1.Insert

300 gr malina

6 g želatina na 30 g vode

½ kesice vanil šećera

Par kapi limuna

Otopiti maline, na max 75 stepeni, dodajemo želatin, ubaci se u blender, procedi na cetki, i sipa se u kalupe.

2.Pistać skuvati i staviti u rernu na pečenje

3. Sladoled

650 gr ml mleka (može i pola slatke pavlake i pola mleka), glukoza isto tada

150 gr šećera

2 kašike kukuruznog brašna

Štap vanile

50 g glukoze

Mleko i štap vanile da prokuva, za to vreme, žumanca i šećer na penasto, i dodati kukuruzno brašno. ,Dodati još malo vanil šećera

Ceo zest 1 limete

4. Mus

Baza za mus

200 ml mleka

50 ml slatke pavlake

25 g glukoze

50 g žumanaca

650 g bele čokolde (otopiti pre dodavanje baze za mus)

Prokuvati mleko i slatku pavlaku. Preliti preko žumanaca i dobro promešati. Skuvati na pari do 84 stepeni. Izblendati ručnim blenderom.

Formiranje musa

Ulupati na srednje slatku pavlaku 430 g

Vanila burbon

15 g želatina-90 g vode

Vruću bazu preliti preko otopljene čokolade i sjediniti ručnim blenderom i voditi računa da nema mehurića.

Baza mora biti oko 40 stepeni pre dodavanje pavlake. Lagano dodavati ulupanu pavlaku. Da se ne meša prejako. Ubaciti u kalupe prvo mus i insert, preliti još musa i staviti u čiler.

5. Biskvit

2 jaja

2 kašike šećera

2 kašike oštrog brašna na 2 kašike ulja

Jaja i šećer umutiti u penu, pa brašno i ulje na 250 stepeni kratko.

6. Krambl

60 g putera

80 g brašna

50 g šećera

Proveriti sladoled! Ako se smrznuo, izvaditi kanel na pek papir i vratiti u čiler.

7. Temperiranje čokolade

200 gr crne čokolade

Prvo ugrejati u mikrotalasnoj do 45 stepeni, zatim je ohladiti na 28 stepeni, i odmah je prebaciti u jednom potezu razmazati na foliju i staviti u frižider sa biljem.

8.Krokant sa pistaćima

Za krem od pistaća:100 g pistaća, 100 g bele čokolade ,Cvet soli - prstohvat

20 ml slatke pavlake

200 g francuski keks

200 gr bele čokolade

Ubaciti krupnije komade pistaća u krokant. Sve sastojke ublendati u secku, dodati francuski keks.

9. Kuli od maline, kupine

10. Pire od manga

Dodati oko 3 g želatina

10. Otopljena mlečna čokolada za iscrtavanje

Za servis:

Fišeci, odabrati 2 lepe borovnice i maline, list nane, temperiranu čokoladu izlomiti, krambl - na njega sladoled, naneti kuli na definisana mesta...

Prijatno!

Povezane vesti

Dubai gomboce
Recepti

Dubai gomboce

Dezert koji je sve oborio s nogu u 19. epizodi treće sezone "MasterChefa Srbija" je specijalitet Teodore Spasojević koja je od kadaifa, čokolade i pistaća napravila Dubai gomboce.

12.6.2025. 22:20

Dubai kanoli
Recepti

Dubai kanoli

Najbolju varijantu dubai poslastice sa kadaifom, čokoladom i pistaćima ovog četvrtka napravila je Nina Došen koja se odmah plasirala na balkon.

12.6.2025. 22:20