Top 10 najboljih kolača na svetu: Jedna od najpopularnijih torti nastala greškom kuvara
"Taste Atlas" objavio je spisak 100 najboljih kolača na svetu, a ovi kolači našli su se u top 10.
Ilustracija; Foto: Anna Nass/Shutterstock
16.2.2025.|9:57
Izvor: Index.hr
Podeli:
Ukoliko ih do sada niste probali, pravo je vreme, jer spadaju u najbolje kolače na svetu koji će zadovoljiti grla istinskih sladokusaca.
Ovo je top 10 najboljih kolača na svetu
1. Sernik
Sernik je kolač od sira iz Poljske, a pravi se s jajima, šećerom i twarógom - vrstom skute koja se koristi u poslasticama stotinama godina. Veruje se da je sernik nastao još u 17. veku kada je kralj Jan III Sobieski sa sobom doneo recept nakon pobede protiv Turaka bitkom kod Beča.
Danas postoji mnogo varijanti sernika, neki pečeni, neki nepečeni, ali obično se pravi na sloju mrvičastog testa. Često se u sernik dodaje i suvo grožđe, čokoladni preliv ili voće, a jedna od najpopularnijih varijanti poslastice za podlogu ima biskvit, dok je vrh prekriven želeom i voćem.
2. Kladdkaka
Jedan od najpopularnijih švedskih deserata je bogata čokoladna torta poznata kao kladdkaka. Ova klasična švedska torta kombinuje jaja, kakao (ili čokoladu), maslac, šećer i brašno u gust i sočan desert. Tokom pečenja kolač treba uvek da ostane vlažan u sredini, dok je spoljašnji sloj lagano hrskav.
Recepti
Praktični saveti
RECEPTI
Top 10 najboljih kolača na svetu: Jedna od najpopularnijih torti nastala greškom kuvara
Taste Atlas objavio je spisak 100 najboljih kolača na svetu, a ovi kolači našli su se u top 10.
15.02.2025.
13:07
Izvor: Index.hr
1
[Top 10 najboljih kolača na svetu: Jedna od najpopularnijih torti nastala greškom kuvara]
Kristi Blokhin/Shutterstock
Podeli:
Ukoliko ih do sada niste probali, pravo je vreme, jer spadaju u najbolje kolače na svetu koji će zadovoljiti grla istinskih sladokusaca.
Možda vas zanima
[Torta od palačinki oduševila milione: Topi se u ustima i hit je na mrežama] 0
NAJBOLJI RECEPT
Torta od palačinki oduševila milione: Topi se u ustima i hit je na mrežama
[Najbrža torta na svetu ili "ludilo od torte": Recept za one koji nemaju vremena] 1
BEZ MIKSERA
Najbrža torta na svetu ili "ludilo od torte": Recept za one koji nemaju vremena
Ovo je top 10 najboljih kolača na svetu
1. Sernik
Sernik je kolač od sira iz Poljske, a pravi se s jajima, šećerom i twarógom - vrstom skute koja se koristi u poslasticama stotinama godina. Veruje se da je sernik nastao još u 17. veku kada je kralj Jan III Sobieski sa sobom doneo recept nakon pobede protiv Turaka bitkom kod Beča.
Danas postoji mnogo varijanti sernika, neki pečeni, neki nepečeni, ali obično se pravi na sloju mrvičastog testa. Često se u sernik dodaje i suvo grožđe, čokoladni preliv ili voće, a jedna od najpopularnijih varijanti poslastice za podlogu ima biskvit, dok je vrh prekriven želeom i voćem.
2. Kladdkaka
Jedan od najpopularnijih švedskih deserata je bogata čokoladna torta poznata kao kladdkaka. Ova klasična švedska torta kombinuje jaja, kakao (ili čokoladu), maslac, šećer i brašno u gust i sočan desert. Tokom pečenja kolač treba uvek da ostane vlažan u sredini, dok je spoljašnji sloj lagano hrskav.
Budući da je torta neverovatno gusta i bogata gorkom čokoladom ili kakaom, obično se posipa delikatnim slojem šećera u prahu i tradicionalno se poslužuje s malo sladoleda ili šlaga sa strane. To je jedan od najomiljenijih švedskih deserata, u kojem se obično uživa tokom fike, tradicionalne švedske pauze za kafu.
3. Medovik
Medovik je popularna ruska višeslojna medena torta koja se sastoji od kora prožetih medom, obloženih tankim slojevima krema. Iako postoje brojne varijante kolača, krem se obično priprema sa šlagom ili raznim kombinacijama kondenzovanog mleka i maslaca.
Veruje se da se torta prvi put pojavila 1820-ih i da je u početku bila stvorena za ženu Aleksandra I od Rusije. Dodavanje kondenzovanog mleka verovatno potiče iz sovjetskog doba, dok moderne varijacije mogu uključivati bobičasto voće ili čak čokoladu.
4. Baskijski čizkejk
Poznata jednostavno kao tarta de queso ili gazta tarta na izvornom baskijskom, ova jednostavna, ali neverovatno kremasta varijanta kolača od sira je stari lokalni specijalitet bara La Viña u San Sebastiánu.
Recept je jednostavna kombinacija sastojaka za klasični kolač od sira kao što su šećer, pavlaka, jaja i krem sir, ali za razliku od drugih, ova baskijska verzija nema koru.
Umesto toga, peče se na visokoj temperaturi kako bi spolja ostao čvrst, tamniji i pomalo zagoreo, dok sredina ostaje gnjecava. Baskijski kolač od sira izuzetno je popularan, a dok je La Viña i dalje njegovo mesto porekla, različite varijante danas se mogu pronaći u nekoliko poslastičarnica širom sveta.
5. Torta Kapreze
Torta Caprese je kolač od tamne čokolade koji se pravi bez brašna. Ovaj specijalitet italijanskog ostrva Caprija sastoji se od tamne čokolade, jaja, šećera, badema i maslaca. Karakterizuje ga gusta čokoladna tekstura i sloj šećera u prahu na vrhu.
Torta je često ukrašena prepolovljenim jagodama ili malinama, dok se restoranske verzije često poslužuju s kuglicom sladoleda od vanile sa strane. Iako je poreklo torte Caprese prilično nejasno, mnogi veruju da je izmišljena greškom, kada je kuvar slučajno izostavio brašno iz recepta.
6. Valašský frgál
Takođe poznat kao vdolek, pecák ili lopaták, Valašský frgál tradicionalan je slatki kolač okruglog oblika s prelivima, koji se proizvodi na području Moravske Vlaške u jugoistočnom delu Češke Republike.
Na površini kolača je crumble koji se može dodatno posuti šećerom, cimetom ili preliti maslacem. Gotovo polovinu gotovog proizvoda čini fil, koji može biti od suvih krušaka, pekmeza, voća, skute, maka, oraha, kupusa, kelerabe ili šargarepe.
7. Poljski kolač od jabuka
Jabłecznik, poznat i kao poljski kolač od jabuka, tradicionalni je desert u Poljskoj. Sastoji se od sloja začinjenog fila od jabuka u sendviču između dva sloja biskvita. Popularnija torta szarlotka je slična ovom kolaču, ali ima hrskavo testo umesto biskvita.
Jabuke se često pomešaju s cimetom, šećerom, a ponekad i malo limunovog soka, stvarajući slatkasti i blago opor ukus. Ovaj kolač obično se posipa šećerom u prahu pre posluživanja i pravi se često, posebno tokom jesenjih i zimskih meseci.
8. Pao de Lo de Ovar
Pão de Ló de Ovar možda je najpoznatiji portugalski kolač, a datira još iz 18. veka kada su ga u manastirima pravile časne sestre. Ovaj kremasti biskvit tradicionalno se pravi od jaja, šećera i brašna, a danas se često može videti na većini sajmova hrane u Portugalu.
Foto: homydesign/Shutterstock
Kolač je popularan u celoj zemlji, a ne samo u opštini Ovar, gde se tradicionalno proizvodi.
9. Marcinek
Poreklom iz poljskog područja Podlaskije, marcinek je poslastica koja se sastoji od slojeva testa, obično dvadesetak tankih slojeva, koji su premazani kremom.
Slično kao i za hrskavo testo, testo za tortu se pravi od kombinacije maslaca, brašna, šećera i jaja, dok krem za premazivanje obično uključuje zaslađenu pavlaku, pavlaku za šlag i arome poput limunove korice, ekstrakta badema ili vanile.
10. Torta Tenerina
Poslastičari iz italijanskog grada Ferrare stvorili su tortu Tenerina početkom 1900-tih u čast Elene Petrovich, kraljice Crne Gore i supruge italijanskog kralja Vittoria Emanuela III. Naziv ovog italijanskog klasika u prevodu znači nežni kolač, a priprema se od samo pet sastojaka - čokolade, maslaca, jaja, šećera i kukuruznog skroba.
Ove tri navike u roditeljstvu se često pominju kao ključne u dugoročnom razvoju, pa evo na šta bi svaki roditelj trebalo da obrati pažnju kako bi odgajio uspešno, samostalno i snalažljivo dete.
Jelena je ostala šokirana činjenicom koliko su joj deca porasla od kada ih je poslednji put videla, a naročito je bila iznenađena promenom glasa srednjeg sina...
Po treći put u "Zvezdama Granda" predstavio se osamnaestogodišnji Damjan Vračar iz Banja Luke, koji je u svojim prethodnim pojavljivanjima ispadao već na sredini takmičenja.
Device danas mogu da na lakši način reše poslovne situacije u svoju korist, Lavovi prave listu prioriteta – a šta je sa ostalim horoskopskim znacima ovog utorka?
Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.
Jelena je ostala šokirana činjenicom koliko su joj deca porasla od kada ih je poslednji put videla, a naročito je bila iznenađena promenom glasa srednjeg sina...
Njih trojica otkrivaju sve - bez cenzure, bez filtera, samo iskreno, duhovito i sirovo! Svakodnevne probleme pretvaraju u komediju, a smeh je zagaranovan. Gosti: Neša Bridžis, Migel Jaramilo i Srđan Slijepćević.