Kada se radi o zdravlju, mnogi ljudi čekaju takoreći poslednji trenutak kako bi otišli kod lekara, u nadi da će problem jednostavno sam da se reši. 

Koliko je i zbog čega važno da se neke promene odmah prepuste lekarima, objasnila je u "Jutru" prof. doktor Danica Tiodorović, predsednica udruženja dermatovenerologa Srbije:

- Želimo da skrenemo pažnju na neophodnost i značaj samog pregleda. To znači pregled čitave kože jedanput mesečno, svako od nas zna gde ima mladež. Svaka promena, bilo nijanse boje, asimetrija ili promena koja raste zahteva, ne da ignorišemo takvu pojavu, nego da se odmah javimo dermatologu. S druge strane, znamo da nakon 50. godine ne očekujemo novi mladež, te bilo koja promena, koja liči na mladež, treba da bude pregledana, da vidimo da li se radi o običnoj keratozi ili se radi o eventualno suspektnoj promeni, gde dermoskopski mi možemo postaviti najranije melanome, kada je obična hirurška ekscizija jedini vid terapije - navodi doktorka i ističe da sve više mladih oboleva od melanoma, a da su razlozi najčešće pregorevanje, solarijum, ali i ignorisanje promena. 

Ukoliko pacijenti žele isključivo iz estetskih razloga da uklone mladež, doktorka kaže da to može da se uradi:

- Hirurška ekscizija nije opasna, to znači da iz estetskog razloga može da se skine, ali isključivo i samo hirurškom ekscizijom, znači nikakvo lasersko skidanje, radiotalasima. Ostaju ožiljci, ali to je ozbiljna lekarska greška, nehirurško skidanje mladeža može da bude potencijalno opasno, zato se mora skidati isključivo hirurškim putem uz patohistološku verifikaciju.

Šta je još doktorka otkrila na ovu temu, pogledajte u snimku: