Turšija je mnogo zdrava, ali samo ako je pripremate na OVAJ NAČIN!
Turišija nije lek, ali pozitivno utiče na sistem za varenje i celokupni organizam.
Ilustracija; Foto: feliciaveres/Shutterstock
9.11.2025.|16:30
Izvor: B92.net/TV Prva
Podeli:
Zašto je turšija zdrava, da li je sirće nezamenjivo u pripremi, da li je prirodna fermentacija korisna za imunitet i zdravlje, govorila je za Jutro na Prvoj doktorka fizičke hemije Svetlana Stanišić.
- Konzumacijom fermentisanog povrća, osim toga što unosimo vlakna kao i kod svežeg povrća, možemo da unesemo i korisne bakterije. Kada spremamo kiseli kupus mi ga potopimo u slani rastvor koji omogućava razvoj dobrih bakterija koji doprinose mikroflori creva, a istovremeno sprečava razmnožavanje patogena koji bi mogli da izazovu bolesti. Na taj način unosimo veliki broj probiotskih sojeva koji prijaju crevnoj flori -objasnila je doktorka Stanišić.
Držanje i položaj tela mogu da naprave ogromnu razliku u tome kako vaše telo apsorbuje tablete.
6.11.2025. 9:11
Turšija je zdrava, ali nije svejedno kako je pravite
- Međutim, kod industrijske turšije ovi benefiti ne moraju da bude slučaj ako se pravi od sirćeta. Tu nema prave fermentacije i probiotskih struktura. Suština je da se koristi samo so i voda i da se povrće potpuno potopi u taj rastvor - dodala je dr Svetlana.
Doktorka je istakla i da se ne zaboravi na fermentisane proizvode poput jogurta, a naročito kefira koji ima niz benefita po probavni sistem.
Napomenula je i da ne smemo da zaboravimo na pravilnu i kvalitetnu ishranu tokom cele godine.
Više o ovoj temi pogledajte u video u nastavku teksta.
Nagli skokovi temperature poslednjih dana ponovo su pokrenuli priču o meteoropatiji. Dok neki ne osećaju nikakve promene, drugima i nekoliko stepeni razlike donese glavobolju, umor i pad energije.
Svetski dan borbe protiv side obeležava se danas širom sveta, kao i u Srbiji, u kojoj je od 1. januara do 24. novembra ove godine otkriveno 99 osoba inficiranih HIV-om.
Jelena je ostala šokirana činjenicom koliko su joj deca porasla od kada ih je poslednji put videla, a naročito je bila iznenađena promenom glasa srednjeg sina...
Po treći put u "Zvezdama Granda" predstavio se osamnaestogodišnji Damjan Vračar iz Banja Luke, koji je u svojim prethodnim pojavljivanjima ispadao već na sredini takmičenja.
Device danas mogu da na lakši način reše poslovne situacije u svoju korist, Lavovi prave listu prioriteta – a šta je sa ostalim horoskopskim znacima ovog utorka?
Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.
Jelena je ostala šokirana činjenicom koliko su joj deca porasla od kada ih je poslednji put videla, a naročito je bila iznenađena promenom glasa srednjeg sina...
Njih trojica otkrivaju sve - bez cenzure, bez filtera, samo iskreno, duhovito i sirovo! Svakodnevne probleme pretvaraju u komediju, a smeh je zagaranovan. Gosti: Neša Bridžis, Migel Jaramilo i Srđan Slijepćević.