Tajlandski specijalitet TOM KHA - kombinacija ukusa koja svakim zalogajem oduševljava sve više
Uz pravilno doziranje začina, dobijate jelo koje će oduševiti i najveće kritičare.
6.11.2025. 22:08
Predstavljamo vam desert po recepturi superfinalistkinje Teodore Spasojević.
Foto: Prva TV Printcreen
28.6.2025.|21:58
Izvor: prva.rs
1.Insert
300 gr malina
6 g želatina na 30 g vode
½ kesice vanil šećera
Par kapi limuna
Otopiti maline, na max 75 stepeni, dodajemo želatin, ubaci se u blender, procedi na cetki, i sipa se u kalupe.
2.Pistać skuvati i staviti u rernu na pečenje
3. Sladoled
650 gr ml mleka (može i pola slatke pavlake i pola mleka), glukoza isto tada
150 gr šećera
2 kašike kukuruznog brašna
Štap vanile
50 g glukoze
Mleko i štap vanile da prokuva, za to vreme, žumanca i šećer na penasto, i dodati kukuruzno brašno. ,Dodati još malo vanil šećera
Ceo zest 1 limete
4. Mus
Baza za mus
200 ml mleka
50 ml slatke pavlake
25 g glukoze
50 g žumanaca
650 g bele čokolde (otopiti pre dodavanje baze za mus)
Prokuvati mleko i slatku pavlaku. Preliti preko žumanaca i dobro promešati. Skuvati na pari do 84 stepeni. Izblendati ručnim blenderom.
Formiranje musa
Ulupati na srednje slatku pavlaku 430 g
Vanila burbon
15 g želatina-90 g vode
Vruću bazu preliti preko otopljene čokolade i sjediniti ručnim blenderom i voditi računa da nema mehurića.
Baza mora biti oko 40 stepeni pre dodavanje pavlake. Lagano dodavati ulupanu pavlaku. Da se ne meša prejako. Ubaciti u kalupe prvo mus i insert, preliti još musa i staviti u čiler.
5. Biskvit
2 jaja
2 kašike šećera
2 kašike oštrog brašna na 2 kašike ulja
Jaja i šećer umutiti u penu, pa brašno i ulje na 250 stepeni kratko.
6. Krambl
60 g putera
80 g brašna
50 g šećera
Proveriti sladoled! Ako se smrznuo, izvaditi kanel na pek papir i vratiti u čiler.
7. Temperiranje čokolade
200 gr crne čokolade
Prvo ugrejati u mikrotalasnoj do 45 stepeni, zatim je ohladiti na 28 stepeni, i odmah je prebaciti u jednom potezu razmazati na foliju i staviti u frižider sa biljem.
8.Krokant sa pistaćima
Za krem od pistaća:100 g pistaća, 100 g bele čokolade ,Cvet soli - prstohvat
20 ml slatke pavlake
200 g francuski keks
200 gr bele čokolade
Ubaciti krupnije komade pistaća u krokant. Sve sastojke ublendati u secku, dodati francuski keks.
9. Kuli od maline, kupine
10. Pire od manga
Dodati oko 3 g želatina
10. Otopljena mlečna čokolada za iscrtavanje
Za servis:
Fišeci, odabrati 2 lepe borovnice i maline, list nane, temperiranu čokoladu izlomiti, krambl - na njega sladoled, naneti kuli na definisana mesta...
Prijatno!
Uz pravilno doziranje začina, dobijate jelo koje će oduševiti i najveće kritičare.
6.11.2025. 22:08
Evo kako da napravite riblju paštetu na heljdinom hlebu, rižoto sa dimljenom pastrmkom, riblju čorbu, krekere i sos.
30.10.2025. 22:18
Predstavljamo vam recept Jelene Milutinović, takmičarke "MasterChef Srbija" koja je jelom "patuljci u poseti" oduševila sudije.
17.10.2025. 22:07
Uz pravilno doziranje začina, dobijate jelo koje će oduševiti i najveće kritičare.
6.11.2025. 22:08
Evo kako da napravite riblju paštetu na heljdinom hlebu, rižoto sa dimljenom pastrmkom, riblju čorbu, krekere i sos.
30.10.2025. 22:18
Dušan Nešić je ovim jelom obezbedio prolaz na balkon. Pogledajte njegov zanimljiv recept za testeninu sa artičokama u kombinaciji sa kozjim sirom!
24.10.2025. 22:31
Sukreatorka ovog deserta koji se služi u Filipovom restoranu Homa je Anja Đukić, pobednica 2. sezone "MasterChef Srbija" koja je pripremila i servirala desert za prikazivanje. Evo kako se pravi!
23.10.2025. 22:21
Predstavljamo vam recept Jelene Milutinović, takmičarke "MasterChef Srbija" koja je jelom "patuljci u poseti" oduševila sudije.
17.10.2025. 22:07
U pitanju je tart od pačetine sa gljivama i gelom od kupine.
10.10.2025. 22:21