Sastojci:

Riža: 

  • Basmati pirinač 250g
  • Listovi bosiljka 4kom
  • Soli 12g
  • Vode 400ml

Brizle:

  • Brizle 400g
  • Mleko 1l
  • Zvezdasti anis 2kom
  • Crni biber u zrnu 10kom
  • Mirin 400ml

Povrće:

  • Srce izdanka bambusa 150g
  • Kupus 150g
  • Patlidžan 150g
  • Luk 80g
  • Mladi luk 2kom
  • Beli luk čen 4kom
  • Đumbir 25g
  • Čili papričica 3kom

Sos:

  • Sos ostriga 50g 
  • Tamni soja sos 50g
  •  Mirin 30g 
  • Skrob 20g 
  • Voda 25g 

Ostalo: 

  • Sunckoretovo ulje 150ml 
  • Susamovo ulje 50ml 
  • Skrob 100g 
  • Soli 
  • Bibera

Priprema:

U vodu za rižu sipamo 3 puta opranu rižu sa nagnječenim listovima bosiljka i soli. Dovedemo do ključanja, smanjimo na najslabiju vatru i kuvamo 10 minuta zatvoreno. Nakon deset minuta ugasimo vatru i ostavimo zatvoreno još 10 minuta. U šerpu sipamo litar mleka i u njega spuštamo brizle i aromatike, anis i crni biber. Kuvamo na tihoj vatri 20 minuta.

Nakon kuvanja operemo brizle, uklonimo im membrane i isečemo ih na ujednačene komade od 20g. Pripremljenu brizlu potopimo u mirin da odmori 5 minuta. Nakon odmaranja dobro ocedimo komade, posolimo i uvaljamo u skrob. Otresemo višak skroba i spremne su za termičku obradu.

U vok ubacujemo suncokretovo ulje za obradu povrća te u njega redom đumbir, beli luk i čili papričicu, pržimo da povrće ispusti arome zatim ubacujemo patlidžan, pržimo minut pa ubacujemo luk i kupus. Sve vreme mešamo namirnice u tiganju. Nakon 2 minuta ubacujemo i bamubs te sve umereno posolimo.

U čist vok stavimo susamovo ulje i dobro ga ugrejemo, u njega spustimo pripremljene komade brizle i pržimo 3 minuta dok ne dobiju zlatnu boju na 40% površine. Potom dodajemo bele delove mladog luka a nakon minut i zelene.

Dodajemo u voku pripremljeno povrće te nakon ujednačavanja temperature dodajemo pripremljen sos i sve završavamo mešanjem.

U tanjir polegnemo pirinač, preko njega jelo. Za servis smo preko jela istakli tri komada brizli i tri komada bambusa obrađenog sa ostalim povrćem ali izvađenog pre dodavanja sosa.

Povezane vesti