Sastojci: 

- paprika

- patlidžan

- paradajz

- beli luk 2 glavice

- maslinovo ulje

- mladi kozji sir

- pavlaka neutralna

- so i biber

- beli luk u prahu

- šećer

- jabukovo sirće

- sprža

- dimljena paprika

Priprema:

Staviti papriku, patlidžan i paradajz da se peku 20 minuta na 200 C. Izvaditi iz rerne u činiju i odmah prekriti alu folijom, ostaviti 10 minuta da odleži, da bi se lakše skinula kožica. 

2 glavice belog luka (odstraniti vrhove) staviti u alu foliju, posoliti i preliti maslinovim uljem, uviti skroz u foliju i staviti da se peče na 180 C 30-ak minuta.

Mladi kozji sir izblendati sa malo pavlake, provući kroz šinou. Pavlaku srednje ulupati, pa spojiti lagano sa sirom, da bi dobili kozji mus. So/biber po ukusu.

Pinđur: Na ulju dinastati pečenu papriku bez kožice, patlidžan (samo meso) i paradajz bez kožice, so/biber/beli luk u prahu/malo šećera/malo jabukovog sirćeta. Kuvati na šporetu 30-ak minuta, usitniti štapnim mikserom, pa vratiti da se dokuva i doterati ukuse.

Konfitirani beli luk: Iscediti beli luk u činijicu, izgnječiti viljuškom, dodati začine po ukusu.

Hrskava sprža: Spržu pržiti bez ulja na tiganj, kada ispusti masnoću, pebaciti na ubrus i posoliti sa malo dimljene paprike.

Krekeri od kima: 2 šolje brašna, 90 grama putera, 2 kašike ulja, 3 kašičice praška za pecivo, 1 kašika šećera, 1/2 kašikice soli, oko 150 ml vode, 3 kašike kima. Spojiti sve sastojke i mutiti u mikseru par minuta, na sporijoj brzini, dok se ne formira loptica od testa. Ostaviti 10-ak minuta da odstoji, razvući testo, peći 15-ak minuta na 180 C. Kada su gotovi, premazati ih puterom.

Aromatizovani puter: Ispeći jabuke, izblendati, procediti kroz sinou, da bi dobili gladak pire od jabuke.

Suncokret blendati u secku, dok ne dobijemo pastu. Spojiti pire od jabuke, pastu od suncokreta i običan puter, dodati so po ukusu. 

Srpski tartar: Slaninicu iseći što sitnije, spojiti sa kozjim musom, dodati so i biber po ukusu.

Napraviti krug od slaninice i musa, preko staviti konfitirani beli luk i pinđur iz dreser kese, a preko toga hrskavu spržu.

Služiti uz aromatizovani puter i krekere od kima.

 

Povezane vesti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom
Recepti

Jelenine MEKIKE sa pastrmkom

Elegantna mini mekika punjena ručno pravljenim svežim sitom od ovčjeg mleka obogaćenim potočarkom sa reke Gradac, simbolom čistog izvora. U srcu punjenja nalazi se riet od dimljene pastrmke, dok vrh jela nosi raskošnu krošnju tankih listića tartufa.

4.12.2025. 22:31