Sastojci:

Za sarmice:

  • 10 većih listova koprive
  • 40 grama krompira isečenih na kockice
  • 40 grama šargarepe isečenih na kockice
  • Pola glavice crnog luka
  • 6 čeri paradajza
  • 40 grama pirinča dugog zrna
  • 40 grama paprike (zelena, crvena i žuta) isečenih na kockice
  • So
  • Biber
  • Majčina dušica
  • Ruzmarin
  • limun

Za pire od celera:

  • 300 grama korena celera
  • 700 grama mleka
  • Majčina dušica
  • So
  • Biber
  • 150 grama putera

Za mlečni krem:

  • 30 grama somborskog sira
  • 30 grama kajmaka
  • 30 grama mladog sira
  • Limeta sok
  • Biber

Priprema:

1. Priprema sarmica:

Oprati listove koprive osušiti ih u ubrusu i premazati limunovim sokom. Satviti pirinač u blago posoljenu vodu da se kuva. Za to vreme u tiganu propržiti luk, zatim dodati šargarepu i krompir preliti sa malo vode i ostaviti par minuta da se krčka. Kada voda ispari dodati oljušćeni čeri paradajz, ruzmarin, majčinu dušicu i ostaviti da se malo ukrčka, nakon par minuta dodati prokuvani pirinač i sve preostale namirnice. Kuvati još par minuta i skloniti sa vatre. Kada se povrće prohladi uvijati nadev u listove koprive. Zagrejati rernu na 200 stepeni. U zemljanoj posudi nauljiti dno, staviti 4 lista koprive, zatim sarmice i preostali nadev koji je prethodno izblendiran. Nakon toga malo premazati sarmice uljem i pokriti ih preostalim listovima koprive. Sve zajedno prekriti aluminijumskom folijom i peći u rerni oko 15 minuta.

2. Pire od celera:

Celer oljuštiti i iseći na kocke, u šerpu dodati mleko, celer, so, biber i majčinu dušicu. Kuvati dok celer ne omekša. Nakom što se celer skuvao u blender staviti kocke celera sa malo mleka, dodati puter, so i biber. Miksati sve dok pire ne dobije vazdušastu teksturu.

3.Za mlečni krem:

Pomešati sve namirnice, dodati sok od limete i biber. Ostaviti u frižideru da se dobro ohladi.

Serviranje:

Na tanjir staviti pire od celera, dodati tri sarmice.  U drugoj činiji služiti mlečni krem. Ukrasiti po želji.

Povezane vesti