Sastojci:

Za sarmice:

  • 10 većih listova koprive
  • 40 grama krompira isečenih na kockice
  • 40 grama šargarepe isečenih na kockice
  • Pola glavice crnog luka
  • 6 čeri paradajza
  • 40 grama pirinča dugog zrna
  • 40 grama paprike (zelena, crvena i žuta) isečenih na kockice
  • So
  • Biber
  • Majčina dušica
  • Ruzmarin
  • limun

Za pire od celera:

  • 300 grama korena celera
  • 700 grama mleka
  • Majčina dušica
  • So
  • Biber
  • 150 grama putera

Za mlečni krem:

  • 30 grama somborskog sira
  • 30 grama kajmaka
  • 30 grama mladog sira
  • Limeta sok
  • Biber

Priprema:

1. Priprema sarmica:

Oprati listove koprive osušiti ih u ubrusu i premazati limunovim sokom. Satviti pirinač u blago posoljenu vodu da se kuva. Za to vreme u tiganu propržiti luk, zatim dodati šargarepu i krompir preliti sa malo vode i ostaviti par minuta da se krčka. Kada voda ispari dodati oljušćeni čeri paradajz, ruzmarin, majčinu dušicu i ostaviti da se malo ukrčka, nakon par minuta dodati prokuvani pirinač i sve preostale namirnice. Kuvati još par minuta i skloniti sa vatre. Kada se povrće prohladi uvijati nadev u listove koprive. Zagrejati rernu na 200 stepeni. U zemljanoj posudi nauljiti dno, staviti 4 lista koprive, zatim sarmice i preostali nadev koji je prethodno izblendiran. Nakon toga malo premazati sarmice uljem i pokriti ih preostalim listovima koprive. Sve zajedno prekriti aluminijumskom folijom i peći u rerni oko 15 minuta.

2. Pire od celera:

Celer oljuštiti i iseći na kocke, u šerpu dodati mleko, celer, so, biber i majčinu dušicu. Kuvati dok celer ne omekša. Nakom što se celer skuvao u blender staviti kocke celera sa malo mleka, dodati puter, so i biber. Miksati sve dok pire ne dobije vazdušastu teksturu.

3.Za mlečni krem:

Pomešati sve namirnice, dodati sok od limete i biber. Ostaviti u frižideru da se dobro ohladi.

Serviranje:

Na tanjir staviti pire od celera, dodati tri sarmice.  U drugoj činiji služiti mlečni krem. Ukrasiti po želji.

Povezane vesti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom
Recepti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom

Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.

4.12.2025. 22:31