Zašto je turšija zdrava, da li je sirće nezamenjivo u pripremi, da li je prirodna fermentacija korisna za imunitet i zdravlje, govorila je za Jutro na Prvoj doktorka fizičke hemije Svetlana Stanišić.

- Konzumacijom fermentisanog povrća, osim toga što unosimo vlakna kao i kod svežeg povrća, možemo da unesemo i korisne bakterije. Kada spremamo kiseli kupus mi ga potopimo u slani rastvor koji omogućava razvoj dobrih bakterija koji doprinose mikroflori creva, a istovremeno sprečava razmnožavanje patogena koji bi mogli da izazovu bolesti. Na taj način unosimo veliki broj probiotskih sojeva koji prijaju crevnoj flori -objasnila je doktorka Stanišić.

Turšija je zdrava, ali nije svejedno kako je pravite

- Međutim, kod industrijske turšije ovi benefiti ne moraju da bude slučaj ako se pravi od sirćeta. Tu nema prave fermentacije i probiotskih struktura. Suština je da se koristi samo so i voda i da se povrće potpuno potopi u taj rastvor - dodala je dr Svetlana.

Doktorka je istakla i da se ne zaboravi na fermentisane proizvode poput jogurta, a naročito kefira koji ima niz benefita po probavni sistem.

Napomenula je i da ne smemo da zaboravimo na pravilnu i kvalitetnu ishranu tokom cele godine.

Više o ovoj temi pogledajte u video u nastavku teksta.

Povezane vesti