Sastojci:

Riža: 

  • Basmati pirinač 250g
  • Listovi bosiljka 4kom
  • Soli 12g
  • Vode 400ml

Brizle:

  • Brizle 400g
  • Mleko 1l
  • Zvezdasti anis 2kom
  • Crni biber u zrnu 10kom
  • Mirin 400ml

Povrće:

  • Srce izdanka bambusa 150g
  • Kupus 150g
  • Patlidžan 150g
  • Luk 80g
  • Mladi luk 2kom
  • Beli luk čen 4kom
  • Đumbir 25g
  • Čili papričica 3kom

Sos:

  • Sos ostriga 50g 
  • Tamni soja sos 50g
  •  Mirin 30g 
  • Skrob 20g 
  • Voda 25g 

Ostalo: 

  • Sunckoretovo ulje 150ml 
  • Susamovo ulje 50ml 
  • Skrob 100g 
  • Soli 
  • Bibera

Priprema:

U vodu za rižu sipamo 3 puta opranu rižu sa nagnječenim listovima bosiljka i soli. Dovedemo do ključanja, smanjimo na najslabiju vatru i kuvamo 10 minuta zatvoreno. Nakon deset minuta ugasimo vatru i ostavimo zatvoreno još 10 minuta. U šerpu sipamo litar mleka i u njega spuštamo brizle i aromatike, anis i crni biber. Kuvamo na tihoj vatri 20 minuta.

Nakon kuvanja operemo brizle, uklonimo im membrane i isečemo ih na ujednačene komade od 20g. Pripremljenu brizlu potopimo u mirin da odmori 5 minuta. Nakon odmaranja dobro ocedimo komade, posolimo i uvaljamo u skrob. Otresemo višak skroba i spremne su za termičku obradu.

U vok ubacujemo suncokretovo ulje za obradu povrća te u njega redom đumbir, beli luk i čili papričicu, pržimo da povrće ispusti arome zatim ubacujemo patlidžan, pržimo minut pa ubacujemo luk i kupus. Sve vreme mešamo namirnice u tiganju. Nakon 2 minuta ubacujemo i bamubs te sve umereno posolimo.

U čist vok stavimo susamovo ulje i dobro ga ugrejemo, u njega spustimo pripremljene komade brizle i pržimo 3 minuta dok ne dobiju zlatnu boju na 40% površine. Potom dodajemo bele delove mladog luka a nakon minut i zelene.

Dodajemo u voku pripremljeno povrće te nakon ujednačavanja temperature dodajemo pripremljen sos i sve završavamo mešanjem.

U tanjir polegnemo pirinač, preko njega jelo. Za servis smo preko jela istakli tri komada brizli i tri komada bambusa obrađenog sa ostalim povrćem ali izvađenog pre dodavanja sosa.

Povezane vesti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom
Recepti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom

Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.

4.12.2025. 22:31