1.Insert300 gr malina6 g želatina na 30 g vode½ kesice vanil šećeraPar kapi limunaOtopiti maline, na max 75 stepeni, dodajemo želatin, ubaci se u blender, procedi na cetki, i sipa se u kalupe.2.Pistać skuvati i staviti u rernu na pečenje 3. Sladoled650 gr ml mleka (može i pola slatke pavlake i pola mleka), glukoza isto tada150 gr šećera2 kašike kukuruznog brašnaŠtap vanile50 g glukozeMleko i štap vanile da prokuva, za to vreme, žumanca i šećer na penasto, i dodati kukuruzno brašno. ,Dodati još malo vanil šećeraCeo zest 1 limete4. MusBaza za mus200 ml mleka50 ml slatke pavlake25 g glukoze50 g žumanaca650 g bele čokolde (otopiti pre dodavanje baze za mus)Prokuvati mleko i slatku pavlaku. Preliti preko žumanaca i dobro promešati. Skuvati na pari do 84 stepeni. Izblendati ručnim blenderom.Formiranje musaUlupati na srednje slatku pavlaku 430 gVanila burbon15 g želatina-90 g vodeVruću bazu preliti preko otopljene čokolade i sjediniti ručnim blenderom i voditi računa da nema mehurića.Baza mora biti oko 40 stepeni pre dodavanje pavlake. Lagano dodavati ulupanu pavlaku. Da se ne meša prejako. Ubaciti u kalupe prvo mus i insert, preliti još musa i staviti u čiler.5. Biskvit2 jaja2 kašike šećera2 kašike oštrog brašna na 2 kašike uljaJaja i šećer umutiti u penu, pa brašno i ulje na 250 stepeni kratko.6. Krambl60 g putera80 g brašna50 g šećeraProveriti sladoled! Ako se smrznuo, izvaditi kanel na pek papir i vratiti u čiler.7. Temperiranje čokolade200 gr crne čokoladePrvo ugrejati u mikrotalasnoj do 45 stepeni, zatim je ohladiti na 28 stepeni, i odmah je prebaciti u jednom potezu razmazati na foliju i staviti u frižider sa biljem.8.Krokant sa pistaćimaZa krem od pistaća:100 g pistaća, 100 g bele čokolade ,Cvet soli - prstohvat20 ml slatke pavlake200 g francuski keks200 gr bele čokoladeUbaciti krupnije komade pistaća u krokant. Sve sastojke ublendati u secku, dodati francuski keks.9. Kuli od maline, kupine 10. Pire od mangaDodati oko 3 g želatina10. Otopljena mlečna čokolada za iscrtavanjeZa servis:Fišeci, odabrati 2 lepe borovnice i maline, list nane, temperiranu čokoladu izlomiti, krambl - na njega sladoled, naneti kuli na definisana mesta...Prijatno!
Teodora je OVAJ desert iznela pred sudije u superfinalu "MasterChef Srbija"
Predstavljamo vam desert po recepturi superfinalistkinje Teodore Spasojević.
Foto: Prva TV Printcreen
28.6.2025.|21:58
Izvor: prva.rs
Podeli:
Vrati se na vest