Sastojci: 

- paprika

- patlidžan

- paradajz

- beli luk 2 glavice

- maslinovo ulje

- mladi kozji sir

- pavlaka neutralna

- so i biber

- beli luk u prahu

- šećer

- jabukovo sirće

- sprža

- dimljena paprika

Priprema:

Staviti papriku, patlidžan i paradajz da se peku 20 minuta na 200 C. Izvaditi iz rerne u činiju i odmah prekriti alu folijom, ostaviti 10 minuta da odleži, da bi se lakše skinula kožica. 

2 glavice belog luka (odstraniti vrhove) staviti u alu foliju, posoliti i preliti maslinovim uljem, uviti skroz u foliju i staviti da se peče na 180 C 30-ak minuta.

Mladi kozji sir izblendati sa malo pavlake, provući kroz šinou. Pavlaku srednje ulupati, pa spojiti lagano sa sirom, da bi dobili kozji mus. So/biber po ukusu.

Pinđur: Na ulju dinastati pečenu papriku bez kožice, patlidžan (samo meso) i paradajz bez kožice, so/biber/beli luk u prahu/malo šećera/malo jabukovog sirćeta. Kuvati na šporetu 30-ak minuta, usitniti štapnim mikserom, pa vratiti da se dokuva i doterati ukuse.

Konfitirani beli luk: Iscediti beli luk u činijicu, izgnječiti viljuškom, dodati začine po ukusu.

Hrskava sprža: Spržu pržiti bez ulja na tiganj, kada ispusti masnoću, pebaciti na ubrus i posoliti sa malo dimljene paprike.

Krekeri od kima: 2 šolje brašna, 90 grama putera, 2 kašike ulja, 3 kašičice praška za pecivo, 1 kašika šećera, 1/2 kašikice soli, oko 150 ml vode, 3 kašike kima. Spojiti sve sastojke i mutiti u mikseru par minuta, na sporijoj brzini, dok se ne formira loptica od testa. Ostaviti 10-ak minuta da odstoji, razvući testo, peći 15-ak minuta na 180 C. Kada su gotovi, premazati ih puterom.

Aromatizovani puter: Ispeći jabuke, izblendati, procediti kroz sinou, da bi dobili gladak pire od jabuke.

Suncokret blendati u secku, dok ne dobijemo pastu. Spojiti pire od jabuke, pastu od suncokreta i običan puter, dodati so po ukusu. 

Srpski tartar: Slaninicu iseći što sitnije, spojiti sa kozjim musom, dodati so i biber po ukusu.

Napraviti krug od slaninice i musa, preko staviti konfitirani beli luk i pinđur iz dreser kese, a preko toga hrskavu spržu.

Služiti uz aromatizovani puter i krekere od kima.

 

Povezane vesti