Prašak za pecivo je ključan sastojak svake kuhinje, posebno kada želite da kolači, peciva i biskviti budu mekani i vazdušasti. Međutim, čak i ako ga pravilno koristite u receptima, pogrešno skladištenje može ozbiljno umanjiti njegovu sposobnost da podigne testo.

Gde ne treba da stoji

Izbegavajte čuvanje praška za pecivo u ormariću iznad rerne ili šporeta - toplota koja se tu zadržava pokreće hemijsku reakciju, pa prašak gubi svoju jačinu. Takođe, ni frižider nije dobra opcija, jer vlaga menja njegovu strukturu i omogućava mu da upija mirise drugih namirnica.

Kako ga pravilno čuvati

Najbolje je prašak prebaciti u dobro zatvorenu posudu i smestiti ga na suvo, tamno i hladno mesto, daleko od izvora toplote i sunčeve svetlosti. Idealna mesta su ostava ili kuhinjska fioka. Tako će duže zadržati punu efikasnost.

Savet:

Čuvajte prašak za pecivo u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i suvom mestu, daleko od izvora toplote i vlage, kako bi zadržao punu efikasnost i osigurao da vaši kolači budu mekani i vazdušasti.

Rok trajanja i provera svežine

Neotvoren prašak obično može da stoji od 6 do 18 meseci, dok se nakon otvaranja preporučuje upotreba u roku od 3 do 6 meseci. Ako niste sigurni da li je još uvek dobar, jednostavno stavite kašičicu praška u malo tople vode - ako se pojave mehurići i penušanje, spreman je za upotrebu; ako reakcije nema, vreme je za novi.

Povezane vesti