Pate Choux (testo)

Oprema:

  • Kartonska kupa željene visine
  • Vaza ili slično, koja služi kao postolje za kupu dok se puni
  • Planetarni mikser
  • Silikonska špahtla
  • Termometar
  • Dresir džak

Namirnice:

  • Voda 110g 
  • Mleko 110g
  • Buter 110g
  • So 2g
  • Brašno za hleb 150g
  • Jaja 240g

Priprema:

Podgrejati rernu na 220°C. Ubaciti u šerpu vodu, mleko, buter i so. Dovesti do ključanja i ubaciti brašno, celu količinu odjednom. Vratiti na umerenu temperaturu uz stalno mešanje. Kada se formira lopta od testa koja se odvaja od krajeva posude ukloniti sa vatre. Prebaciti u sud od planetarnog miksera na kome je montirana mešalica za testo. Pustiti da se polako okreće i hladi. Kada se temperatura spusti (43-60°C) podići brzinu miksera na srednju brzinu. Ubacivati jedno po jedno jaje, tj. tek kada testo lepo upije prvo jaje, ubaciti sledeće. Prebaciti u dresir džak. Formirati loptice veličine 2cm na plehu obloženim papirom za pečenje. Peći u prethodno podgrejanoj rerni 20 minuta. Izvaditi i ostaviti da se ohladi.

Poslastičarski krem

Oprema: 

  • Dresir džak sa ravnim vrhom

Namirnice:

  • Šećer 58g
  • Mleko 465g
  • Jaja 1kom.
  • Žumanca 1kom.
  • Skrob 35g
  • Šećer 58g
  • Buter 28g
  • Vanilin ekstrakt 7g

Priprema:

U šerpi dovesti mleko i šećer do kuvanja. Žicom za mućenje izmešati žumanca i jaja u ujednačenu masu. Umešati skrob i šećer. Uz stalno mešanje sipati mleko u tankom mlazu. Vratiti na vatru, i uz stalno mešanje dovesti do ključanja. Kuvati 2 minuta i ukloniti sa vatre. Umešati buter isečen na kockice i vanilin ekstrakt dok se buter ne otopi i sjedini sa kremom. Sipati u drugu posudu, prekriti plastičnom folijom koja naleže direktno na krem i staviti da se hladi u vodenu kupku. Prebaciti u dresir džak sa ravnim vrhom.

Karamel

Oprema:

  • Šerpa
  • Viljuške
  • Termometar

Namirnice:

  • Šećer 200g
  • Voda 20g

Priprema:

U šerpici na srednjoj temperaturi podgrejati šećer i vodu dok ne dostignu temperaturu od 143°C. Ukloniti sa vatre i ostaviti malo da se ohladi. Sa dve viljuške izvlačiti niti preko Krokembuša

Povezane vesti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom
Recepti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom

Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.

4.12.2025. 22:31