Za SRPSKU NOVU GODINU tradicionalno se priprema VASILICA: Evo koje običaje treba ispoštovati na "MALI BOŽIĆ"
Večeras dočekujemo Novu godinu po julijanskom kalendaru, a naš narod, u zavisnosti od kraja, ima različite običaje
Ilustracija; Foto: Anna Lohachova/Shutterstock
13.1.2025.|10:03
Izvor: 24sedam.rs/K.O.
Podeli:
Večeras se dočekuje Nova godina po julijanskom kalendaru. A prvog dana Nove godine po ovom kalendaru Srpska pravoslavna crkva proslavlja i dan posvećen Svetom Vasiliju Velikom poznat i kao Mali Božić. Na ovaj dan, domaćice tradicionalno spremaju vasilicu, obredni kolač Malog Božića.
U nju se simbolično stavlja zrno pšenice, novčić, koji predstavja materijalno bogatstvo, i dren, simbol zdravlja.
Vasilica se u nekim krajevima naziva i maslenica, papuljica, gruvanica, baranica u Resavi povojnica, u Leskovačkoj Moravi poparenica, dok se u istočnoj Srbiji i Pomoravlju zove vasuljica. Tako se i pravi, na različite načine, od različitih sastojaka, u zavisnosti od toga u kom kraju je bilo više pšenice, kukuruza, oraha, od toga je i pravljena.
Mogu biti i slane i slatke, ali jedno im je zajedničko: mese se sa mnogo ljubavi i jedu tople na Mali Božić! U Srbiji se kolači nazvani vasilice spremaju od kiselog ili lisnatog testa, a i jedni i drugi se prelivaju medom. Takođe, vasilica je i naziv za proju koja se u nekim krajevima služi na Mali Božić, s tim što se i ona ukrašava na poseban način.
Slatke vasilice se šaraju tako što se nekoliko strukova slame uvežu u snopić crvenim koncem pa se onda vrhovima bocka testo i to tako da se rupice formiraju oblik krsta. Za proju-vasilicu, domaćica pripremi šuplje grančice zove, veže ih u snop pa njime izvadi kružiće testa koji se kasnije daju stoci da bude napredna i zdrava cele godine.
Mnoge domaćice pripremaju vasilicu kao i božićnu česnicu – prema starom receptu za domaći hleb.
Priprema: Izmešajte brašno i mast, pa polako dodajte uskisli kvasac i so, umesite meko testo i podelite ga na manje lopte. Ostavite da testo naraste, pa svaku loptu razvijte u manju lepinju. Jednu lepinju razvijte oklagijom i isecite na trake koje ćete koristiti za ukras.
Ostale lepinje preklopite na sredini, formirajte ih u oblik hlepčića i ukrasite uvijenom trakom. Vasilice stavite u podmazani pleh posut brašnom i ostavite da narastaju još desetak minuta. Pecite na temperaturi od 200 stepeni Celzijusa, poslužite tople i prelivene medom.
U nekim krajevima se vasilice peku u obliku običnih okruglih lepinja, a postoji i običaj da se išaraju vrhom slamčica vezanih u snop crvenim koncem.
Ostali običaji za pravoslavnu Novu godinu
Prema narodnom običaju, badnjak se čuva do srpske Nove godine, kada se prave krstići i stavljaju na voće, odnosno rodno drvo, kako bi godina bila rodna.
Veruje se da se na ovaj dan ne treba svađati, jer će ljude, u protivnom, cele godine terati baksuz, dok se u nekim krajevima veruje da se posebno treba čuvati da vas neko ne prevari.
Takođe se veruje da će, ako na sam dan praznika pada sneg, naredna godina biti rodna.
Ove tri navike u roditeljstvu se često pominju kao ključne u dugoročnom razvoju, pa evo na šta bi svaki roditelj trebalo da obrati pažnju kako bi odgajio uspešno, samostalno i snalažljivo dete.
Jelena je ostala šokirana činjenicom koliko su joj deca porasla od kada ih je poslednji put videla, a naročito je bila iznenađena promenom glasa srednjeg sina...
Po treći put u "Zvezdama Granda" predstavio se osamnaestogodišnji Damjan Vračar iz Banja Luke, koji je u svojim prethodnim pojavljivanjima ispadao već na sredini takmičenja.
Device danas mogu da na lakši način reše poslovne situacije u svoju korist, Lavovi prave listu prioriteta – a šta je sa ostalim horoskopskim znacima ovog utorka?
Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.
Jelena je ostala šokirana činjenicom koliko su joj deca porasla od kada ih je poslednji put videla, a naročito je bila iznenađena promenom glasa srednjeg sina...
Njih trojica otkrivaju sve - bez cenzure, bez filtera, samo iskreno, duhovito i sirovo! Svakodnevne probleme pretvaraju u komediju, a smeh je zagaranovan. Gosti: Neša Bridžis, Migel Jaramilo i Srđan Slijepćević.