Potrebno je:

za karamelizovani celer:

  • 1 koren celera
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike slanog soja sosa
  • 2 kašike javorovog sirupa ili meda

za pire od jabuka:

  • 3 jabuke (idealno različitih sorti)
  • 30ml maslinovog ulja
  • 50ml vode
  • 1 kašičica soli
  • 2 čena belog luka

za marinadu:

  • 50g pečenih lešnika
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1/2 limuna - sok + korica

Priprema:

Celer oljuštiti i iseći na kriške debljine oko 1.5cm.

Uvaljati ga u marinadu pa složiti na pleh. Ukupno vreme pečenja celera je između 20-30 minuta u pećnici na 180 stepeni, a u toku pečenja je potrebno jednom ga okrenuti.

Jabuke oljuštiti, iseci na komade ne deblje od 2cm i staviti u šerpicu sa uljem i vodom, očišćenim belim lukom i solju da se krčkaju oko 15min. Kada su gotove prebaciti jabuke u blender i blendati pažljivo dodajuci tečnost u kojoj su se kuvale kako pire ne bi bio suviše tečan. 

Pečene lešnike, blago usitnjen prešun i sok i koricu 1/2 limuna ubaciti u secka i usitniti dok se ne dobije kompaktna smesa.

Na tanjir servirati pire, preko njega zapečeni celer, a preko svega u tankom sloju marinadu od limuna.

Marinada bi samostalno trebalo da bude jako kisela, ali da u celini pravi dobar balans sa slatkoćom i slanoćom celera.

Prijatno.

Povezane vesti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom
Recepti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom

Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.

4.12.2025. 22:31