Početak dana sa pravom hranom može značajno uticati na vaše zdravlje i raspoloženje. Iako su određene namirnice veoma hranljive, možda nisu najbolji izbor za konzumaciju na prazan stomak. Jedenje ovih namirnica rano ujutru ili kada vam je stomak prazan može izazvati probleme sa varenjem, uticati na metabolizam, pa čak i dovesti do dugoročnih zdravstvenih problema.

Razumevanje koje namirnice treba izbegavati na prazan stomak može vam pomoći da donosite bolje odluke u ishrani za optimalno zdravlje.

Namirnice koje ne treba jesti na prazan stomak:

Citrusno voće

Citrusno voće, poput narandži, grejpfruta i limuna, bogato je vitaminom C i antioksidansima. Međutim, njihov visok sadržaj kiseline može iritirati sluzokožu stomaka, naročito kada se jedu na prazan stomak. Kiselost može dovesti do povećane proizvodnje želudačne kiseline, što može izazvati gorušicu, refluks kiseline i iritaciju sluzokože stomaka. Za osobe sa osetljivim stomakom ili one sklone gorušici, konzumacija citrusnog voća na prazan stomak može pogoršati ove probleme. Bolje je konzumirati ih posle obroka ili uz hranu koja može neutralisati njihovu kiselost.

Kafa

Mnogi ljudi započinju dan šoljom kafe, ali to može imati nekoliko negativnih efekata. Kafa podstiče proizvodnju želudačne kiseline, što može izazvati iritaciju sluzokože stomaka, dovodeći do gastritisa ili pogoršanja postojećih problema sa varenjem. Pored toga, kafa na prazan stomak može povećati nivoe kortizola, hormona stresa, što može poremetiti prirodnu hormonsku ravnotežu vašeg tela i izazvati anksioznost ili nervozu. Da biste izbegli ove efekte, bolje je popiti kafu nakon što nešto pojedete ili uz mali obrok.

Sirovo povrće

Sirovo povrće, poput šargarepa, krastavaca i paprika, bogato je vlaknima, vitaminima i mineralima. Međutim, ono je takođe teško za varenje, naročito kada se konzumira na prazan stomak. Visok sadržaj vlakana u sirovom povrću može izazvati nadimanje, gasove i nelagodnost u stomaku ako vaš sistem za varenje još uvek nije aktivan. Kuvanje povrća ili konzumiranje kasnije tokom dana, kada je vaš stomak bolje pripremljen za obradu vlakana, može pomoći u sprečavanju nelagodnosti u varenju.

Ljuta hrana

Ljuta hrana, može stimulisati proizvodnju želudačne kiseline. Na prazan stomak, ovo može dovesti do iritacije, osećaja pečenja, pa čak i gastritisa. Kod osoba sa osetljivim stomakom ili istorijom čireva, ljuta hrana može pogoršati ove uslove, dovodeći do nelagodnosti i bola. Preporučljivo je konzumirati ljutu hranu uz druga jela koja mogu pomoći u neutralisanju njihovih efekata, a ne na prazan stomak.

Slatka hrana i pića

Slatka hrana i pića, poput peciva, slatkiša ili voćnih sokova, mogu delovati kao brz izvor energije ujutru, ali mogu imati negativne efekte kada se konzumiraju na prazan stomak. Nagli porast nivoa šećera u krvi izazvan ovim namirnicama može dovesti do brzog oslobađanja insulina, praćenog padom koji vas ostavlja umornim i gladnim ubrzo nakon toga. Vremenom, ovo može dovesti do insulinske rezistencije i povećanog rizika od razvoja dijabetesa tipa 2.

Banane

Iako se banane često smatraju zdravom užinom, možda nisu najbolji izbor na prazan stomak. Banane su bogate prirodnim šećerima i kalijumom, što može izazvati nagli porast nivoa šećera u krvi. Pored toga, visok sadržaj magnezijuma u bananama može dovesti do neravnoteže nivoa magnezijuma i kalcijuma u krvi kada se konzumiraju na prazan stomak. Ova neravnoteža može uticati na zdravlje srca i funkciju mišića. Bolje je kombinovati banane sa drugom hranom, poput jogurta ili ovsene kaše, kako biste usporili apsorpciju šećera i održali uravnotežen nivo hranljivih materija.

Jogurt

Jogurt je bogat probioticima i koristan za zdravlje creva, ali njegovo konzumiranje na prazan stomak možda nije najbolja ideja. Visoka kiselost praznog stomaka može uništiti korisne bakterije u jogurtu, smanjujući njegove probiotičke benefite. Pored toga, mlečna kiselina u jogurtu može iritirati sluzokožu stomaka ako se konzumira rano ujutru. Za maksimalne benefite, najbolje je jesti jogurt uz drugu hranu ili nakon obroka kako bi se ublažili njegovi efekti i zaštitili probiotici.

Hladna pića

Hladna pića, poput hladne vode ili soka, mogu šokirati probavni sistem kada se konzumiraju na prazan stomak. Nagli pad temperature može suziti krvne sudove, usporiti varenje i izazvati nelagodnost u stomaku. Bolje je započeti dan toplim napitkom ili napitkom na sobnoj temperaturi kako biste nežno probudili sistem za varenje.

Povezane vesti