Zato smo u pomoć pozvali nutriconistkinju sa dugogodišnjim iskustvom Milku Raičević koja nam je u „150 minuta“ objasnila koje namirnice bi trebalo da izbegavamo, a koje su najpoželjnije u procesu čišćenja organizma.

„Namirnice koje se najlakše vare su salate. Zelena salata koja nam uvek daje sitost, zbog svojih vlakana, ali ne samo zbog toga. Zelena salata ima i smirujuće dejstvo. Ako imate problema sa snom, bilo bi dobro da za večeru jedete proteine, na primer mladi sir, leblebije i zelena salata, pod uslovom da umesto jakih kiselina, kao što je alkohol, unosimo limun. Takođe, umesto suncokretovog ulja, koristimo maslinovo. Na kraju, imaćemo zdraviji san i zdravije varenje“.

Na internetu često možemo da vidimo brojne detoks sokove, sa celerom kao predvodnikom zdravih namirnica, pa smo pitali nutricionistkinju da li smemo da ih konzumiramo.

„Sa celerom moramo da budemo obazrivi. Pije se u jutarnjim časovima, a tokom dana morate da unesete dovoljnu količinu vode. Celer može da se pije na prazan stomak, ukoliko ste zdravi. Ukoliko primate insulin, vi posle insulina morate da jedete i ne možete da pijete celer, ali možete ga popiti pre davanja insulina. Najvažnije je da dnevno unesete osam čaša vode. Jogurt nije tečnost, kao ni supa, jer u njima imaju hranjivih vlakana“, napominje nutricionistkinja.

Detoksikacija podrazumeva i redovan odlazak u toalet.

„Ako vi nemate redovne stolice, to će se videti na vašem licu“, ističe Milka.

Treća stavka detoksikacije je takođe redovno tuširanje toplo-hladnom vodom.

Nutricionistkinja ističe da kada se to sve navedeno ispoštuje, tek onda možemo da pričamo o detoks hrani.

Još korisnih saveta koji će vam pomoći da lakše uvedete zdravu ishranu, možete pronaći u nastavku:

Povezane vesti