Zašto je turšija zdrava, da li je sirće nezamenjivo u pripremi, da li je prirodna fermentacija korisna za imunitet i zdravlje, govorila je za Jutro na Prvoj doktorka fizičke hemije Svetlana Stanišić.- Konzumacijom fermentisanog povrća, osim toga što unosimo vlakna kao i kod svežeg povrća, možemo da unesemo i korisne bakterije. Kada spremamo kiseli kupus mi ga potopimo u slani rastvor koji omogućava razvoj dobrih bakterija koji doprinose mikroflori creva, a istovremeno sprečava razmnožavanje patogena koji bi mogli da izazovu bolesti. Na taj način unosimo veliki broj probiotskih sojeva koji prijaju crevnoj flori -objasnila je doktorka Stanišić.Turšija je zdrava, ali nije svejedno kako je pravite- Međutim, kod industrijske turšije ovi benefiti ne moraju da bude slučaj ako se pravi od sirćeta. Tu nema prave fermentacije i probiotskih struktura. Suština je da se koristi samo so i voda i da se povrće potpuno potopi u taj rastvor - dodala je dr Svetlana.Doktorka je istakla i da se ne zaboravi na fermentisane proizvode poput jogurta, a naročito kefira koji ima niz benefita po probavni sistem.Napomenula je i da ne smemo da zaboravimo na pravilnu i kvalitetnu ishranu tokom cele godine.Više o ovoj temi pogledajte u video u nastavku teksta.
Turšija je mnogo zdrava, ali samo ako je pripremate na OVAJ NAČIN!
Turišija nije lek, ali pozitivno utiče na sistem za varenje i celokupni organizam.
Ilustracija; Foto: feliciaveres/Shutterstock
9.11.2025.|16:30
Izvor: B92.net/TV Prva
Podeli:
Vrati se na vest