Znate li kada se koristi PRAŠAK ZA PECIVO, a kada soda bikarbona prilikom spremanja peciva i kolača?
Iako ove dve susptance imaju sličnu namenu u kulinarstvu, razlika među njima postoji.
19.6.2025. 8:06
Pravilno čuvanje praška za pecivo ključno je za uspeh vaših kolača i peciva, a postoje mesta gde ga nikako ne treba držati.
Ilustracija; Foto: Olga Dubravina/Shutterstock
23.8.2025.|7:50
Izvor: Stvar ukusa/Aleksandra Ljubičić
Prašak za pecivo je ključan sastojak svake kuhinje, posebno kada želite da kolači, peciva i biskviti budu mekani i vazdušasti. Međutim, čak i ako ga pravilno koristite u receptima, pogrešno skladištenje može ozbiljno umanjiti njegovu sposobnost da podigne testo.
Izbegavajte čuvanje praška za pecivo u ormariću iznad rerne ili šporeta - toplota koja se tu zadržava pokreće hemijsku reakciju, pa prašak gubi svoju jačinu. Takođe, ni frižider nije dobra opcija, jer vlaga menja njegovu strukturu i omogućava mu da upija mirise drugih namirnica.
Iako ove dve susptance imaju sličnu namenu u kulinarstvu, razlika među njima postoji.
19.6.2025. 8:06
"Taste Atlas" objavio je spisak 100 najboljih kolača na svetu, a ovi kolači našli su se u top 10.
16.2.2025. 9:57
Najbolje je prašak prebaciti u dobro zatvorenu posudu i smestiti ga na suvo, tamno i hladno mesto, daleko od izvora toplote i sunčeve svetlosti. Idealna mesta su ostava ili kuhinjska fioka. Tako će duže zadržati punu efikasnost.
Čuvajte prašak za pecivo u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i suvom mestu, daleko od izvora toplote i vlage, kako bi zadržao punu efikasnost i osigurao da vaši kolači budu mekani i vazdušasti.
Neotvoren prašak obično može da stoji od 6 do 18 meseci, dok se nakon otvaranja preporučuje upotreba u roku od 3 do 6 meseci. Ako niste sigurni da li je još uvek dobar, jednostavno stavite kašičicu praška u malo tople vode - ako se pojave mehurići i penušanje, spreman je za upotrebu; ako reakcije nema, vreme je za novi.
Ove tri navike u roditeljstvu se često pominju kao ključne u dugoročnom razvoju, pa evo na šta bi svaki roditelj trebalo da obrati pažnju kako bi odgajio uspešno, samostalno i snalažljivo dete.
2.12.2025. 8:07
Mila Kunis je otvoreno govorila o tome kako se ona i njen suprug, Ešton Kučer, drže jednog ključnog pravila kako bi mogli da budu dobri roditelji.
1.12.2025. 12:00
Sigurni smo da ćete ovu caku često praktikovati.
1.12.2025. 8:06
Da li psi znaju kada su "preterali"?
29.11.2025. 15:00
Ukoliko se ne pridržavate ovih jednostavnih saveta, možete izazvati ozbiljnije zdravstvene probleme povezane s kožnim infekcijama.
27.11.2025. 9:41
Ako ste bili razmaženo dete, velika je verovatnoća da to sada utiče na vas kao odraslu osobu.
26.11.2025. 8:58
Gradska opština Voždovac i ove godine organizuje novogodišnje paketiće za svoje mališane.
25.11.2025. 10:56
Jedan mladi kuvar iz Užica bio je kreativan i osmislio savremenu verziju komplet lepinje koju je nazvao "lepinja za svet".
25.11.2025. 10:44
Da bi imala dovoljno samopouzdanja da se kroz život nose sa različitim izazovima, deci je jako važno da se od najranijeg detinjstva osećaju voljeno.
25.11.2025. 8:50
Nikola je jedva dočekao da se sjuri sa balkona u Srđanov zagrljaj!
5.12.2025. 22:37
Sudija Nenad daje poslednju ocenu u SUPERFINALU i time dobijamo POBEDNIKA 4. sezone “MasterChef Srbija”!
5.12.2025. 22:34
Srđan iznosi pred sudije desert koji je nazvao Najnovija rekreacija Švarcvald torte.
5.12.2025. 22:24
Nikola je sleteo s balkona da čestita, buduća mlada kaže da ne bi imala ništa protiv da Nikola bude kum… Da li je ovo najromantičniji i najemotivniji trenutak sezone!?
5.12.2025. 22:19
Srđanova mama se drži za glavu, devojka strepi, Zoki sa balkona gleda “indijsku seriju”…
5.12.2025. 22:14
Sanja je napravila simpatičan gest i svojoj podršci za stolom – mami, dečku i najboljoj drugarici, odnela da probaju jednu zanimljivu komponentu deserta koji je pripremala.
5.12.2025. 22:11