1.Insert

300 gr malina

6 g želatina na 30 g vode

½ kesice vanil šećera

Par kapi limuna

Otopiti maline, na max 75 stepeni, dodajemo želatin, ubaci se u blender, procedi na cetki, i sipa se u kalupe.

2.Pistać skuvati i staviti u rernu na pečenje

3. Sladoled

650 gr ml mleka (može i pola slatke pavlake i pola mleka), glukoza isto tada

150 gr šećera

2 kašike kukuruznog brašna

Štap vanile

50 g glukoze

Mleko i štap vanile da prokuva, za to vreme, žumanca i šećer na penasto, i dodati kukuruzno brašno. ,Dodati još malo vanil šećera

Ceo zest 1 limete

4. Mus

Baza za mus

200 ml mleka

50 ml slatke pavlake

25 g glukoze

50 g žumanaca

650 g bele čokolde (otopiti pre dodavanje baze za mus)

Prokuvati mleko i slatku pavlaku. Preliti preko žumanaca i dobro promešati. Skuvati na pari do 84 stepeni. Izblendati ručnim blenderom.

Formiranje musa

Ulupati na srednje slatku pavlaku 430 g

Vanila burbon

15 g želatina-90 g vode

Vruću bazu preliti preko otopljene čokolade i sjediniti ručnim blenderom i voditi računa da nema mehurića.

Baza mora biti oko 40 stepeni pre dodavanje pavlake. Lagano dodavati ulupanu pavlaku. Da se ne meša prejako. Ubaciti u kalupe prvo mus i insert, preliti još musa i staviti u čiler.

5. Biskvit

2 jaja

2 kašike šećera

2 kašike oštrog brašna na 2 kašike ulja

Jaja i šećer umutiti u penu, pa brašno i ulje na 250 stepeni kratko.

6. Krambl

60 g putera

80 g brašna

50 g šećera

Proveriti sladoled! Ako se smrznuo, izvaditi kanel na pek papir i vratiti u čiler.

7. Temperiranje čokolade

200 gr crne čokolade

Prvo ugrejati u mikrotalasnoj do 45 stepeni, zatim je ohladiti na 28 stepeni, i odmah je prebaciti u jednom potezu razmazati na foliju i staviti u frižider sa biljem.

8.Krokant sa pistaćima

Za krem od pistaća:100 g pistaća, 100 g bele čokolade ,Cvet soli - prstohvat

20 ml slatke pavlake

200 g francuski keks

200 gr bele čokolade

Ubaciti krupnije komade pistaća u krokant. Sve sastojke ublendati u secku, dodati francuski keks.

9. Kuli od maline, kupine

10. Pire od manga

Dodati oko 3 g želatina

10. Otopljena mlečna čokolada za iscrtavanje

Za servis:

Fišeci, odabrati 2 lepe borovnice i maline, list nane, temperiranu čokoladu izlomiti, krambl - na njega sladoled, naneti kuli na definisana mesta...

Prijatno!

Povezane vesti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom
Recepti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom

Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.

4.12.2025. 22:31