Znate li kada se koristi PRAŠAK ZA PECIVO, a kada soda bikarbona prilikom spremanja peciva i kolača?
Iako ove dve susptance imaju sličnu namenu u kulinarstvu, razlika među njima postoji.
19.6.2025. 8:06
Pravilno čuvanje praška za pecivo ključno je za uspeh vaših kolača i peciva, a postoje mesta gde ga nikako ne treba držati.
Ilustracija; Foto: Olga Dubravina/Shutterstock
23.8.2025.|7:50
Izvor: Stvar ukusa/Aleksandra Ljubičić
Prašak za pecivo je ključan sastojak svake kuhinje, posebno kada želite da kolači, peciva i biskviti budu mekani i vazdušasti. Međutim, čak i ako ga pravilno koristite u receptima, pogrešno skladištenje može ozbiljno umanjiti njegovu sposobnost da podigne testo.
Izbegavajte čuvanje praška za pecivo u ormariću iznad rerne ili šporeta - toplota koja se tu zadržava pokreće hemijsku reakciju, pa prašak gubi svoju jačinu. Takođe, ni frižider nije dobra opcija, jer vlaga menja njegovu strukturu i omogućava mu da upija mirise drugih namirnica.
Iako ove dve susptance imaju sličnu namenu u kulinarstvu, razlika među njima postoji.
19.6.2025. 8:06
"Taste Atlas" objavio je spisak 100 najboljih kolača na svetu, a ovi kolači našli su se u top 10.
16.2.2025. 9:57
Najbolje je prašak prebaciti u dobro zatvorenu posudu i smestiti ga na suvo, tamno i hladno mesto, daleko od izvora toplote i sunčeve svetlosti. Idealna mesta su ostava ili kuhinjska fioka. Tako će duže zadržati punu efikasnost.
Čuvajte prašak za pecivo u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i suvom mestu, daleko od izvora toplote i vlage, kako bi zadržao punu efikasnost i osigurao da vaši kolači budu mekani i vazdušasti.
Neotvoren prašak obično može da stoji od 6 do 18 meseci, dok se nakon otvaranja preporučuje upotreba u roku od 3 do 6 meseci. Ako niste sigurni da li je još uvek dobar, jednostavno stavite kašičicu praška u malo tople vode - ako se pojave mehurići i penušanje, spreman je za upotrebu; ako reakcije nema, vreme je za novi.
Prilikom svakodnevnog tuširanja često dolazi do problema na koži poput zatezanja, perutanja, sivila ili iritacija, a stručnjaci pojašnjavaju i koji su najčešći razlozi za to.
16.12.2025. 8:46
Neki roditelji pažljivo gledaju na sat i njihova deca moraju biti u krevetu u tačno određeno vreme. S druge strane, ima roditelja koji se uopšte ne opterećuju rasporedom spavanja.
15.12.2025. 10:40
Ako mislite da posne palačinke nikada ne mogu biti mekane, elastične i savršeno ukusne - vreme je da vas razuverimo!
15.12.2025. 7:39
Kuvanje pirinča bi trebalo da bude jednostavno jer obično zahteva samo pirinač i vodu. Međutim, to često nije slučaj, jer male greške mogu dovesti do potpunog neuspeha.
14.12.2025. 8:19
Određene stvari mogu napraviti veliki problem sa vašim odvodom, a popravka bi najverovatnije bila poprilični izdatak.
14.12.2025. 8:06
Iako neki roditeljstvo tipa B doživljavaju kao haotično, ono ima mnogo prednosti.
13.12.2025. 8:06
Prženje i pečenje hrane u ulju je svakodnevna praksa u mnogim domaćinstvima. Često se postavlja pitanje - koliko je bezbedno da ponovo koristite isto ulje?
12.12.2025. 10:11
Zaboravite na uništenu odeću. Saznajte kako da očistite peglu običnim sastojkom iz kupatila. Brzo, besplatno i efikasno rešenje.
12.12.2025. 10:04
Nije nikakva tajna, niti mudrost velikih učitelja, da se ne treba prepirati, a kamoli svađati pred decom.
9.12.2025. 10:23
Iako se još uvek nisu videli uživo, Mina ističe da se čuju svaki dan.
16.12.2025. 12:51
Iako su 48 godina u braku, još uvek postoje neke stvari koje ih i te kako raduju.
16.12.2025. 12:40
Jelica Vukčević je veima srećna što ju je ekipa "Igre sudbine" lepo prihvatila.
16.12.2025. 12:04
Iako voli da glumi, influenserka ističe i da ipak ima tremu.
16.12.2025. 11:24
Hju Džekman odlučio je progovoriti o zdravstvenom stanju s kojim se bori godinama.
16.12.2025. 9:12
Sanja kuvala, a voditeljka apelovala: "JAOJ, TO SE NEĆE SVIDETI NAŠIM TONCIMA! (VIDEO)
15.12.2025. 15:53