vatru i lepo posušiti masu uz konstantno mešanje.
Ohladiti i čuvati na suvom i hladnom mestu."
Jagoda kuli
Smrznute jagode 200 g
Šećer 70 g
Šećer 30 ml
Limunov sok 10 g
Limun zest 5g
Crveni biber 1 g
"Jagodu i šećer redukovati, dok skoro sva voda ne ispari da bude što gušće.
Dodati limunov sok, zest i fino usitnjen crveni biber, pa ispasirati u blenderu do fine teksture.
Propasirati."
Kora od lešnika
Puter 110 g
Belanca 105 g
Šećer 110 g
Belo brašno (Tip 400) 40g
Mleveni lešnik 40 g
"Šećer i vodu kuvati do 121 °C.
Sipati vrući šećerni sirup postepeno u belanca uz mućenje (šam meringa).
Posebno umutiti pavlaku u kremastu penu.
Spojiti šam i umućenu pavlaku mešanjem marisom.
Na kraju dodati ružinu vodicu.
Zamrznuti na -14 °C – to je i temperatura serviranja.
Vanilin krem
Žumanca 100 g
Šećer 110 g
Gustin 20 g
Mleko 225 g
Voda 17,5 g
Štapići vanile 1 kom
Želatin 3,5 g
Nesazlađena umućena pavlaka 250 g
Hidrirati želatin sa 17,5g vode.
Umutiti žumanca, šećer i gustin. Preseći štapić vanile po dužini i izvući zrnca prokuvati sa mlekom.
Sjediniti mleko sa umućenom smesom žumanca i kuvati na vatri. Čim počne da se zgušnjava skloniti sa vatre, dodati želatin i prebaciti u hladnu posudu.
Kada se masa ohladi na 24–26 °C, dodati umućenu pavlaku."
Čokolada
Crna čokolada 100 g
Rubi čokolada 100 g
Sanja je ovim tanjirom – izgledom i ukusom, oduševila sudije! Donosimo vam recept!
4.12.2025. 22:31
Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.
4.12.2025. 22:31
Srđan je još jednom bio najbolji od najboljih. Spremio je brancin file sa koricom, tartar u wonton korpici, paštetu od jetre, jus od kostiju i povrtni garnirung koji je oduševio sudije!
3.12.2025. 22:28
Sanja je ovim tanjirom – izgledom i ukusom, oduševila sudije! Donosimo vam recept!
4.12.2025. 22:31
Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.
4.12.2025. 22:31
Srđan je još jednom bio najbolji od najboljih. Spremio je brancin file sa koricom, tartar u wonton korpici, paštetu od jetre, jus od kostiju i povrtni garnirung koji je oduševio sudije!
3.12.2025. 22:28
Predstavljamo vam recept za sarmu po recepturi sudije Ljubice Komlenić.
27.11.2025. 22:15
Sudije MasterChefa su bile oduševljene ovim jelom, a sigurni smo da ćete i vi.
21.11.2025. 22:27
Ukoliko ste ljubitelj kuvanja u spremanju ovog jela ćete posebno uživati.
20.11.2025. 22:18