Recept za SARMU po recepturi sudije Ljubice Komlenić
Predstavljamo vam recept za sarmu po recepturi sudije Ljubice Komlenić.
27.11.2025. 22:15
Mila Spasić je u finalu "MasterChefa" predstavila glavno jelo koje je nazvala "Podvarak sa rolovanim svinjskim fileom i sosom od crvenog vina".
Foto: Prva
13.12.2024.|22:24
Izvor: prva.rs
- kupus listovi
- crni luk
- beli luk
- aleva paprika
- so i biber
- dimljena svinjska rebra
- majčina dušica
- zrna kleke
- krompir
- neutralna pavlaka
- puter
- goveđi bujon
- suvo crveno vino
- karanfilić
- filadelfija sir
- grčki jogurt
- limunov sok
- ren
Listove kupusa oprati, iseckati sitno, bez tvrdog dela lista. Na masti dinstati glavicu crnog luka, dodati kupus, beli luk, slatku alevu papriku, biber/so. Naliti sa malo vode, poklopiti i krčkati.
Dimljena svinjska rebra 10-ak minuta kuvati u vodi, oprati i dodati kupusu. Dodati i majčinu dušicu i par zrna kleke, naliti vodom, prekriti alu folijom i peći u rerni 50-ak minuta na 200C. Nakon toga, skinuti foliju, dodati još malo paprike ili ako fali još nešto od začina i peći 20-ak minuta na 180C.
Svinjski file: Odstraniti žilice sa filea, otvoriti file kao “knjigu”, istanjiti, posoliti i pobiberiti, pa preko ređati pančetu i preko pančete suve šljive. Urolati, uviti koncem, između konca staviti začinsko bilje (ruzmarin/žalfiju). Peći kratko u tiganju sa svih strana, pa prebaciti u rernu na 175C, dok meso ne dostigne temperaturu od 62-65C.
Krompir staviti da se kuva, kada je gotov, provući ga kroz šinou, dodati puter i malo pavlake, soli po ukusu. Struktura pirea treba da bude svilena.
Red wine sos: Redukovati goveđi bujon i odvojeno redukovati suvo, crveno vino uz 2 karanfilića. Kada je gotovo, odstraniti karanfilić, bujon dodati vinu, kada se malo prohladi dodati i komad putera, so/biber po ukusu.
Krem fresh: Blago ulupati pavlaku, dodati malo filadelfije sira i grčkog jogurta. Limunov sok, so, biber i ren po ukusu (ren treba da preovladava).
Servis: Na krugu od podvarka, nasloniti po tri komada svinjskog, rolovanog filea, preko puta pire iz dreser kese, između njih staviti sos, a pored podvarka krem fresh od rena.
Predstavljamo vam recept za sarmu po recepturi sudije Ljubice Komlenić.
27.11.2025. 22:15
Sudije MasterChefa su bile oduševljene ovim jelom, a sigurni smo da ćete i vi.
21.11.2025. 22:27
Ukoliko ste ljubitelj kuvanja u spremanju ovog jela ćete posebno uživati.
20.11.2025. 22:18
Superfinalistkinja Sanja Berić pripremala je pačeće grudi u sosu voćnom sosu sa espumom od batata sa šafranom, konfitiranim kajsijama. Donosimo vam recept!
5.12.2025. 22:41
Sanja je ovim tanjirom – izgledom i ukusom, oduševila sudije! Donosimo vam recept!
4.12.2025. 22:31
Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.
4.12.2025. 22:31
Srđan je još jednom bio najbolji od najboljih. Spremio je brancin file sa koricom, tartar u wonton korpici, paštetu od jetre, jus od kostiju i povrtni garnirung koji je oduševio sudije!
3.12.2025. 22:28
Predstavljamo vam recept za sarmu po recepturi sudije Ljubice Komlenić.
27.11.2025. 22:15
Sudije MasterChefa su bile oduševljene ovim jelom, a sigurni smo da ćete i vi.
21.11.2025. 22:27